Propolisin içeriğinde yer alan doğal bileşenlerden bazıları kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu yüzden planlanan bir operasyon öncesinde propolis ve diğer doğal, bitkisel ürün ya da ilaçların tüketimi bırakılmalıdır. Bala alerjisi olan kişilerin propolis tüketmemesi önerilir.
Hamilelerin, emziren annelerinde astım hastalarının propolis kullanmadan evvel mutlaka doktorlarına başvurmalıdır. Alkol ile birlikte veya ardılı tüketildiğinde mide rahatsızlığı veya kusmaya neden olabilir. Kanı sulandırır ve pıhtılaşmayı azaltır. Bundan dolayı dikkatli kullanılması gerekir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
Propolis, yüksek tansiyon, hiperkolesterolemi durumunda faydalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde karaciğerin toksisitesini azaltan önemli bir etkiye sahip olan propolis, karaciğer enzimleri olan AST ve ALT çalışmasını sağlıyor. Ayrıca propolis karaciğerde toplam protein ve gamma globulinlerin artmasını sağlayarak karaciğeri koruyucu etki yaratıyor.
Propolis, vücut metabolizmasını dengeleyici özellikte olduğu için özellikle diyabet hastalarında kan şekeri regülasyonunu sağlamada destekleyici olarak kullanıldığını gösteren bilimsel çalışmalar var.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Öncelikle piyasada sıklıkla karşılaştığımız propolis damla nasıl kullanılır sorusunun cevabını vermek gerekir. Propolis damla preparatları için yetişkinlerin günde 20 damla, çocukların ise günde 10 damla kullanması yeterlidir.
Fang Zhu, hipertansiyon, damar tıkanıklığı, koroner kalp rahatsızlığı olan 45 hasta seçmiş ve bu hastalara, 30 gün boyunca günde 3 defa 300 mg propolis vermiştir. Bu süre sonunda hastaların kolesterol düzeylerinde belirgin düşüşler gözlenmiştir.
Poleni kullanmaması gereken kişiler hamileler, karaciğer sorunu olanlar ve emziren annelerdir. Bu kişilerin polen kullanması bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer bu kişiler polen tüketmek isterlerse mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir.
Arı sütünün içindeki bazı maddeler hormon benzeri etkiye sahiptir ve kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar takviye olarak arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır. Arı sütü kan inceltici (sulandırıcı) ilaçların etkilerini artırabilir, kanama riski artar.
Propolis, iltihabı azaltarak kronik rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Flavonoidler ve polifenoller, kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
Propolis damlanın içerisinde bazen zararlı alkol türevi çözücüler kullanılabiliyor. Bunların kullanımına organik ürünlerde izin verilmemektedir. Dolayısıyla Organik sertifikalı ve analizli ürünleri tercih ederek hem ürünün kalitesi ve veriminden emin olabilir hem de riskli bir içerik tüketmemiş olursunuz.
Propolis içerisinde B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile çinko, demir, bakır, mangan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller bulunmaktadır. İşlenmemiş propolisin balmumu içermesi sindirimini zorlaştırmaktadır ve bu yüzden reçine benzeri besleyici kısmından ayrıştırılması için işlenmesi gereklidir.
Hücre büyümesini hızlandırdığı için cilt yanıklarının daha hızlı iyileşmesinde etkili olan propolisin, ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar ...
Propolisin Antitümör Özelliği
Araştırmacılar; akciğer, karaciğer, baş boyun, meme, rahim, tiroid, pankreas, mide ve bağırsak gibi çeşitli kanser türlerinde düzenli olarak, propolis özütü kullanımını önermektedirler.
Propolis Balgam Söker mi? Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Ayrıca akciğerleri temizler ve boğaz içerisinde oluşabilen tahrişleri önler. Öksürüğe iyi gelir.
Bal, propolis, polen, arı ekmeği, arı sütü, bal mumu ve arı zehri... Arı ürünleri başta kalp sağlığı olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor; kararında tüketmek, kalp atışını düzenleme, yüksek tansiyonu önleme gibi pek çok fayda sağlıyor.
Propolis, bağışıklık sistemini destekleme yarayan önemli bir besin takviyesidir. Propolisin bu özelliği sayesinde immün sisteminiz güçlenir ve hastalıklara yakalanma riskiniz azalır. Bunun yanı sıra propolis tüketimi hastalıkların daha rahat atlatılmasına yardımcı olur.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri