Bası, Vedat Kitapçılık, stan- bul, 2019, s. 110. 25 TTK m. 2/1'e göre, “Kanunda aksine bir hüküm yoksa, ticari örf ve det olarak kabul edildi i belirlenmedikçe, teamül, mahkemenin yargısına esas olamaz.
A.
TTK md 2/3'te “Ticari örf ve âdet, tacir sıfatını haiz bulunmayanlar hakkında ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanır.” denilmek suretiyle tacirlere bu kuralların bilinmesi zorunluluğu getirmiştir. Yani ticari örf ve âdet kuralları tacir olmayanlar hakkında uygulanmaz.
Mahkemeler, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve âdete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar vermekle yükümlüdür. Dolayısıyla, ticari örf ve âdetler, genel yazılı hukuk kurallarından dahi önce uygulanma gücüne sahiptir.
Ticari örf ve adet, tacir sıfatını haiz bulunmayanlar hakkında ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanır. uygulanacak; tacir olmayan kimseler hakkında ise ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanacaktır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır. Bir âdetin, örf ve âdet hukuku sayılması için hukuksal yaptırım ile yani devlet gücü ile içselleştirilmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Bazı düşünürler üçüncü bir unsur, yaptırım unsurunu da eklemektedir ancak doktrinde ve UAD karalarında kabul gören UAD Statüsü md 38'deki iki unsurdur. Örf ve adet hukuku kuralının maddi unsurunun oluşması için üç koşul aranır: genel tekrar, istikrar ve sure.
örf ve adet hukukuna en çok değinilen kanunlar; medeni kanun, borçlar kanunu ve ticaret kanunu gibi özel hukuktan gelen kanunlardır.
TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Ancak, kamu hukuku alanında, örf ve âdet yani teamül kuralları geçerli midir? Kamu hukuku alanının ceza hukuku dalında da sorun yoktur. Türk Ceza Kanunu teamüle göndermede bulunmamaktadır. Bu nedenle, ceza hukukunda teamül geçersizdir.
Hukukun uygulanmasına ilişkin bu Kural özel hukuk açısından geçerlidir. Kamu hukuku alanında hakim örf ve adete göre karar veremez, hukuk yaratamaz. Kanunlarda bir hukuki düzenlemenin olmaması boşluk olarak ifade edilir.
TT-K-nun 2. maddesinin 1. fıkrası aynen şöyledir: Kanunda aksine bir hüküm yoksa, teamül, ticari örf ve âdet olarak kabul edildiği tespit edilme- dikçe hükme esas olmaz.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
TTK m. 11/3 uyarınca ticari işletmenin, kendisine sürekli olarak özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Yani ticari işletme, tüzel kişiliği olmayan ve yukarıda belirtilen özellikleri haiz bir işletmedir.
Genel örf ve adet hukuk kuralları, ülke genelinde uygulanabilen kurallardan oluşmaktadır. Ortakçılık ve yarıcılık örnek verilebilir. Ortakçılık; inek,manda gibi ürün veren hayvanlarla ilgili bir örf ve adet hukuk kuralı iken, Yarıcılık elverişli tarım toprakları ile ilgili hukuk kuralıdır.
Bu anlam içerisinde örf ve âdet hu kuku da hukukun doğrudan kaynakları arasında sayılır.
Örf ve adet kurallarından bahsedebilmek için iki unsurun birlikte varlığı aranmaktadır. Bunlardan ilki, eskilik ve süreklilik anlamına gelen "maddi unsur"dur. Buna göre, bir toplumsal çevrede belirli bir davranış ya da uygulama biçiminin, uzun süreli ve kesintisiz olarak tatbiki gerekmektedir.
TTK'nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi hem de iki tarafın tacir olması gereklidir.
Ticari iş adi nitelikte olmayan işleri ifade eden bir kavramdır. Bu ayrımın temel önemi, adi işlerin genel hükümlere, ticari işlerin ise ticari hükümlere tabi olmasıdında görülmektedir.
Bir gerçek kişinin, tacir sıfatını kazanabilmesi için, şu üç unsurun varlığı şarttır: Bir ticari işletmenin mevcut olması, bir ticari işletmenin işletilmesi, bir ticari işletmenin kısmen dahi olsa o kişi adına işletilmesi. Adlarına ticari işletme işletilen tüm tüzel kişiler kural olarak tacirdirler.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Eski Türk Devletleri'nde kullanılan sözlü hukuk kurallarına töre denir. Bu kurallar yazılı değillerdir ve daha çok adet ve geleneklerden oluşurlardı. Yazılı olmamasına rağmen töre, toplum hayatında ve devlet işleyişinde oldukça hakim ve geçerli idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri