1. Sanatçının bilinçaltı dünyasını ve cinsel komplekslerini ortaya çıkarmak, 2. Sanatçının bilinçaltını ortaya çıkarmak suretiyle eserindeki birtakım kodları çözmek, 3. Sanat yapıtındaki kişilerin psikolojik dünyasını, komplekslerini, bilinçaltını ortaya çıkarmak.
Psikanalitik yaklaşıma göre, bilinçdışı zihinsel süreçlerin yarattığı gerilim sonucunda ortaya çıkan kaygı ile mücadelede gerçek çözüm bulunana kadar ego'ya yardımcı olan bir dizi savunma mekanizması geliştirilmiştir.
Psikanalizin, kurucusu Sıgmund Freud tarafından sanatçılara, daha sonra ise öğrencileri vasıtasıyla sanat eserlerine uygulanışı psikanaliz ile edebiyatın aynı zeminde buluşmasına sebebiyet vermiştir.
Psikanalitik teoride temel olarak bilinçdışına bastırılmış dürtü ve düşüncelerin ruhsal belirtilere sebep olduğu öne sürülür. Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir.
İlgili 30 soru bulundu
Psikanaliz Tedavi
Tedavide bireyin yaşadığı nevrotik durum, depresyon ve anksiyete sorunlarının tedavi edilmesi amaçlanır. Freud Psikanaliz terapisinde hastalarını bir kanepeye yatırır ve onların anılarına, çocukluluğuna inmeye ve böylece bilinçaltına bir şekilde değecek noktalar tespit etmeye çalışır ve notlar alırdı.
Sigmund Freud, Psikanaliz Üzerine adlı bu çalışmasında bilinçaltı çatışmalarının psikodinamik yapısını ve doğasını inceler. Ona göre psikanalizin amacı, bireyin tinsel yaşamı içinde bilinçdışının su yüzüne çıkmasına ortam hazırlamaktır.
Psikanaliz ruhsallığın değişik boyut, süreç ve katmanlarını inceleyen bir bilim dalı; ruhsal soru, sorun, arayış ve bozukluklar konusunda etkili bir tedavi tekniğidir.
Sigmund Freud ve Psikoanalitik Kuramı Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır.
Psikanaliz, insanın ruh sağlığının farklı boyutlarını ve aşamalarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, kişilerin yaşadığı ruhsal sorunlar, psikolojik rahatsızlıklar ve kendi içlerindeki ruhsal arayış süreçleri konusunda oldukça etkili bir tedavi yöntemini içerir.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Psikanaliz, hiç kuşku yok ki 20. yüzyılın en önemli olgu ve kuramların- dan biridir. Sigmund Freud'un (1856-1939), bilinçdışına ilişkin geliştirdiği kuramlar ve bireyin iç dünyasının çözümlenmesine katkıları, sadece sıradan insanı değil, belki daha fazla, sanatçıları etkilemiştir.
Psikanalitik kuram veya psikodinamik yaklaşım, insan davranışının ve deneyimlerinin bilinçaltındaki dürtüler, istekler, çatışmalar ve savunma mekanizmaları tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır.
Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ruhsal sorunların kökenindeki psikolojik etmenlere ve bilinçdışının rolüne dikkat çekmiştir. Freud'un ardından gelen birçok kuramcı Psikanalitik bakış açısını benimsemiş ancak ortaya koydukları eleştiri ve katkılar sonucunda kendi kuramlarını oluşturmuşlardır.
Psikanaliz Ne Demek? Sigmund Freud'un bireyin sahip olduğu psikopatolojileri ve davranışları zihinsel süreçler üzerinde id, ego, süperego, libido ve içgüdü gibi kavramları ile tanımladığı psikoloji kuramı psikanaliz olarak tanımlanır.
İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir. Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) ı Sigmund Freud tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Günümüzde büyük bir ilgi ile KPSSders kitaplardan yer almıştır. Freud'a göre İnsanın doğuştan getirdiği çevre ile şekillendiği bireye özgü davranışlardır.
Psikanalizde, temel amaç bilinçdışı süreçleri bilinç alanına getirerek, tercihlerin ve davranışların amaçlarını ve sebeplerini ortaya çıkarmaktır. Psikanalize göre karakteri oluşturan üç önemli faktör vardır. İd, ego ve süperego. Bunların arasında yaşanan çatışmalar, problemlerin temeli olarak görülür.
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Psikanalitik psikoterapiler, Psikanalitik kuramdan yararlanılan uygulamalardır. Sorunların gelişiminde geçmişin etkisi ve bilinçdışı süreçlerin varlığının kabulü temel varsayımlardır. Psikanalitik psikoterapi kişilerin duygusal dünyalarına, gelişimsel öykülerine önem veren etkili bir terapi yöntemidir.
Özetleyecek olursak psikanalistler, psikanaliz metotlarını üzerinde uzmanlaşmış ve danışanlarına bu yolla yardımcı olan psikologlardır.
Freud, 1922'de ansiklopediye bir psikanaliz tanımı göndermiştir. Bu tanıma göre psikanaliz; başka türlü erişilemeyen ruhsal süreçlere ulaşabilmek için kullanılan bir teknik, bu tekniği kullanarak gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi ve bunlardan elde edilen bilgi birikiminin oluşturduğu bir bilim dalıdır.
Klasik psikanaliz, içgörü kazanarak kişilerin iyileşeceğini savunur. İçgörü kazanmak ise kişinin bilinçdışı süreçlerinin farkına vararak bunları görmesi sayesinde olur. Psikanalitik terapinin amacı bastırılmış duygu ve deneyimleri serbest bırakmaktır. Bunu düdüklü tencerenin basıncı gibi de düşünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri