Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Bu kanserlerden çoğu çok yavaş ilerlemekte olduğundan özellikle ileri yaşlı erkeklerde bir probleme sebep olma ihtimali düşüktür. Hastaların küçük bir kısmında prostat kanseri daha hızlı bir şekilde büyüyebilir ve bazı durumlarda vücudun diğer kısımlarına, özellikle kemiklere, yayılabilir.
Evre 4 prostat kanseri, kanserin lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir. Ayrıca iki alt aşamaya ayrılmıştır: Evre 4A: Kanser yakındaki lenf düğümlerine yayılmıştır ancak yakındaki dokulara yayılmış olabilir veya olmayabilir.
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir. Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp etraf dokulara yayılım gösterebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Prostat kanserinin erken teşhisi çok önemlidir. Özellikle 4. evre prostat kanseri ciddi risk içerir ve ölüm oranı yüksektir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Prostat Kanseri Neden Olur? Bir erkekte ömür boyu prostat kanseri gelişme riski %16 iken, prostat kanserine bağlı ölüm riski %2,9'dur.
Prostat kanseri tedavi ile tamamen yok edebilir ve bazı hastalarda olduğu gibi kısmen geriletilebilir. Tedaviyi tamamlamak sizi kısmen rahatlatabilir, ancak hastalığın tekrar nüks etme olasılığı için endişe duymak normaldir, bu duygu hep var olmaya devam edecektir.
Bölgesel metastazlı Aşama 4 – Büyük bir tümör boyutuna (T4) veya yakındaki lenf düğümlerine yayılmaya bağlı olarak evre 4 olarak adlandırılan Prostat kanseri olan erkeklerin yaklaşık olarak % 100'ü 5 yıllık bir hayatta kalma oranına sahiptir.
Kanser ölümlerinde ikinci sıradadır. Araştırmalar göstermiştir ki prostat kanseri görülme yaşı günümüzde 40'lı yaşlara kadar inmiş olup, 50 yaşında bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski yüzde 40, bu hastalığa bağlı ölüm riski ise yüzde 2,9 olarak açıklanmıştır.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Prostat kanseri ameliyatı kaç günde iyileşir? Radikal prostatektomi cerrahisinden sonra yara iyileşmesi genellikle 10 gün sürer. Sondanın çıkarılıp normal sosyal hayata dönüş de ortalama 2 haftadır.
Kansere bağlı olarak dünya genelinde meydana gelen ölüm sebepleri arasında ise 4. sırada yer alır. Prostat kanseri genellikle yavaş büyüme eğiliminde ve göreceli olarak sınırlı agresifliği ile düşük riskli bir kanser türüdür. Erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle tanısı sıklıkla gecikir.
Hormon tedavisinin yan etkileri erektil disfonksiyon, sıcak atakları, kemik kütlesinde kayıp, cinsel istekte azalma, meme dokusunda büyüme ve kilo alımı olabilir. İleri evre prostat kanserlerinin çoğu sonunda hormon terapisine adapte olur ve tedaviye rağmen büyümeye başlar (kastrasyon dirençli prostat kanseri).
Teşhis konulan erkekler için kanserin erken yakalanması önemlidir. Prostatlı erkekler için sağkalım oranları iyi tarama ve tedavi seçenekleri sayesinde yıllar içinde artmıştır. Bugün prostat kanseri olan erkeklerin% 99'u tanı konduktan sonra en az 5 yıl yaşayabilmektedir. Tedavi gören birçok erkek iyileşir.
Prostat kanseri belirtileri arasında, idrar yapmada zorlanma, idrar akım hızında zayıflama, menide kan görülmesi, idrarda kan görülmesi, boşalma sırasında ağrı, kasık bölgesinde ağrı, bel ağrısı, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğu bulunur.
Geleneksel yaklaşımda kemik metastazı ya da lenf bezlerine metastaz olan prostat kanserli bir hastaya radikal prostat cerrahisi önerilmemekte idi. Günümüzde inanılanın aksine kemik metastazı olan prostat kanseri olgularında radikal prostatektomi cerrahi bir seçenek olabilir.
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Prostat kanserinin ana evreleri I ile IV arasında değişir. Bazı evreler daha alt evrelere de ayrılır (A, B, vb.). Evrelemede, rakamlar ne kadar düşük ise, kanser o kadar az yayılmış demektir. Örneğin Evre IV, diğer evrelere göre kanserin daha fazla yayıldığını gösterir.
Prostat büyümesi asla ve asla kansere dönüşmez. İkisi tamamen ayrı mekanizmayla oluşan ayrı ayrı hastalıklardır.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Prostat kanseri tedavisinde de kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak radyoterapiye başvururuz. Kanserin prostat dışına yayılmadığı yani farklı uzak organlara metastaz yapmadığı durumlarda prostat kanserine ışın tedavisi uygulanır.
Prostat hastalıklarından iyi huylu prostat büyümesi ilaç ve cerrahi seçeneklerle tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri