Bu tarz masalların yapısına bakıldığında olayların birbirine zincirleme bir şekilde bağlandığı, diyaloglar hâlinde ilerlediği ve “tekrar” unsurunun ön planda olduğu görülmektedir. Bu özellikleriyle zincirlemeli masallar, özellikle “sayışmaca” tarzındaki “tekerleme”lerle benzerlik göstermekte- dir.
Pertev Naili Boratav'ın üslup, yapı ve konu bakımından yaptığı masal sınıflandırmasına göre Türk masalları şu beş gruba ayrılmıştır: Olağanüstü masallar, Hayvan masalları, Güldürücü masallar, yalanlamalar ve zincirleme masallar, fıkra ve latifeler.
Bu kendine has sözlü edebiyat özelliklerine sahip bir anlatmalık tür Türkçe'de XIX. yüzyıldan beri “masal” olarak adlandırılmaktadır. Masal türüne XIX. yüzyıla kadar Türkiye'de ve Balkanlar'da “kıssa, destan, hikaye, hekat, mesel” adı verilmiştir.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Bu masal türünün çok sevildiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu masal türünde eğlence ve çeşitli şakalar bulunmaktadır. Güldürücü masallar anlatılırken hem anlatıcı hem de dinleyici çok eğlenmektedir. Zincirleme masallarda bir dizi olay sırayla anlatılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Terapötik masallar, özellikle duygusal ve psikolojik destek amacıyla kullanılan özel hikayelerdir. Bu hikayeler, belirli bir amacı veya terapötik hedefi olan, semboller, metaforlar ve anlamlı temalarla dolu öykülerdir.
(Aarne 1919; Oğuz 2004: 125) Stith Thompson ise bu sınıflandırmayı genişleterek Hayvan Masalları, Asıl Halk Masalları, Güldürücü Hikâyeler, Nükteli Fıkralar, Zincirlemeli Masallar, Sınıflamaya Girmeyen Masallar olarak sınıflandırmıştır.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir. Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
İlk türkçe masal kitabı sözlü gelenekten derlenmiş olan Billur Köşk Masalları'dır. Halk arasında ağızdan ağıza yayılan binlerce anonim masal, Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan masalları, Karagöz oyunları, tekerlemeler olmasına rağmen çocuk edebiyatının gelişmesi Tanzimatla (1839) başlamıştır.
Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
Masallar genellikle iyilerin kazandığı, kötülerin kaybettiği ve ders veren sonuçlarla biter.
Masallarda kurnaz, hilebaz, kötü kalpli, acımasız, inatçı, gözü doymaz, kendi menfaatlerini her şeyin üzerinde tutan, başkalarına kötülük yapmaktan zevk alan sadist bir kişidir Köse. Kısaca söylemek ge- rekirse o, bütün olumsuzlukları üzerinde taşır.
Masal kaç bölümden oluşur diyenler için bu öyküler, toplamda beş kısımdan meydana gelir. Sırasıyla masal bölümleri arasında, döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek yer alır. Masallar hangi bölümle başlar diye merak edenler olabilir.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
Binbir Gece Masalları'nın yasaklanması daha önce de Mısır gündeminin başköşesine serilmiştir. Mısır ahlak polisi genel ahlakı bozucu hikâye ve sözler içerdiği gerekçesiyle kitabı 1985'te yasaklamıştı.
Panchatantra (IAST: Pañcatantra, ISO: Pañcatantra, Sanskritçe: पञ्चतन्त्र , "Beş İlke"), bir çerçeve hikâye içinde düzenlenmiş, Sanskritçe ayet ve nesirde birbiriyle ilişkili hayvan masallarından oluşan eski bir Hint koleksiyonudur.
Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Hanım” diye bilinen müellifin aslında kim olduğu ortaya çıkarılmıştır. Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir. Dehrî, Ziya Gökalp, Masal, Halk Bilimi.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Keloğlan.
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Arap masallarında Arap kültüründen ve Arap halkının yaşamından kesitler yer almaktadır. İyi, kötü, haklı haksız kavramlarının işlendiği masallar, halkın adalet istediğinin somut bir yansımasıdır. Masallar hayal ürünüdür ve olağanüstü nitelikler taşıyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri