Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
Özetle, prostat kanseri ameliyatı sonrası normal yaşama dönüş, ameliyatın açık ya da kapalı yöntemle yapılıp yapılmadığına göre değişir. Açık ameliyat yapılan hastalarda sondanın çıkarılması ortalama 21 gün iken robotik cerrahide 5. gün sonda alınabilir. Sondası alınan hasta artık normal hayatına dönebilir.
Açık ameliyat genel anestezi ya da spinal anestezi altında yapılır. Alt karın bölgesinden 8-10 cm lik bir kesi ile mesane ve prostata ulaşılır. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra prostat boynuna ve idrar torbasına dikiş atılarak kapatılır.
Genel anestezi veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır. İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır.
İdrar yapmada bir problem görülmezse, hastanın taburculuk işlemleri başlatılır. Taburcu sonrası ihtiyaç halinde antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Açık Prostat ameliyatından sonra ise hasta normal şartlarda 8 gün kadar hastanede müşahade altında tutulur.
İlgili 31 soru bulundu
Kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanıyor. Sonra odaya çıkarılıp hastaya sonda takılıyor Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 - 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanede kalış süresi de sondanın durma süresiyle aynı. Sonda alındıktan sonra hasta rahat idrarını yapınca taburcu ediliyor.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Hastanın genel durumu, hastanın ve prostatının özelliği ve ameliyatın gidişine göre değişmekle birlikte ortalama 7-8 gün içinde sonda alınmaktadır.
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Bu telde bulunan elektrik akımı ile kesme ve kanamayı durdurma işlemi de yapılmaktadır. Sorunsuz idrar yapmayı sağlayacak kadar prostat kesilir ve kesilen bu prostat dokusu önce mesaneye, oradan da yıkamayla dışarıya alınır. Ameliyat sonrası idrar yoluna sonda takılır.
Prostat büyümesi nedeni ile tıkanıklık bulguları oluşan hasta eğer zamanında ameliyat edilmezse böbrek yetmezliği, mesane taşı ve tam tıkanıklık, sonda takılması gerekliliği, ciddi üriner sistem enfeksiyonu, mesane duvarında uzun süren tıkanıklar nedeni ile bozulma ve cepler (divertikül) oluşur.
1- Tur-Prostatektomi (Kapalı Prostat Ameliyatı)
Uzun süredir uygulanan bir yöntem olması ile ameliyat sonrası sonuçları için de birçok araştırma imkanı vermiştir. Dolayısıyla kendini ispat etmiş bir prosedür olup ilerleyen yıllarda bilim adına sürprizlerle karşılaşma ihtimali daha düşüktür.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Operasyon sırasında hastaya takılan dren ikinci/üçüncü gün çıkarılır. Dren, ameliyat esnasında vücutta oluşabilecek artık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Ameliyatta hastaya takılmış olan sonda ise 5-7 gün içinde çıkarılır. Hastanın normal yolla idrar yapması sağlanır.
Açık prostat ameliyatı 2-2.5 saat sürer.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Prostat ameliyatı sonrası kanama olması, prostat ameliyatı sonrası ağrı gibi bazı komplikasyonlar oldukça yaygın olarak görülür. Bunun yanında ameliyat bölgesinde enfeksiyon belirtileri takip edilmesi de önerilir.
Günümüzde açık prostat ameliyatları nadiren uygulanıyor. En sık tercih edilen yöntem kapalı, yanı dış idrar kanalından girilerek yapılan prostat ameliyatlarıdır. Bu yöntemler arasında; prostatın kabuğunu bırakacak şekilde dilim dilim, kıymık kıymık kazınarak çıkarılan TUR tekniği en sık uygulanan yöntemdir.
Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
Hastanede yatarken, varsa drenin ameliyatın ertesi günü alınmasını takiben, doktorunuz aksini uyarmadıktan sonra, banyonuzu yapabilirsiniz. Su sızdırmaz bantlar nedeniyle delik yerlerinin su ile teması pek mümkün değildir. Ayrıca, suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur.
Prostat büyüklüğünün miktarına göre hastaya önerilecek cerrahi tedavinin tipi değişecektir. Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Bu durum özellikle prostat kanseri cerrahisi sonrası, radyoterapi(ışın tedavisi) ile oluşabilir. İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri