Kapalı prostat ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki durumu nasıl olmaktadır? Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyatın şekline göre değişir.
Özellikle HOLEP, THUFLEP gibi lazer ile yapılan kapalı prostat ameliyatlarında ortalama 1-2 günlük sondalı kalma süresi mevcuttur. Bu nedenle endoskopik (kapalı) prostat ameliyatları oldukça konforludur.
Kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanıyor. Sonra odaya çıkarılıp hastaya sonda takılıyor Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 - 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanede kalış süresi de sondanın durma süresiyle aynı. Sonda alındıktan sonra hasta rahat idrarını yapınca taburcu ediliyor.
Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir.
Bu parçalar, idrar kanalınızdan dökülmektedir. Ameliyattan sonra da bu parçaları bir süre düşürmeye devam edebilirsiniz. Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
İlgili 29 soru bulundu
Özetle, prostat kanseri ameliyatı sonrası normal yaşama dönüş, ameliyatın açık ya da kapalı yöntemle yapılıp yapılmadığına göre değişir. Açık ameliyat yapılan hastalarda sondanın çıkarılması ortalama 21 gün iken robotik cerrahide 5. gün sonda alınabilir. Sondası alınan hasta artık normal hayatına dönebilir.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
PLAZMA KİNETİK TUR İLE PROSTAT TEDAVİSİ
Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen bu yöntemde penisten girilen aletler yardımı ile prostat parça parça kesilerek ya da buharlaştırılarak temizlenir. Plazma Kinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku patolojiye (doku incelemesine) gönderilebilir.
Kapalı prostat ameliyatı nasıl yapılır sorusunun birkaç yöntemli şekilde cevabı mevcuttur; klasik TUR yöntemi, plazma kinetik TUR ve lazer vb. Kapalı ameliyatlar penis yolu ile yapılmaktadırlar. Toplam ameliyat süresi ortalama olarak 1 saattir. Ameliyat ardından odaya çıkarma işlemi ve sonda takımı yapılmaktadır.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Prostat 100 ile 120 gramdan daha büyükse, idrar torbasında mesane taşları bulunuyorsa, idrar torbasında idrar torbası balonları varsa ve idrar yolları rezektoskop cihazının girebileceği kadar geniş değilse açık ameliyat tercih edilir. Açık ameliyat genel anestezi ya da spinal anestezi altında yapılır.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Günümüzde açık prostat ameliyatları nadiren uygulanıyor. En sık tercih edilen yöntem kapalı, yanı dış idrar kanalından girilerek yapılan prostat ameliyatlarıdır. Bu yöntemler arasında; prostatın kabuğunu bırakacak şekilde dilim dilim, kıymık kıymık kazınarak çıkarılan TUR tekniği en sık uygulanan yöntemdir.
Operasyon sırasında hastaya takılan dren ikinci/üçüncü gün çıkarılır. Dren, ameliyat esnasında vücutta oluşabilecek artık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Ameliyatta hastaya takılmış olan sonda ise 5-7 gün içinde çıkarılır. Hastanın normal yolla idrar yapması sağlanır.
Haftada 3 saat tempolu yürüyüş, prostat kanseri tedavisinden sonraki şikayetleri azaltıyor.
Ameliyat sırasında, cerrah bir kesim yapar ve prostat bezinin tamamını çıkarır. Yapılan bu işlem, yaklaşık 2-3 saat sürer ve hastanın ameliyat sonrası birkaç gün hastanede kalması gerekebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri