Günümüzde uygulanan diz protezinin kullanım ömrü genel itibarıyla 20 – 25 yıla kadar uzamıştır. Ancak protezin kullanım ömrü çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Protez ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar ve şikayetler zamanla da ilerler. Buna neden protezin gevşemesi ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir. Bu ilk protez operasyonuna göre çok daha zor, pahalı ve tekniği zor bir operasyondur ve çok ileri bir deneyim gerektirir.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Genellikle ileri yaşlardaki hastalarda tercih edilen diz protezinin yaklaşık 25 ila 30 yıl ömrü bulunmaktadır. Kullanım ömrü tükenen diz protezlerinin yeni protezler ile değiştirilmesi gerekmektedir, bu işleme “diz protezi revizyonu” denir.
Tüm ameliyatlar gibi diz protez ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Bunlar kan pıhtı oluşmasına bağlı sorunlar, enfeksiyon yani mikrop kapmaya bağlı riskler olabilir. Mevcut koruyucu yöntemlerle pıhtıya bağlı sorunlar düşük riskli hastalar için oldukça azalmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dizden Ses Gelmesi
Diz protezinde kullanılan materyaller metal ve plastik parçalardan yapılmakta olup diz ekleminin ileri geri düzgün hareket etmesini sağlar. Diz protezi sonrası dizden gelen çoğu ses bu bileşenlerin birbirine sürtünmesinin sonucudur ve zamanla azalır.
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ortalama 6 haftayı bulmaktadır. Operasyonun ardından ilaçların düzenli olarak kullanılması ve fizik tedavi seanslarının aksatılmadan uygulanması iyileşmeyi hızlandırır.
Hasta ameliyat stresini iki defa yaşamamaktadır. İki dize tek taraflı diz protezi yapılması gerekiyorsa iki ameliyat arasında 3 ay gibi bir süre konulmalıdır. Ancak tek ameliyatta iki diz protezinin bazı şartları bulunmaktadır. İki diz protezi ameliyatı genellikle 70 yaşın altında olan hastalarda uygulanmaktadır.
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
Admin. Çift taraflı kalça protezi takılıpta %50 oranında rapor alanlar var. Fakat bu oran herkes için geçerli değildir. Kişinin durumuna göre özür oranı değişir.
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ''kalça displazisi'' adı verilen kalça çıkığı veya ''avasküler nekroz'' adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, diz protezi ameliyatları da belirli riskler içerir. Bunlar arasında enfeksiyon, protezin gevşemesi, kan pıhtıları ve sinir hasarı yer alabilir. Ancak, cerrahi ekiplerin deneyimi ve ileri teknoloji kullanımı, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
İlk aşamada protez çıkarılır, eklem içi temizlenerek yıkanır ve antibiyotik ilave edilmiş çimento dolgusu ekleme yerleştirilir. Birkaç ay sonra verilen antibiyotik tedavi sonrası enfeksiyon durumu düzeldiği saptandığında 2. aşamaya geçilir ve yeni bir diz protezi ameliyatı yapılır.
Bu nedenle, diz protez ameliyatını geciktirmek eklem yüzeyinin sürekli olarak aşınmaya devam etmesine ve aşınmaya bağlı kemik kaybının ilerlemesine yol açar.
protezin hangi seviyede olacağı önemli. % 40'ı geçmene yetiyor protez hangi seviyeden olursa olsun. Ortopedik engel olduğu için araç alımında rapor oranı önemli değil ama diğer haklardan yararlanmak için % 40 üzeri olmalı.
Diz veya kalça protezi sonrasında MR taraması yaptırmak için genellikle bir engel yoktur.
Diz protezinin ömrünü uzatmak için aşınmayı hızlandıran faktörlerden uzak durmak gerekir. Şu andaki dizayn ve protez çeşitleri hastanın doğru ve uygun şekilde egzersizlerini yapması kaydıyla, 120-130 dereceye kadar kıvırmaya izin vermektedir. Ancak ayakta namaz kılmak, çömelmek protezin ömrünü olumsuz etkilemektedir.
Dikişler alındıktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Verilen ilaç tedavisinde (ağrı kesici tedavi) doktorunuzun uygun gördüğü doz ve sürede devam etmelisiniz. Taburculuk sonrası 6.hafta, 3. ay ve 6. Ay kontrollere gelmelisiniz.
İki Diz Protez Ameliyatı Aynı Anda Yapılabilir mi? İki dizinde de sorun olan kişilere aynı anda diz protez ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatın en büyük avantajlarından biri tek ameliyatla sorunların giderilmesidir. Böylece kişiler ameliyat stresini iki defa yaşamamış olur.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri