Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Anksiyete sicile işler mi? Psikiyatriye gitmek memurluğa engel mi öğretmenliği engeller mi? Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez.
Eğer özel bir klinikte veyahut psikolojik danışmanlık merkezinde hizmet veren bir Klinik Psikolog, Psikolog ya da Psikolojik Danışman'a gidiyorsanız ya da gitmeyi düşünüyorsanız herhangi bir şekilde sicile işlenmez.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
Cezai ehliyet, herhangi bir suç karşısında psikolojik durumun belgesidir; eğer bir suç işlenmediyse psikoloğa gitmek memuriyete engel değildir ve adli sicile işlemez.
İlgili 33 soru bulundu
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Normal statüdeki personel alımları açısından: Hayır, psikiyatriste gitmek normal statüdeki kadrolara atanmak için engel teşkil etmez.
Evet. Psikoloğa her şey ama her şey anlatılır. Hatta, psikodinamik psikoterapide “temel kural” diye bir kavram vardır. Buna göre hasta/danışan, aklına gelen her şeyi, hiçbir filtreye maruz bırakmadan açıkça dile getirmelidir -serbest çağrışım ile ilgili bir yönergedir bu.
psikiyatristler tıp eğitimi aldıkları için tanı koyma ve ilaçla tedavi etme yetkileri vardır.
Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
Geçmişte psikiyatrik hastalık tanısı ve tedavisi olan veya halen tedavisi devam etmekte olan tüm adayların (Geçmişte tedavi olanlar da dahil) işe girişi uygun değildir.
Psikologlar tarafından yapılan testlerin ve ölçümlerin ardından psikoteknik değerlendirme raporu hazırlanır. Bu aşamadan sonra psikiyatrlar gerekli incelemeleri tamamlayarak bir psikiyatrik muayene raporu düzenlerler.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
Psikiyatrik ilaçların kullanım süresi hastalığa ve onun seyrine bağlıdır. Kimi hastalıklarda bir haftalık tedavi yeterken, kimisinde 3 aylık bir tedavi gerekebilmekte, bir takım hastalıklarda ise bir iki sene koruyucu dozda ilaç kullanılmasına ihtiyaç olabilmektedir.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Psikiyatrik hastalıkları olan hastaların tümünü hedef alarak “çalışamaz”, “sorunlu insan istemiyoruz” demek damgalamadır, ayrımcılıktır ve kesinlikle insan haklarına aykırıdır. Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez.
657 sayılı Kanunun 48. maddesine göre akıl hastalığı olarak ifade edilen psikolojik rahatsızlıklar engelli statüsünde personel alımlarında bir sorun oluşturmamaktadır.
Eğer psikiyatri raporun, ciddi psikolojik rahatsızlık sebebi ile sistemde kayıtlı belgelerin varsa, özel güvenlik olma şansın düşüktür. Ama herhangi bir raporun yoksa, kendini psikolojik açıdanda şu an rahat hissediyorsan, işe alınmama gibi bir durum yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri