Bu durum özellikle prostat kanseri cerrahisi sonrası, radyoterapi(ışın tedavisi) ile oluşabilir. İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar. Bazı durumlarda cerrahi prosedüre bağlı olarak hastalarda kalıcı idrar tutamama sorunu görülebilir.
Aşırı sıvı alımı azaltılıp, yetersiz sıvı alımı artırılmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
Bunların en önemlisi idrarını hiç yapamamadır, böyle bir durumda yeniden çok kısa sürede ameliyatı tekrarlayıp koyulan “Hamağı” kesmek gerekir, bazı hastalar da ameliyattan sonra idrarını yetiştirememe duygusu ve bazen bu yetiştirememe sonucu idrar kaçırma ile karşılaşırlar.
İlgili 24 soru bulundu
İyi huylu (benign) prostat büyümesi nedeni ile uygulanan prostat ameliyatları sonrası nadiren (%1-2 oranında), kanser cerrahileri sonrası prostatı alınan erkek hastalarda ise % 2-30 oranında kalıcı idrar kaçırma oluşabileceği bildirilmiştir.
Robotik prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ne kadar sürer? Robotik prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma, ameliyat iyi yapılırsa bir-iki hafta sürer.
İdrar Sonunda Damlama:
Prostat büyümesinin, mesane tıkanıklığına yol açtığı durumlarda, prostatın idrar yoluna doğru büyüyen kısımlarını çıkarmaya yönelik operasyonla (prostatektomi) tıkanıklığın açılması, tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Kırkkilit otu birçok hastalığa şifa olmaktadır. Sık idrara çıkan kişiler gün içinde bir bardak kırkkilit otu çayı tüketirse, mesane sağlığını korur ve yoğun şekilde idrara çıkma durumunu normal dengeye getirir.
Şiddetli idrar kaçırma için tek çözüm artifisyel sfinkterdir. Hafif orta şiddetli vakalarda da ilaçlarla düzelme olmazsa bu yönteme başvurulabilir. Artifisyel sfinkter: 40 yılı aşan bir sürede tecrübe edilmiş bir tedavi yöntemidir.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Vücutta gaz yapacak gıdalardan uzak durulmalıdır. Prostat ameliyatı sonrası kasık bölgesini sıkacak şekildeki pantolonlar giyilmemelidir. Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Alkol tüketimi ve kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
Antioksidan etkisiyle vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan alıç sirkesi, bu sayede idrar söktürücü bir etki oluşturur.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
Kas Egzersizi: Kas kontrolünü öğrenmek sızıntıyı yönetmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak pelvik kas (Kegel) egzersizleri yapmak bu sorunu azaltmaya fazlasıyla yardımcı olabilir. Mesane Egzersizi: Mesane eğitimi, tuvalet ziyaretleri arasındaki süreyi uzatarak size yardımcı olabilir.
Prostat büyümesinin semptomlarından biri idrar kaçırmadır. Prostat büyümesi olgularında prostatın hacmi büyür ve bu büyüme idrar çıkışını daraltır. Nihayetinde kişi idrar yapmayla ilgili bir dizi sorunla karşılaşır. Hasta ya idrarı bir anda geldiği için tutamaz ya da idrarını bitirdikten sonra damlamalar devam eder.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir. Özellikle sıkışma tarzı idrar kaçırma tiplerinde mesane tamamen dolu olduğu için damla damla idrar kaçırma meydana gelebilir.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir. Prostat ameliyatı sonrası cinsel ilişki için ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesinin beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Ameliyat Sonrası Tekrarlama (Nüks Etme) Tedavisi
PSA' nın ameliyattan sonra 0,1 üzerinde bir değerde olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri