Süte beyaz görünümünü veren protein miselleridir. Miseller ortalama olarak yaklaşık 150 nanometre çapındadır ve bu çok küçük boyut, onlara çarpan ışığı dağıtabildikleri anlamına gelir. Sütteki çok sayıda miselin bu saçılmasının genel etkisi, beyaz görünmesidir.
Normal sütün rengi:
Kazein pıhtılaştırmak suretiyle sütten ayrılırsa kalan kısım sarı-yeşil bir renk alır.
Beyaz renkli,aşındırıcı ve alkalik bir katıdır. Sanayide kireç taşlarını yüksek sıcaklıklarda eriterek karbondioksidin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Suyla reaksiyona girerse oksitlenir ve kalsiyum hidroksidi oluşturur.
Özellikle çayır-merada beslenen ya da bolca yonca tüketen ineklerin sütleri daha sarımsı olur. Yine bazı yörelerde havuç verilen ineklerin sütlerinin sarı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Süte sarımsı rengini veren yediği otlardaki “karotenoid”lerdir.
Bu renk sütteki kalsiyum-kazeinat ve süt yağı taneciklerinin ışığı yansıtmasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yağlı sütün döküldüğü yere sabun sürülerek, çitilenmelidir. Yıkanamayan kumaşlarda ise süt lekesini çıkarmak için bir kovanın içerisine bir miktar su ve renki çamaşır ise Peros Sıvı Çamaşır Deterjanı Canlı Renkler beyaz çamaşırlar için de Peros Sıvı Çamaşır Deterjanı Göz Alıcı Beyazlar ekleyin.
İndikatörlü süte mikroorganizma ekildikten sonra 37 °C de 1-7 gün inkübe edilir. Her gün oluşan değişikliklere dikkat edilir. 1) Sütle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sütün pıhtılaşmasına neden olur.
Mavi Anne Sütü: Genellikle berrak veya yarı saydam mavi görünen daha az yağ ve protein salınmasıyla ilgilidir. İki emzirme zamanının uzun (3-4 saat) olmasıyla ilişkilidir. Emzirmeye başladığınızda göğüs masajı ve ılık kompresler yaparak dolaşımı artırabilirsiniz. Siyah Anne Sütü: Çok az rastlanan anne sütü rengidir.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür.
“İlk üst” ya da “ağız süt” dediğimiz ilk gelen koyu kıvamlı süt daha sarımtırak renkte iken, olgun süt beyaz ve inek sütünden daha sulu görünümdedir, rengi mavimsi bile olabilir. Bebek büyüdükçe sütün rengi değişebilir. Bunun nedeni bebek büyüdükçe ihtiyaçlarına cevap verecek şeklide sütün içeriğinin değişmesidir.
Özellikler. Metalik kalsiyum gümüş gibi parlaktır. Özgül ağırlığı 1,55 g/cm³tür. 851 °C'de erir.
Kalsiyum karbonat, halk arasında kireç taşı olarak bilinen bir tür kimyasal bileşiktir. Bileşik formülü CaCO3 şeklindedir. Bu bileşik doğada en fazla eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında bulunur. Kalsiyum karbonat, antiasitlerin bir üyesi olsa da, fazlası biyolojik olarak zararlıdır.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Riboflavin (B2 vitamini), B12, A vitamini, B6, B1, niasin ve folik asit sütte yeterli miktarda bulanan vitaminlerdir. Sütün bileşiminde yer alan başta vitaminler ısı ve ışık gibi birçok fiziksel ve kimyasal etkiye karşı son derece duyarlıdırlar.
Süte su katılması, fosfatların kimyasal yapısında değişmelere ve serbest H+ konsantrasyonunun düşmesine neden olacağından asitlikte düşer. Süte formalin katıldığında ise, formalin aminoasitlerin amino gruplarıyla birleşip ve serbest kalan karboksil grupları asitliğin yükselmesine neden olur.
Kalsiyum beyaz renge sahiptir ve süt yüksek miktarda kalsiyum içerir.
-Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur. -Sütün rengi değişir.
Bu durumda meme dokusunda değişiklik şekillenir, doku süzme ve sentezleme özelliğini kaybeder. Süt memede birkaç gün kaldıktan sonra sağılmaya başlarsa süt miktarı azalır. Sütün bileşimi açısından laktoz, kuru madde, yağ ve azotlu madde, kazein azalır, buna karşın tuz miktarı artar.
İlk süt denilen kolostrum, doğumdan hemen sonra salgılanır. Genellikle anne sütünden biraz daha koyu renkte olur. Açık kahverengi, koyu sarı gibi renk tonu kişiden kişiye farklı tonlarda olabilir. Ancak bu konudaki ayırt edici özelliği anne sütü gibi beyaz değil, koyu renkli olmasıdır.
Süt şekeri olan laktoz sadece çözelti halinde iken değil kristal haldeyken de ısıtma sonucunda kahverengi renk oluşumları meydana gelir, renk ve tatta değişimler oluşur. Asidik ve hafif alkali laktoz çözeltisi ısıtıldığında kahverengi rengin oluşmasına neden olan madde 5-hidroksimetil-2furfuraldır.
Kolostrumun rengi altın sarısı, hafif kahve rengi yada mavi-yeşil bir renkte görünebilir. Besin bileşenleri açısından oldukça zengin olan kolostrumun renginin farklı olması normaldir. 3 İla 5 gün arasında kolostrum salgılanır ve sonrasında da sütün rengi değişmeye başlar.
Süt içeriğindeki protein moleküllerinin minerallere tutu- narak oluşturduğu kümelenmeler, üzerlerine düşen ışığı tüm dalga boylarında saçılıma uğratır ve bu nedenle süt beyaz görünür. Sütte bulunan ve rengi proteinlerce mas- kelenen bir doğal pigment, üretilen peynirin sarı ya da turuncu tonlarda görünmesine yol açar.
Su molekülleri herhangi bir geçiş yolu bulamadığı zaman kaymağın altında oluşan su buharının oluşturduğu yüksek basınç, sütün kabarmasına sebep olur.Basınç, kaymak katmanını aştığında veya bir delik bulup dışarı çıktığında kaynama işlemi gerçekleşmiş olur.
Sütünüz bu dönemde başlangıçta karbonhidrattan zengin, sonunda ise yağdan zengindir. Rengi giderek mavimsi beyaz bir renge dönüşür ve emzirmenin sonunda yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur. Bu iki sütü de alması açısından, bebeğinizi doyana kadar ve kendisi bırakana kadar tek memeden emzirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri