Zilyetliğin Sona Ermesi: Zilyetlik eşya üzerindeki fiili hakimiyetin ortadan kalkması ile sona erebilir. Ancak fiilî hâkimiyetin geçici nitelikteki sebeplerle kullanılmaması veya kullanma olanağının ortadan kalkması zilyetliği sona erdirmez.
Zilyetlik eşya üzerindeki fiili hakimiyetin devamlı olarak ortadan kalkması ile kaybedilebilir. Bir kimsenin eşyası ile geçici bir süre için kendi isteğiyle ilgilenmemesi, zilyetlik iradesi devam ettiği sürece zilyetliğin kaybı sonucunu doğurmaz.
Mirasçılar, malikin ölmesiyle mirasa bir kûl halinde ortak olarak sahip olduklarından, mirasın zilyetliği tüm mirasçılara birden geçmektedir (MK m. 599).
Malın dolaysız zilyedi tarafından zilyetliği kazanacak kişiye malın teslim edilmesidir. Teslim fiili, mal üzerindeki hakimiyetin devri ile gerçekleşir. Önceki zilyedin, yeni zilyedi, zilyet kılma arzusu olmalıdır. Tarafların birbirine uygun rızası ile malın yeni zilyedin fiili hakimiyetine verilmesi gerekir.
Birlikte zilyetlik, elbirliği hâlinde birlikte zilyetlik ve paylı birlikte zilyetlik olmak üzere ikiye ayrılır: Elbirliği Hâlinde Birlikte Zilyetlik: Birden fazla kişinin bir eşya üzerindeki fiilî hâkimiyeti ancak hep beraber hareket etmek suretiyle kullanabilmeleri elbirliği (iştirak) hâlinde birlikte zilyetliktir.
İlgili 39 soru bulundu
Zilyetliğin aralıksız on yıl sürmesi ile kastedilen, tescilden itibaren on yıl boyunca taşınmaz üzerindeki zilyetliğin kesintisiz olarak devam etmesidir. Şayet herhangi bir sebeple zilyetlik kaybedilirse, zilyetliğin aralıksız sürdürülmesi şartı sağlanmamış olacağından mülkiyetin kazanılması söz konusu olmaz.
Zilyetliğin Tesisen İktisabı, ya Yalın Zilyetliğin, Dereceli Zilyetliğe veya Münhasır (Tek Başına) Zilyetliğin, Birlikte Zilyetliğe dönüştürülmesi yoluyla olur.
Birinci tür hakka dayanan ve hakka dayanmayan haksız olan zilyetlik türlerini kapsar. İkincisi malik sıfatına sahip olan kişiler türü kapsar. Üçüncü türü asli zilyetlik takip eder. Devamında ise doğrudan veya dolaylı zilyetlik ardından ise tek başına ve birlikte zilyetlik türleri gelir.
TMK'nun 982 ve 983. maddelerinde de; zilyetlik herhangi bir hakka bağlı olmaksızın dava yoluyla korunmuştur. Kayıt maliki Hazine davada taraf durumunu almamış bulunduğuna göre, davacı zilyetliği haksız olsa bile malik dışında saldırıda bulunan kişilere karşı anılan maddelerdeki zilyetlik davalarını açabilir.
Mesela, bir arabanın sahibi olan kişi o arabanın hem maliki hem zilyedidir. Ama bu arabayı kullanan şoför, arabanın bir tamirhaneye bırakılmış olması halinde tamirci, hatta sadece park etmek üzere arabanın teslim edildiği park çalışanı gibi başka kişiler de, araba kendi hakimiyetleri altında iken, zilyet sayılırlar.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet ismi verilir. Bu konuda malın taşınır veya taşınmaz olması durumu önemsizdir her türlü kanunen mal üzerinde fiili hakka sahiptir. Kanunen belirlenen bu hak ile zilyet olan kişi mülk üzerinde hâkimiyete sahiptir. Zilyetlik aslen, devren veya miras yoluyla bir başka kişiye verilebilir.
Bir başka anlatımla, TMK'nin 713/2.maddesindeki sebeplere dayalı olarak açılan davalarda 713/1.maddesindeki koşul haricinde 713/3., 4., 5., 6. ve 7. maddelerindeki koşullar aranmaz. Kural olarak, tapulu bir taşınmazın veya tapuda kayıtlı bir payın kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik yoluyla edinilmesi mümkün değildir.
Zilyet tarafından dava açılması, davalı hazine veya kayıt malikinin mirasçıları tarafından davaya karşı konulması zamanaşımını keser.
Taşınır davası zilyetliğe bağlı tercihe şayan hak karinesine dayanır. Zilyetlik davaları ise sadece zilyetliğe dayanır. Taşınır davasında zilyetliğin rıza dışı sona erdirilmiş olması yeterlidir. Buna karşılık, zilyetlik davaları sadece gasp ve saldırı hâllerinde açılır.
Kiralama, rehin, ariyet gibi durumlarda da zilyet bir hakka dayanmaktadır. Buna karşın haksız zilyet, herhangi bir hakka dayanmamaktadır. Örneğin hırsız, çaldığı mal üzerinde haksız zilyettir. Aynı şekilde bir taşınmaz üzerinde zilyet olarak haksız işgalde bulunan kişi de haksız zilyettir.
5) Tek Başına Zilyetlik – Birlikte Zilyetlik: Tek başına zilyetlik, bir eşya üzerinde bir tek kişinin yalnız başına zilyet olmasıdır. Tek başına zilyet, asli veya fer'i zilyet olabilir.
Zilyetliğin Gaspında Geri Verme Davası
Gasp, eşya üzerindeki fiili hakimiyetin zilyedin rızası olmaksızın hukuka aykırı fiille ele geçirilmesidir.
Zilliyet tapusu var olan arsanın üzerinde kimin hak sahibi olduğunu gösteren bir belgedir. Bununla birlikte arsanın sorumluluğunu alan kişi de tapuyla belirlenir.
Kuvvet kullanılması taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise malı elimden alarak olur. Zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır. Zilyetliği gasp edilmiş veya saldırıya uğramış zilyede dava yoluyla zilyetliğini koruma imkanı tanınmıştır.
Zilyetlik, bir malı kullanma, el altında bulundurma anlamına gelmektedir. Zilyetlik, aslen, miras yolu ile devren ve tesissen olmak üzere dört şekilde kazanılır.
Zilyetliğin kazanımı hukuki bir ilişkiye dayanabileceği gibi hırsızlık gibi olaylar neticesinde de elde edilebilir. Kişi bir kere zilyet olduktan sonra başka bir kimse bu malı zilyetlik iradesi ile ele geçirmedikçe iradeye ve fiili hakimiyete bakılmaksızın zilyet olarak kabul edilir.
ZİLYETLİK: Bir eşyayı fiili hâkimiyet altında bulundurma anlamına gelir. Zilyetliğin iki unsuru vardır. a) Maddi Unsur: O şey üzerinde fiili hâkimiyet sahibi olabilecek durumda bulunma. b) Manevi Unsur: Eşya üzerinde fiili hâkimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması.
Bu bağlamda, Zilyetlik bir hak değildir. Ayrıca, Zilyetlik, Fiili Hakimiyetten de ibaret değildir. Zira Fiili Hakimiyet, Zilyetliğin Unsurlarından yalnız biridir, sadece bu unsura dayanarak Zilyet Olma imkânı, hukukumuzda mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri