Araç kiralama provizyon bedeli firmalara ve araç gruplarına bağlı olarak değişmekle birlikte çoğunlukla en az 1000 TL tutarında oluyor. Özellikle ekonomi sınıfı araçlarda 1000 TL olan provizyon bedeli, orta sınıf araçlarda 1500 TL ve üst sınıf araçlarda 2500 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Sosyal sigortalar mevzuatında sözü edilen komisyon ücreti yani provizyon, iş sözleşmesi ile bir işverene bağlı olarak çalışan işçiye, yaptığı işin değeri ölçüsünde, genellikle belirli bir yüzdeye göre, ödenen paradır. Provizyon daha çok ticari işlerde uygulanan bir ücret şeklidir.
Araç kiralarken kredi kartıma konulan provizyon (blokaj, depozito) ne zaman iade edilir? Provizyon (depozito), kiralamanın sona ermesinin akabinde; varsa ücretli karayolları ve köprü geçişleri, eksik yakıt, günlük km sınırı aşımı ve hasar bedelleri hesaplanarak kalan tutar iade edilir.
Ön Provizyon Nedir? Satışı yapılan ürün veya hizmetin özelliği gereği kredi kart limitinin belirli bir süre blokede tutulmasına imkan veren ödeme çözümüdür.
Eğer araç ekonomik grup içerisinde yer alıyorsa, en az 750 TL ön provizyon gerçekleştirilir. Araç orta grup arasında bulunuyorsa, minimum 1500 TL ön provizyon bloke edilir. Üst grup araçlarda ise asgari 2500 TL tutarında ön provizyon bloke edilecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.
Araç kiralama provizyon iadesinin yasal süresi 21 gün olmakla birlikte genellikle iadeler firmalara bağlı olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde yapılıyor.
Yapılan alışveriş sonrasında kredi kartı ile yapılan ödemenin ardından beklenen onay sürecine bekleyen provizyon adı verilir. Provizyon bekleme süresi ödemenin ardından yaklaşık 1 gündür. Fakat yapılan işlem farklı bir bankanın POS cihazına aitse bekleyen provizyon 2 güne uzayabilir.
Provizyonda bekleyen işlemler, genellikle 1-2 gün içerisinde kapanır ve banka onayı ile müşterinin ekstresine yansıtılır. POS cihazı ile kart eşleştiği takdirde süre 1 gün, başka bir bankanın POS cihazı ile ödeme yapıldıysa süre 2 gündür.
Kiralanan aracın kullanımı sırasında trafik cezası veya HGS/OGS gibi geçişler nedeni ile ortaya çıkan bedellerin tahsil edilmesi için provizyon ücreti kesintisi uygulanır.
Provizyonda bekleyen ödemeler, banka tarafından iptal edilerek kart sahibine iade edilebilir.
Provizyon ve bekleyen provizyon ne demek bakıldığında, kredi kartı ile yapılan harcamalarda para çekme işleminin banka tarafından onaylanana kadar bekletildiği süreye denir. Bu terim Fransızca “provision” kelimesinden Türkçe'ye “provizyon” olarak geçmiştir.
Provizyon almak, alışveriş sonrasında ödenen tutarın banka tarafından onaylanmasıdır. Bu süreç, elektronik ortamda banka tarafından tamamlanır. Kredi kartı müşterisinin alışveriş sonrasındaki ödeme dışında bir şey yapması gerekmez. Ödeme tutarı, işlem provizyondayken kredi kartı limitinden düşer.
Bekleyen provizyonlar, gerekli durumlarda iptal edilebilir. Bekleyen provizyonun iptal edilmesi için hesap sahibinin finans kuruluşuyla iletişim kurması ve iptal sebebini belirtmesi gerekir. Provizyon iptali, art niyetli kişiler tarafından bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılabilir.
Anlaşmasız Hastanelerde Provizyon İşleyişi
Geri ödemeli hasar talebiniz işleme alınıp değerlendirildikten sonra, 2-3 hafta içinde banka hesap numaranıza gönderilecektir. Ancak sizin cebinizden ödediğiniz tüm tutarı geri alıp alamayacağınıza sigorta şirketi yaptığı değerlendirme sonucu karar verecektir.
Harcamanızda bir güvenlik sorunu olmadığı takdirde, provizyonda bekleyen işlem ertesi gün onay alır ve kartınıza kaydedilir. Genellikle provizyon süresi 1 gündür. Ancak işlem yapılan pos ve kullandığınız kartın bağlı olduğu banklar farklı ise, provizyon süresi 2 güne kadar uzayabilir.
Provizyon iptalinde en sık rastlanan sebeplerin başında ise işlemin başkası tarafından gerçekleştirilmiş olması veya ödemesi yapılan ürünü/hizmeti teslim almamak yer alıyor. Siz de bu sebeplerden herhangi birine sahipseniz, bankanızla iletişime geçerek provizyondaki işleminizi iptal edebilirsiniz.
Provizyonda Bekleyen Ödeme Nedir ve Nasıl Çözülebilir? Provizyonda bekleyen ödeme, banka tarafından henüz tamamlanmamış ve onaylanmamış işlemleri ifade etmektedir. Açık provizyon ne demek konusunda bu durum, işlemin banka tarafından incelenmekte olduğunu göstermektedir.
Açık provizyon nedir? Bir ürün veya hizmet satın aldığınızda, ödeme yönteminizin geçerli olduğunu ve hesabınızda işlem için yeterli bakiye olduğunu doğrulamak için kartı veren bankayla iletişime geçeriz. Bankanız işlem tamamlanana veya provizyonun süresi dolana kadar parayı ayırır.
Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastane ağında gerçekleşen tedavi giderleri için provizyon/e-provizyon alınarak, poliçe şartlarında katılım payı/muafiyet olması durumunda sigortalının sadece bu katılımları ödeyerek hizmet almasıdır.
Bir işlem provizyonda bekliyorsa henüz işleme alınmamış demektir. Bu nedenle provizyonda bekleyen bir işlem iptal edilebilir. Provizyonda bekleyen bir işlemi kişilerin iptal ettirme hakkı mevcuttur. Elbette geçerli bir sebep dahilinde iptal işlemleri gerçekleşmektedir.
Alışveriş yaptığım pos ile bank arasında iletişimsizlikten Doğan bir durum. Provizyon bir yerde teyit anlamına gelir. Kartı çektiğin anda kendi bankana sorgu gider yani kartını sorgular teyit etmeye çalışır ama bunu gerçekleştiremediği için sana bu uyarıyı yapar.
Araç kiralarken ödenen depozito miktarı aracın sınıfı baz alınarak kiralama şirketi tarafından belirlenir. 2022 yılı için depozito miktarı 500 TL ve 5.000 TL arasında araç sınıfına göre değişiklik gösteriyor.
Kiralık araçla şehir dışına çıkmak yasak mı? Hangi ilden olursa olsun araç kiralama hizmetlerinden bilgi vermeniz halinde il dışına çıkabilirsiniz.
Tüm rent a car araçlarımızda HGS veya OGS yer almaktadır. Ücretli yollardan/köprülerden/tünellerden rahatça geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yaptığınız bütün işlemler HGS/OGS hesaplarına işlenir. Otoyol ve köprü ücretleri değişkenlik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri