MASAYA OTURACAK KİŞİ SAYISI Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası; birinci yer arka sağ, ikinci yer arka sol ve üçüncü yer ön sağdır. Resmi taşıta dört kişi binildiğinde, en üst ya da en kıdemli olan, taşıtın arka sağ koltuğuna; ikinci kıdemli arka sol koltuğa; üçüncü kıdemli arka ortaya, en kıdemsiz ön sağ koltuğa oturur.
Bir hanım (eş), kocasına özel alanda adıyla (Turgay), sosyal ortamda adına «bey» ekleyerek (Turgay Bey); Resmi ortamda ise unvanıyla (Sayın Genel Müdür) hitap etmek durumundadır. Bu nedenle, protokol ve sosyal davranış kurallarını daima yerinde uygulamak gereklidir.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Eşli yabancı konuk bulunan diplomatik davetlerde, U masa düzeninde, ev sahibi yabancı konuğu sağına alarak yan yana otururlar. Bu durumda, ev sahibi hanım yabancı konuğun sağına, yabancı konuğun eşi hanım da ev sahibinin soluna oturur. Kurumsal eşli yemek davetinde evli her erkek, eşini sağına alır.
İlgili 25 soru bulundu
Masa başında doğru oturuş kalçaların sandalyeye tam yaslanması, bel çukurunun doldurulması, ayakların tabandan yere tam basması, el ve dizlerdeki büyük açıların 90 derece olması, el bileğinin ise tamamen düz konumda konumlandırılması ve sırtın dik durması şeklinde olmalı.
Oturmak. Topuklar ve dizler birbirine bitişik, ayak uçları hafif dışarı bakar şekilde oturulur. Erkekler ise dizelerini çok ayrımadan oturmalıdır. Bacak bacak üstüne atılarak oturulabilinir ancak, büyükler, devlet büyükleri, patronlar vb. kimselerle oturuluyor ise bacak bacak üstüne atmak tercih edilmemelidir.
Toplantı ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Yani en üst en son konuşur. Konuşma sırasını buna göre belirleyin. Astlar daha çok teknik ve ayrıntılı konularda, üstler ise stratejik konularda ve genel nitelikte konuşma yaparlar.
Davet akşam yemeği olarak düzenlenmelidir. Davette koyu renk kıyafet (takım elbise) giyilmelidir. Masa ve oturma düzeni protokole göre düzenlenmelidir. Masa üstü en güzel biçimde düzenlenmeli ve süslenmelidir.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Hitap şekilleri toplumda bazı bölgelere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Eşlere adları ile seslenmenin doğru karşılanmadığı yerlerde hanım, bey, hatun, ağa gibi hitap şekilleri kullanılabilmektedir.
Protokol servisinde komiler kesinlikle yer almamalıdır. Protokol servisinde tüm servis herkese aynı anda yapılır. Şayet salonda devlet başkanları bulunuyorsa öncelik devlet başkanına verilir. Yemek servisi aynı anda yapıldığından tüm yemekler salona garsonların ellerinde getirilir.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz.
Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüzden lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına mesafe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
ARAÇLARDA UYGULANAN PROTOKOL KURALLARI
Makam otomobilinde makam sahibi veya kıdemli olan kişi daima arka sağ koltukta oturur. Makam sahibinin eşi de arabadaysa sol arka koltukta oturmalıdır.
“Protokolos” sözcüğü Yunan halkının tiyatroda önemli şahısların hep ön taraflara oturmasına gıcık olması ve bu şahıslarla dalga geçmek için bu sözcüğü kullanmasından gelir. “Kolos” sözcüğünün zamanla çoğul eki olan (os) deyimden atılmış, geriye 'protokol' yani 'önde gelen g…..t' lafı kalmış.
İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekeli, ütüsüz, düğmesi kopuk, fermu- arı bozuk, frapan; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan ve yakışmayan kıyafet giyilmemeli; daima temiz, düzgün sade, ütülü, uygun ve uyumlu giyinmelidir.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Otomobilde onur konuğu ve üst konuk arka sağa, evsahibi sola oturur. Konuk kendi otomobiline bindiğinde evsahibi de kendi otomobiline biner.
8-Resmi açılışlar daima en üst tarafından yapılır. Toplantı ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Yani en üst en son konuşur.
Resmi yemeklerde meyve masaya tabak içinde konmaz, soyulmuş olarak sunulmaz. Meyve, her konuğa ayrı tabakta servis edilir. İçki, çay, kahve, süt, meyve suyu ve su servisi konuğun sağından yapılır.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri