Prostat iltihabı nasıl kurutulur? Üreyen bakteriye göre antibiyotik tedavisi ile iltihap tedavi ediliyor. Kronik prostatit farklı ve daha ciddi, tedavisi zor bir konu, antibiyotik tedavisinin yanı sıra özellikle bozulan prostat dokusunu yenilemeye yönelik tedaviler cevap veriyor.
Kronik prostat iltihabı tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır. Ortalama 4-6 hafta boyunca bu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Oral yolla alınan antibiyotiklerle akut bakteriyel prostatitin iyileşme oranı yüksek olmasına rağmen, bir kısım hasta daha sonra kronik bakteriyel prostatit geliştirebilir.
Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 2-4 haftalık tedavi sonrası faydası ortaya çıkmaktadır.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Trimetoprim-sülfa (Bactrim), siprofloksasin (Cipro) ve levofloksasin (Levaquin) gibi antibiyotikler kronik bakteriyel prostatit tedavisinde kullanılılan en sık ajanlardır. Antibiyotiklerin prostata difüzyonu zor olduğundan, genellikle 4-6 hafta gibi uzun süreli ve yüksek dozda verilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat iltihabı (prostatit) prostat bezinin iltihaplanarak şişmesine denir. Hasta için ağrılı bir süreç olabilir ancak genellikle sonunda iyileşir.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
İdrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara çıkma ve genital bölgede (özellikle makata yakın kısımlarda) ağrı başlıca şikayetlerdir. Uzun sureli (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi gerektirir.
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalara sıcak su uygulaması iyi gelebilir. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlayabilir.
Prostat bezindeki enfeksiyon ilerlemeye devam ederek sperm kanallarını enfekte edebilir ve epididimit adı verilen duruma yol açabilir. Prostat bezi içinde biriken iltihap sıvısı apseye yol açabilir. Prostat bezi veya sperm kanallarının enfeksiyon nedeniyle tahrip olması sonucu kısırlık görülebilir.
İlişki sıklığının az olmasının prostat hastalıklarına iyi geldiğine dair bir veri yoktur ancak çok partneri olmak yerine tek ya da az sayıda cinsel partner geçmişi olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu gösterilmiştir.
Sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken yanma ve zorlanma, titreme, yüksek ateş ve halsizlik gibi bulgularla kendini belli eder. Bu hastalarda yapılacak olan tüm idrar tahlilinde iltihap hücrelerinin gözükmesi ve prostat muayenesinde prostatın sıcak ve ödemli olması tanı koydurucudur.
Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Elma sirkesi genelde günümüzde kilo kontrolü için kullanılmaktadır. Prostat tedavisine faydası ise, prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardım eder. Günde bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek hazırlanır.
Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
1/2 fincan (30 gram) maydanoz, bu besin için RDI'nin %53'ünü sağlar. Bir çalışma, C vitaminini günde 100 mg artırmanın genel kanser riskini %7 oranında azalttığını buldu. Ayrıca diyetteki C vitaminini günde 150 mg artırmak prostat kanseri riskini %21'e kadar azaltabilir.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi.
Prostatit sık idrara gitme, idrar esnasında zorlanma ve yanma, ağrı gibi şikayetlere neden olduğundan günlük hayatı son derece yakından ilgilendiren bir sorundur. Toplumdaki erkeklerin yaklaşık %5 ila %10'unda prostat iltihabı gözlenebilir.
Doktor teşhis için öncelikle kişinin şikayetlerini ve tıbbi geçmişini sorgular. Sonrasında makattan parmakla rektal muayene adı verilen prostat muayenesi yapar. Rektal muayenede doktor, prostatın şişlik ve büyüklüğünü kontrol eder. İdrar, kan ya da semen örneği ile çeşitli testler yapılabilir.
Prostat salgı bezinin görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü (yaklaşık %10-20) salgılamaktır. Bu salgının içinde bulunan maddeler özellikle spermlerin vajinal ortamda infeksiyonla karşılaşmasını önlemekte ve meninin 20-30 dakika içinde akışkan hale gelmesine (likefaksiyon) neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri