Benign prostat hiperplazisi, yaş artışıyla beraber görülme sıklığı da artan bir rahatsızlıktır. Farklı bir deyişle 50'li yaşlarda erkeklerin yarısında görülen iyi huylu prostat büyümesi, 80 yaş ve üzeri kişilerde yaklaşık %90 oranında görülür. Bu yönüyle de yaşlanmanın bir parçası olarak da görülür.
Prostat bezi, erkeklerde 30'lu yaşlarda büyümeye başlar ve yaşamın sonuna kadar sürer. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 60 yaş sonrası bu oran %65'e çıkmaktadır. 80'li yaşlarla birlikte de büyüme oranı %90'ı geçmektedir.
Prostat Hastalığı Kimlerde Görülür? Prostat hastalığı erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Rahatsızlık her yetişkin erkekte görülebilse de yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Prostatit prostatta iltihap oluşması durumu olup genellikle 30-50 yaşları arasındaki erkeklerde görülür.
Prostat büyümesi, 40 yaş altı erkeklerde nadiren şikayete neden olurken 50 yaşın üzerinde hastaların %50'sinde ve 80'li yaşlarda ise hastaların %90'ında şikayete neden olmaktadır.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
İlgili 35 soru bulundu
Prostat büyümesi iyi huylu bir hastalıktır. Başka doku veya organlara yayılma ihtimali yoktur. İlaç tedavisi veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Prostat kanseri ise bambaşka bir hastalıktır.
Ekmek ve nişasta prostatı büyütür
Bu dönemde idrar sıklığı, gece idrar kalkma, idrarı tutmadaki zorluk, zor idrar yapma, damlama ve cinsel şikayetler prostat sağlığının bir göstergesi olabilir. Genç yaşta 25 gr kadar olan prostat, kırklı yaşlardan sonra büyümeye başlar.
Genç yaşta prostat kanseri hastalığına yakalanmak mümkündür. Genellikle 50 yaşın sonrasında ortaya çıkması yaygın olan prostat kanseri farklı yaş gruplarında da meydana gelebilmektedir.
Prostat enfeksiyonu, genç yaşlarda daha çok 20 – 30 yaş arasında cinsel aktif dönem hastalığıdır. Elbette daha ileriki yaşlarda da görülebilir fakat daha çok genç yaşlarda görülür. Prostat enfeksiyonu akutu var, kronik olanı vardır.
Stres: Bazı çalışmalar, yoğun stres yaşayan erkeklerde prostat çevresindeki sinirlerde görülen hasara bağlı olarak iltihaplanma gelişebildiğini göstermiştir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Özet olarak: İyi huylu prostat büyümesi cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açar. Bir çok çalışmada BPH şikayetlerinin fazlalığının cinsel fonksiyon bozukluğu için ciddi bir risk oluşturduğu gösterilmiştir. BPH'a bağlı şikayetler ne kadar fazla ise cinsel fonksiyon bozukluğu da o oranda şiddetlidir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
Özellikle 40ml'den büyük prostatı olan hastalar için prostatı küçültmeye yarayan ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar erkeklik hormonu üzerinden etki gösterir ve 6 aydan uzun süre kullanımda prostat hacminde %30'a varan bir küçülme sağlayabilir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarımıza ameliyat söz konusu olmaktadır.
Prostat muayenesi rektal yoldan parmakla yapılır ve prostatın şekli, sertliği ve boyutu incelenir. Daha sonra bazı kan ve idrar tahlilleri ve daha kapsamlı testler yapılır. İdrar tahlili ve PSA en temel testlerdir.
Prostat bezinin büyümesi ile birlikte kişide idrara çıkma sıklığında artış, gece idrara kalkma, idrar yapmaya başlama ve akımı korumada zorlanma, idrarda kan olması ve ağrılı idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yapılan çalışmalarda 60 yaşındaki erkeklerin %50'sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise %90'ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğünü bildirilmektedir.
Büyüyen prostat bezi idrar yolu ve mesane çıkımında yarattığı tıkanma-daralma ile birlikte idrar akışını engelleyebilir. Mesanenin hem idrar depolama hem de idrar boşaltma işlevini bozabilir. Prostat büyümesi oldukça sık görülmekle birlikte her erkekte aynı düzeyde sorun oluşturmayabilir.
Prostatın makattan parmakla muayenesinde prostatın sertliği ve büyüklüğü konusunda önemli ipuçları verir. Prostatın yüzeyi pürtüklü değil ve yumuşak kıvamdadır. Sert oluşu, yüzeyinde düzensizliğin parmak ile fark edilmesi prostat kanseri için önemli muayene bulgularındandır.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
Prostat büyümesi olan erkeklerin yarısında şikayetler aynı kalır veya düzelir. Diğer yarısında ise yavaş yavaş daha da kötüleşir. Eğer şikayetler hastayı rahatsız etmiyorsa ve sağlığını tehdit etmiyorsa tedavi gerekmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri