Genellikle kalp bozukluğu rahatsızlığı olan hastalarda kullanılmaktadır. Bununla beraber, yüksek tansiyon tedavisinde de tercih edilmektedir. Beta-bloker adlı ilaç grubunda yer alan bu ilacın etkin maddesi propranolol hidroklorürdür.
Propranololün farmakolojik etkilerinden biri kalp hızını azaltmaktır; semptomların kalp hızının yavaşlığına bağlı görüldüğü olgularda doz azaltılabilir. Kardiyak rezervi zayıf olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
İlaç grubu olarak bir beta-bloker olarak tanımlanan propranolol aslında damarlarda vazokonstriksiyon denilen büzüşme yapan, damarların çoğalmasını sağlayan bazı maddeleri baskılayan ve damar hücrelerinin cansızlaşmasını sağlayan, dolayısıyla hemanjiyomları oluşturan damarsal yapıları gerileterek etki eden bir ilaçtır.
Uygulama yolu ve metodu: DİDERAL ağızdan alınır. Bir bardak suyla tabletinizi çiğnemeden yutunuz. Migren: 12 yaşın altında: Günde iki veya üç defa 20 mg.(1/2 tablet) 12 yaşın üzerinde: Yetişkin dozu verilir.
PO: 0.5-5mg/kg/gün, 3-4 doza bölerek, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. Aritmi: 0.01-0.15mg/kg/doz İV, Hipertansiyon: 0.1-1mg/kg/doz 6-8 saatde bir verilir.
İlgili 22 soru bulundu
Propranolol, beta (b)-blokerlerin prototipidir ve b-1 ve b-2 reseptörleri bloke eder. 1960'ların baında James W.
Propranolol 8 saat ara ile kg başına 0.17 mg olarak başlanmaktadır. İlk başlangıç dozları hastanede verilmelidir. her dozda 1 saat sonra tansiyon ve kan şekeri düzeyleri takip edimelidir. İlk doz tolere edilir ise doz 0.33 mg çıkılmaktadır. Dozlar iyi tolere edildiğinde 0.67 mg çıkılmakta.
Dideral ne işe yarar? Stres hormonlarının aşırı salınımını engelleyerek kan damarlarını gevşetir, kalp atışını dengeler, kan akışını düzenler. Bu sayede kalp sorunları, tansiyon, migren ve yoğun anksiyete sorunlarını hafifletir.
Bağımlılık riskleri yoktur. Nervikan bitkisel kökenlidir. Melisa ve valleryan içerir. Dideral kalp ritmini düzenleyici, tansiyon ayarlayıcı bir ilaçtır.
BETABLOK CR nedir ve ne için kullanılır? BETABLOK CR beyaz renkli, yuvarlak, bikonveks, bir yüzü çentikli, film kaplı tablettir. BETABLOK CR 50 mg 20 tabletlik ambalajlarda kullanıma sunulmaktadır. Metoprolol fiziksel ve zihinsel çalışma dolayısıyla oluşan stres hormonlarının kalpteki etkisini azaltır.
Propranolol bir kanalı; anının duygusal yönünü hedef alıyor, anının yeniden güçlenmesini engelliyor ve acıyı baskılıyor. İlacın etkisi altındayken canlandırılan anı, beyin tarafından bu kez yeni ve daha az duygusal versiyonuyla kaydediliyor.
Propranolol (dideral) kaygı bozukluklarında kullanılan bir beta blokördür. Kalp hastalığı olan hastalarda kardiyolojik muayene yapılmadan kullanılmaması gerekir. Propranolol; anksiyete bozukluklarında görülen çarpıntı, titreme, tansiyon artışı, sıcaklık hissi gibi fiziksel belirtilerin önlenmesinde kullanılır.
Migrenin profilaktik tedavisinde beta-blokerlerin etkin oldukları bilinmekte- dir ve bu ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır (4, 5). Yapılan klinik çalışmalar ve meta-analizler propranololün migrenin profilaktik tedavisinde etkin olduğunu göstermektedir (6, 7).
Dideral kalp ritmini düzenleyici, tansiyon ayarlayıcı bir ilaçtır. Beta blokerlerden olduğundan kaygıda giderir.Hatta guatırda, psikolojik el titremelerinde de kullanılmaktadır.
Hipertiroidisi olan bütün hastalara kanda yüksek olan tiroid hormonlarını normal düzeye getirmek için önce ilaç tedavisine başlanır. İlaç olarak Propycil tablet veya Thyromazol tablet ve beraberinde Dideral başlanır. İlaçın dozunu doktorunuz hastalığın şiddetine göre ayarlar.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Propranolol, propranolol hidroklorid formunda jenerik ilaç olarak eczanelerde satılmaktadır. Türkiye'deki ticari ismi Dideral®'dir. Kalp ritmi bozukluğu rahatsızlığı olan hastalara reçete edilmektedir.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Sosyal fobide ß blokerler tabloya eşlik eden taşikardi, titreme, terleme gibi otonomik belirtileri önlemede yüksek oranda etkindirler. Performans anksiyetesini kontrolünde yardımcı oalbilir, en sık kullanılanlar propranolol ve atenololdur. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde SGE'lerin etkinliği kanıtlanmıştır.
Ancak, beta blokerler, astımı, ciddi bradikardisi (anormal yavaş kalp ritmi) ve akciğerlerinde sıvı birikmesi olan kalp krizi hastalarında kullanılmamalıdır.
Beta-blokerler hipertansiyon, infatil hemanjiyom anormal stres, iskemik kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler durumların tedavisi için yaygın olarak kullanılan ilaçları kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri