Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Bağ dokuları ve bezdokulardan oluşan prostat, meniye sıvı katar ve idrar yoluna itilmesine yardımcı olur. Yaşlanmayla birlikte erkeklerin çoğunda prostat büyümesi gerçekleşir ve ciddi şikayetlere neden olabilir. Prostatta ortaya çıkan hastalıklar arasında kanser, prostatit ve iyi huylu prostat hiperplazisi yer alır.
İlaç Tedavisi: Prostat büyümesinin neden olduğu şikayetlerde uygulanması gereken ilk tedavi şeklidir. Orta derecede şikayetleri olan, kesin cerrahi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçların olup ömür boyu kullanılmaları gerekmektedir.
Bazı araştırmacılar, kandaki erkeklik hormonu seviyeleri yaşla birlikte azalırken, aktif hormon (DHT) seviyelerinin prostatta arttığını ve biriktiğini göstermiştir. Bu aktif hormonun artan miktarlarının prostat hücrelerinin gelişimini tetiklediği düşünülmektedir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
*Kapalı prostat ameliyatı; İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde en yaygın olarak kullanılan cerrahi yöntemdir. *Lazerle prostat ameliyatı;en çok bilinen yöntem holmium ile lazer enükleasyonu (HoLEP)'dur. Bu yöntemde doku kesilmez, onun yerine yakılarak küçültülür.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
Akut durumun uzun süreli hale dönüştüğü kronik bakteriyel prostatit rahatsızlığında ise idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara kalkma, testis arkasında ağırlık hissi ve kasık, anüs, genital bölge ve mesane üzerindeki bölgede ağrı gibi belirtiler görülür.
Uzmanlar, iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklere şu önerilerde bulunuyor: Soğuktan, klimadan, rüzgardan korunun, ıslak mayoyla kalmayın, belden aşağınızı sıcak tutun, hamama ve kaplıcaya gidin, nar, domates ve kabak çekirdeği yiyin.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Prostat hacmindeki artışa prostatın iç bölgesinde (prostat çekirdeği) oluşan farklı boyutlardaki iyi huylu nodüller (adenomlar) neden olur. Bu nodüller üretraya ve ileri aşamalarda mesaneye baskı yaparak idrar tutma ve boşaltma fonksiyonları ile ilişkili sorunlara neden olabilir.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi.
Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Kabak çekirdeği yağının (14 mg / kg) 30 gün boyunca günlük uygulaması testosteronun indüklediği sıçan hayvan modeli olan BPH'de prostat büyümesini inhibe etmiştir. Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) evre I ve II için alternatif bir tedavi olarak kabak çekirdeğinin kullanılması komisyon E tarafından tavsiye edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri