Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir. Siz protez işini yapmayın, kalıcı makyajı ise sadece hastalar için yapın.” dedi.
HATİPOĞLU, sözlerine şöyle devam etti: "Deri altına yapılan kalıcı makyaj abdest veya gusüle engel değil. Fakat Peygamber Efendimiz vücutla bu şekilde oynamayı hoş görmüyor. Protez tırnağın ise hiç kurtarır yanı yok, elinizden geldiğince kaçının! Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Takma tırnak oruç tutmaya engel değildir.
Kimlere Protez Tırnak Uygulaması Yapılmaz? Tırnakları yada parmaklarında çeşitli cilt ve deri hastalıkları ile mantar problemi olan kişilerin protez tırnak uygulaması yaptırmaması gerekir. Öncelikle bu rahatsızlıklarla ilgili iyileşme süreci tamamen beklenmelidir.
Her iki yöntem de birbirinden farklı avantajlara sahiptir. Jel tırnaklar, tırnağa doğal bir görünüm kazandırırken, protez tırnaklar daha sağlam ve dayanıklıdır. Ayrıca, protez tırnaklar daha uzun süre kullanılabilirken, jel tırnaklar 2-3 hafta içinde bakım gerektirir.
İlgili 16 soru bulundu
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından, suyun doku veya deriye ulaşmaması guslün/abdestin geçerli olmasına engel değildir. Ancak söz konusu yöntem, estetik kaygılarla yapılması halinde caiz olmayacağı gibi abdeste ve gusle de engel olur."
Protez tırnak kişinin kendi tırnaklarının üzerine koruyucu uygulandıktan sonra uygulanır. Böylece gerçek tırnaklara zarar vermez. Ve gerçek tırnağın nefes almasına engel olmaz. Üzerine oje uygulanabilir hatta sürülen ojenin daha kalıcı olmasını sağlar.
Protez tırnak, bakımı düzenli yapıldığı sürece iki ay kullanılaiblir.
Protez Tırnak Ne Kadar Süre Kullanılır? Kişiye göre değişen tırnak uzama hızına göre önerilen ortalama süre 3-4 haftadır. Periyodik protez tırnak bakımları yapıldığı sürece istenilen süre kadar kullanılabilir ve kişi istediği zaman da çıkartılabilir.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı.
Abdestli olarak tırnaklarını kesenler, abdestinin bozulduğunu düşünebiliyor. Abdestinin bozulup bozulmadığını bilmediğinden, yeniden abdest alabiliyor. Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir.
Diş kaplama, doldurma ve protez, tedavi amaçlı başvurulan tıbbi yöntemlerdir. Bu işlemler yapılırken, tedavi neyi gerektiriyorsa onun uygulanması dinen sakıncalı değildir. Ancak dinin yasak kılmadığı bir madde ile tedavisi mümkünse yasak kıldığı bir maddenin kullanılması caiz değildir.
Kadınların kocalarına şirin gözükmek için süslenmesi caizdir. Bu bakımdan kadınların manikür yapması caizdir. Manikür yapmak caiz olduğuna göre bu mesleği icra etmek de caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kadının kadına manikür yapması gerekir; erkeğin yapması caiz olmaz.
Tırnak uzatmak mekruhtur
İslam dininde, kadınlar ve erkekler için tırnaklarını bilerek uzatmak mekruhtur. Tırnak uzatmak kadınlar için bir süs alameti olarak sayılmamaktadır. (Buhârî, libâs 63). İslam fıtratına uygun hareket etmek ve gayrimüslimlerin adetlerine özen göstermemek, herkes için önemlidir.
Piyasada şablon + jel ile yapılan tırnaklar genelde jel tırnak olarak adlandırılırken, uzatma destekleri yapıştırılarak( tip tekniği) yapılan tırnaklara protez tırnak denmektedir. Aslında her ikisinin görsellik ve sağlamlık açısından herhangi farkı yoktur.
Bu işlem 1,5 saat sürebilir. Protez tırnak uygulandıktan sonra; 1 ay süre içerisinde yenilenmesi gerekir. Yenilenme yapılmasının nedeni; dipten kendi tırnaklarınızın uzamasıdır. Bu yüzden tekrar dolgu maddeleri yapılarak yenilenmelidir.
Kalıcı oje, protez tırnak uygulaması ve parlatıcı gibi tırnak kozmetikleri ayrıca mantar hastalığına davetiye çıkartıyor. Özellikle ürünlerin yapımında ve çıkartılmasında kullanılan kimyasallar, tırnaklarınıza ciddi zararlar vererek mantar enfeksiyonunun gelişmesine uygun ortam hazırlayabiliyor.
- Protez tırnak, doğal tırnağa zarar verir mi? Sağlıklı, hijyenik hizmet veren salonlarda, protez tırnak teknik ve pratik eğitimini bitirmiş sertifikalı teknisyenler tarafından, Sağlık Bakanlığı onayından geçmiş ürünlerle uygulandığı takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmaz.
Protez Tırnakların Dezavantajları
Öncelikle, uygulama süreci bir uzmanlık gerektirir ve yanlış yapıldığında doğal tırnaklara zarar verebilir. Protez tırnaklar doğru bir şekilde çıkarılmazsa da doğal tırnaklara zarar verebilirler.
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamaya göre ise abdestli iken tırnak kesmenin hiçbir sakıncası yoktur ve abdesti kaçıran unsurlardan biri değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri