1. Prospektif Kohort Araştırmaları: İleriye dönük izleme yapılan araştırmalardır. 2. Retrospektif Kohort Araştırmaları: Kayıtlardan geriye dönük izlemeler yapılan araştırmalardır.
Prospektif grup çalışması veya Prospektif araştırma, çıkan olguların benzer özelliklerinden yola çıkarak, bir olgunun(örn. hastalığın) sebebini, yayılışını vb. nedenleri araştırma türüdür. Prospektif, İngilizce dilinde gelecekteki bir olayın anlatılmasında kullanılan zaman biçimi.
Olgu-Kontrol çalışmalarına geriye yönelik çalışmalar (retrospective studies) da denir. Bu tür çalışmalarda bir sonuçtan risk faktör- lerine ulaşma amaçlanır. Kesitsel Çalışmalar (The cross-sectional studies) bir zaman diliminde bir grup denekten toplanan verinin incelenmesidir.
Kohort araştırması (prospektif veya retrospektif) (İnsidans araştırmaları)- Vakakontrol çalışmalarında olduğu gibi bu çalışmalar da “hastalık” (sonuç) ile şüphelenilen etken(ler) (faktör) arasında nedensel ilişki olup olmadığının değerlendirildiği çalışmalardır.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Retrospektif Kohort Araştırmaları: Kayıtlardan geriye dönük izlemeler yapılan araştırmalardır. İki yaklaşım birlikte kullanılabilir; Belirlenmiş olan kohort, bir süre kayıtlardaki bilgileri ile retrospektif olarak izlenir, daha sonra bu kohorttan sağ kalan/bulunabilenler ileriye dönük biçimde izlenebilir.
Bu tip çalışmaların en önemli parametresi Zaman'dır. Kohort çalışmaların amacı bir ya da daha fazla çalışma kohortunda hastalık ya da sonlanım insidansını (örn., ölüm) veya ölçümleri (örn., kan basıncı) karşılaştırmaktır. Bu noktada kohortun yani çalışma grubunun çok net bir biçimde tanımlanmış olması ana unsurdur.
Gözlemsel Çalışma Türleri Uygulamalar
Kesitsel çalışma: Bu tür bir çalışmada, araştırmacılar örneklemleri hakkındaki bilgileri manipüle etmeden veya çevrelerine müdahale etmeden kaydederler. Bu yöntemin en önemli özelliği, farklı grupların aynı zaman diliminde karşılaştırılmasına olanak tanımasıdır.
Retrospektif (İngilizce 'retrospective' ve Latince retrospectare, "geriye bakmak") genel olarak meydana gelmiş olayların gerisine, geçmişine bakmak anlamına gelir.
Küçük şeyleri birlikte bularak ve düzelterek uzun vadede daha keyifli çalışan, daha fazla değer yaratan takım haline gelirler bu şekilde. Bu toplantı, 'review' sonrası, planlamanın hemen öncesinde yapılır.
Katılımcılara geçmişe yönelik sorular sorularak geçmiş alışkanlıklarının irdelenmesine “retrospektif yöntem” adı verilmektedir.
Retrospektif yaklaşım terimi, günümüzde, sosyal bilimlerde yapılan araştırmalarda araştırmacının, araştırmanın başlangıcındaki kabulleri, öngörü ve yaklaşımlarıyla araştırma sonucunda ulaştığı gerçekleri, geriye bakarak karşılaştırmasıdır.
Bir klinik durumda uygulanan girişimin etkisini ve değerini, kontrol grubu ile karşılaştır- mak amacıyla yapılan prospektif çalışmaya “KLİNİK ARAŞTIRMA” adı verilir(2).
“Prospektif Yaklaşım”
Etkenle karşılaşıldıktan sonra ileriye dönük olarak yapılan izlem çalışmalarıdır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Gözlemsel araştırma, davranışların dikkatle izlendiği ve kaydedildiği çeşitli deneysel olmayan çalışmalar için kullanılan geniş bir terimdir. Bu araştırmanın amacı, bir değişkeni veya değişkenler kümesini tanımlamaktır. Daha geniş anlamda amaç, belirli birey, grup veya ortam özelliklerini yakalamaktır.
Klinik gözlemlerle, vaka serileriyle veya kesitsel araştırmalarla sezinlenen bazı ilişkilerin nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırmalardır.
➢Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalarda da “Etik Kurul” izin belgesi. Veri toplamada kullanılan ölçeklerde, ölçek sahibinin izninin alındığı beyan edilmelidir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Çapraz çalışmalarda ise aynı hastaya iki ya da daha fazla tedavi, belli bir plan çerçevesinde arka arkaya uy- gulanır. İki tedavili çapraz çalışmada her hastanın A te- davisine yanıtı ile B tedavisine yanıtı karşılaştırılır. Böylece tedaviye yanıtı etkileyen hasta özellik- lerinin etkileri arıtılmış olur.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Kohort analizi, verileri belirli bir e-ticaret platformundan, web uygulamasından veya çevrimiçi oyundan alan ve tüm kullanıcılara tek bir birim olarak bakmak yerine, onları analiz için ilgili gruplara ayıran bir davranış analizi yöntemidir. Müşteri grupları, kohortlar olarak adlandırılır.
Kohort çalışmaların ilk örneklerinden biri, Londra kentinde yaşayan iki insan grubunda gözlenmiş (kendiliğinden oluşan bu gruplara doğal kohort adı verilir) ve (konuyla tamamen alakasız olmasına rağmen ünlenen ismiyle) John Snow tarafından 1855 yılında yayınlanmıştır .
Gözlemsel araştırmalarda ise sadece gözlem söz konusu olup olaylara Page 6 müdahale yoktur. Müdahale araştırmalarında kişilerin bir etkene maruz kalıp kalmaması araştırıcının elindedir. Müdahalenin olduğu tüm çalışmalara deneysel çalışma da denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri