Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Prostat ameliyatı riskleri genellikle çok fazla olmamaktadır. Bunun nedeni prostat probleminin çoğu erkekte yaşanması ve bu alanda tıpta birçok yöntem olmasındandır. Fakat ameliyat sonrası yaşanılabilecek olan sorunlara karşı hastanın dikkatli olması ve bakımına dikkat etmesi gerekmektedir.
Kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanıyor. Sonra odaya çıkarılıp hastaya sonda takılıyor Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 - 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanede kalış süresi de sondanın durma süresiyle aynı. Sonda alındıktan sonra hasta rahat idrarını yapınca taburcu ediliyor.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Enfeksiyon ya da yara gibi durumlarla karşılaşılması düşük bir ihtimaldir. Açık prostat ameliyatında kan kaybı olması riski söz konusudur. Kapalı yapılan ve da vinci robotu ile yapılan ameliyatlarda ise kanama riski de yok denecek kadar azdır.
İlgili 18 soru bulundu
Prostat büyümesi nedeni ile tıkanıklık bulguları oluşan hasta eğer zamanında ameliyat edilmezse böbrek yetmezliği, mesane taşı ve tam tıkanıklık, sonda takılması gerekliliği, ciddi üriner sistem enfeksiyonu, mesane duvarında uzun süren tıkanıklar nedeni ile bozulma ve cepler (divertikül) oluşur.
Tedavi edilirse hayati tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde, büyüyen prostat dokusu idrar kesesi, idrar kanalı ve makata doğru büyümeye devam eder. Bu durum rahim ağzı ve idrar yolunun tıkanmasına neden olur ve mesane içindeki idrarı tam olarak boşaltamaz. Daha çok çalışır ve bir süre sonra iflas eder.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Prostat büyüklüğünün miktarına göre hastaya önerilecek cerrahi tedavinin tipi değişecektir. Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
İdrar yapmada bir problem görülmezse, hastanın taburculuk işlemleri başlatılır. Taburcu sonrası ihtiyaç halinde antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Açık Prostat ameliyatından sonra ise hasta normal şartlarda 8 gün kadar hastanede müşahade altında tutulur.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Açık prostat ameliyatının avantajları
Kanser hücrelerinin tamamen kontrol altına alınması: Açık prostat ameliyatı, kanserli prostat dokusunun tamamen çıkarılmasına olanak tanır. Bu, kanser hücrelerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve hastanın kanserle mücadelesinde önemli bir rol oynar.
1- Tur-Prostatektomi (Kapalı Prostat Ameliyatı)
Uzun süredir uygulanan bir yöntem olması ile ameliyat sonrası sonuçları için de birçok araştırma imkanı vermiştir. Dolayısıyla kendini ispat etmiş bir prosedür olup ilerleyen yıllarda bilim adına sürprizlerle karşılaşma ihtimali daha düşüktür.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Bazen 40-50 gram prostat çok ciddi şikayetlere neden olur ve ameliyat gerektirirken, bazen de 150-200 gram olan prostat ciddi bir rahatsızlık vermez ve ameliyat ihtiyacı olmaz. Prostat ağırlığı ameliyat kararı için değil, fakat ameliyat şekli için önemlidir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi Olan Hasta Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir? Yapılan ilaç tedavilerine rağmen hastanın işeme şikayetleri geçmiyorsa ve şikayetlerin prostat büyümesine bağlı olduğu gösterilmişse, hasta ameliyat edilmelidir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Prostat arter embolizasyonu, prostat büyümesinin ameliyata gerek duyulmadan, anjiyo ile tedavi edilmesini sağlayan yeni bir yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Kapalı prostat ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki durumu nasıl olmaktadır? Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyatın şekline göre değişir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri