Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlamakta ince bağırsakta ise sona ermektedir. Ağızda kimyasal sindirimleri yapılmamaktadır. Proteinli gıdalar mideye ulaştığı zaman mide çeperi hücrelerinden salınan gastrin hormonu kan yoluyla taşınmakta ve yine mide hücrelerini uyarmaktadır.
Proteinlerin sindirimi midede başlar. bağlarının bir kısmı parçalanarak polipeptitlere parçalanır. yağlar oluşturmakla birlikte az miktar fosfolipit, kolesterol ve kolesterol esterleri de bulunmaktadır. Tükürükte bulunan lingual lipaz ile yağların çok az bir kısmı midede sindirilir.
Karbonhidrat içeriklerinin hemen hemen tamamı ince bağırsağın ilk kısmında emilir. Yağlı besinler, yağda çözünen vitaminler ve proteinler ise ağırlıklı olarak ince bağırsağın orta kısmından emilir. Su ve minerallerin emilimi de ince bağırsaklarda olur.
İnce bağırsağa gelen safra ve pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır ayrıca mideden gelen mide öz suyu, pH değerini yükseltmede yardımcı olur. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır.
Merhabalar. Karbonhidratlar ağız ve ince bağırsakta, proteinler mide ve ince bağırsakta, yağlar ise yalnızca ince bağırsakta sindirilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Sindirim sisteminin en UZUN organıdır. İnce bağırsakta tüm besinlerin kimyasal sindirimi tamamlanır.
Sindirim kanalı ağızla başlayıp anüsle biten ve bu yol üzerinde pek çok organın bulunduğu bir kanaldır. Sırasıyla, ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs sindirim kanalında yer alan organlardır.
Ağızda hem mekanik hem kimyasal sindirim gerçekleşir. Besinlerden sadece karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar. Bu ise tükürük içinde bulunan tükürük salgısı (amilaz) sayesinde gerçekleşir.
Üst sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu (özofagus), mide ve onikiparmak bağırsağının ilk bölümünden oluşur (7, 8). Üst sindirim sistemi organları ve görevleri aşağıdaki gibidir: Ağız: Ağız; sindirim sürecinin başladığı organdır. Bir başka ifadeyle sindirim kanalının ilk organı ağızdır.
En çok bilinen proteazlar pepsin, tripsin, kimotripsin, katepsin, renin ve papain dir. Örneğin, pepsinin inaktif formu pepsinojen, tripsinin tripsinojen, kimotripsinin ise kimotripsinojen dir. Midenin protein sindiren enzimi olan pepsin, pH 2-3 de optimum aktiflik gösterirken, pH 5 in üzerinde tamamen inaktifdir.
Enzim ve su kullanılmadan, tamamen organların kas gücü, dişler ve dil yardımıyla besinlerin öğütülmesi, fiziksel sindirim olarak adlandırılır. Fiziksel sindirim ağızda dişler ve dil, midede kaslar yoluyla gerçekleşir.
Yani bütün proteini emebilmek için en az 5 saat gerekir. Ama yukarda söyledğim gibi , whey gibi viskoz proteinleri sindirebilmek için 1.5 saatimiz var. Bu da demektir ki en fazla 15 gr protein emebildi vücudumuz. Geriye kalan 35 gr proteine noldu?
Ribozomlar. Ribozom protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA'lar arasındaki bağlantının kurulduğu organeldir. Büyük ve küçük alt birim olmak üzere iki kısımdan oluşur, bunlar protein sentezi sirasında birleşirler. Ribozom, protein ve ribozomal RNA'lardan (rRNA) meydana gelmiştir.
Amino asitler, insan vücudunda protein yapımı, hormon ve nörotransmiter sentezi gibi yaşamsal süreçlerin devam edebilmesi için gerekiyor. Proteinlerin yapı taşı olan 20 aminoasidin 8'i besinler yoluyla alınırken, insan vücudu bu amino asitlerden 12 tanesini üretebiliyor.
Proteinler aminoasit olarak adlandırılan küçük birimlerden oluşur. Doğada 20 farklı aminoasit çeşidi bulunur ve bunlar çeşitli düzen ve sayıda birleşerek proteinleri oluşturur. Tüm aminoasitler insan vücudunda sentezlenemez ve besin yoluyla dışarıdan alınması gerekir.
Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlamakta ince bağırsakta ise sona ermektedir.
Sindirim kanalı ağızdan başlar ve sırası ile yemek borusu (özofagus), mide, duodenum (oniki parmak bağırsağı), ince bağırsak ve kalın bağırsak ile devam eder.
Emilim bozukluğunun nedenleri arasında ileri yaş, kronik alkol kullanımı, bazı ilaçların yan etkileri gibi faktörler de bulunur. Bu sebeplerin her biri ince bağırsağın işlevlerini etkileyerek besin maddelerinin yetersiz emilimine yol açarak kişide çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarır.
İnce bağırsak mukozasından salgılanan maltaz, sükraz ve laktaz enzimleri ile disakkaritler dekstrinaz enzimi ile de dekstrin molekülleri monomerlerine kadar parçalanır. Bu şekilde karbonhidrat sindirimi ağızda başlar, onikiparmak bağırsağında devam eder ve ince bağırsakta tamamlanır.
En bol bulunan karbonhidrat olan selüloz, bitkilerin ve birçok alg formunun hücre duvarının yapısal bir bileşenidir. Riboz, meyve şekerinin bir bileşenidir, birçok bitki ve insanda bulunur, karaciğerde metabolize edilir, sindirim sırasında doğrudan bağırsaklarda emilir ve menide bulunur.
Emülziyon halindeki yağlar, yağ damlacıkları (globüller) halindedirler. İnce bağırsağa salınmış olan pankreatik lipazin etkisiyle sindirilmeye başlayan yağlar sonuçta serbest yağ asitleri ile monogliseridlere parçalanırlar. Fakat çok küçük bir bölümü de sindirilmeden digliserid halinde kalır.
Düz kaslardan oluşan yemek borusunda herhangi bir sindirim gerçekleşmez. Ardından sindirim sisteminin en geniş bölümü olan mideye gelen besinler burada hem kimyasal hem de mekanik sindirime uğrarlar.
Sindirim organlarının günlük işlevleri saat 21.00'de sona eriyor. Bu nedenle yediğimiz her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalıyor. Saat 01.00 sıralarında vücudumuz kendini uykuya programlıyor. Dikkatimiz azaldığı için bu saatte çalıştığımızda hata yapma riskimiz de artıyor.
Bağırsaklar, insanlarda ve diğer memelilerde ince bağırsak ve kalın bağırsak olacak şekilde iki ana kısımdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri