Psikiyatri servislerine istemsiz yatışlar hastanın kendisine ya da bir başkasına zarar verebileceği durumlarda ya da kişinin gerçeği değerlendirme yetisinin ileri derecede bozulduğunda (işitsel veya görsel halüsinasyonlar, hezeyanlar, vb.) önerilebilir.
Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
“Ruhsal yönden zorunlu yatış” koşulları olduğunda, hastanın yasal temsilcisi ya da yakınlarının onayı olmasa bile, “istemsiz yatış” ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı kararıyla yapılır.
Ruhsal yönden hasta bireylerin hastaneye yatırılması genel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir: Gönüllü yatış ve gönülsüz yatış. Gönüllü yatış hastanın ve ailesinin onayı ile psikiyatri kliniğine yatırılmasıdır.
Takip için hastanın izni gerekir ama hastaneye yatırmak için ailenin onayı yeterlidir. Genellikle hastalığın reddi ve içgörü yoksunluğu nedeniyle hastaneye yatış aile için zor olmaktadır. Gerekirse kolluk güçlerinden ve/veya ambulans hekimlerinden yararlanmak gerekebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularının kanunen zorunlu tedavi kapsamında bağlayıcılığı bulunmaz. Zorunlu tedavi kararı için Türk Medeni Kanunu 432. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Buna göre; toplum için tehlike arz eden akıl hastaları, uyuşturucu madde veya alkol tutkunları, hastalık yayabilecek kişiler, kanunlarda öngörülen sınırlarda ilgili kurumlara zorla yatırılabilecek ve tedaviye zorlanabilecektir (madde 19).
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
İstemli olarak da yatsanız en az 3 hafta orada geçirmeniz gerekiyor ve bu 3 hafta sonunda doktor yatmanız gerektiğine karar verirse 3 ay daha orada geçiriyorsunuz.
Bir acil servis doktoru, bu endişenin bir kısmını hafifletebilir ve uygun psikiyatri uzmanına yönlendirebilir. Acil servisi ziyaret ettiğinizde yalnızca rahatlama bulmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekteki panik ataklara karşı daha hazırlıklı olacaksınız.
Sağlık sigortası kapsamında tercih edilen psikiyatri hizmetleri için klinik ya da hastanelerden randevu alınabilir. SGK kapsamında anlaşması bulunan ve sigorta şirketlerinin poliçesine dâhil olan kuruluşlar üzerinden, istenen süreler içerisinde psikiyatri hizmeti almak mümkündür.
Kliniğe hasta yatışı acil servis veya AMATEM polikliniklerinden olur. Bunun dışında bir yatış yolu yoktur. Poliklinikten yatışlar randevu sistemine göre gerçekleştirilir. Hastanın tedavi motivasyonu ve isteği esas olup kliniğe kendi isteğiyle yatarak tedavi olmak isteyen hastalar kabul edilir.
Psikiyatri kliniklerinde genel kural olarak yatışı takip eden ilk bir hafta süresince, hasta ile telefon görüşmesi ve ziyaret kabul edilmemektedir.
Manik Depresyonda manik atak sırasında, depresif dönemde ya da karma (mikst) dönemde hastaneye yatış gerekebilmektedir.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Devlet hastanesinde görev alan bir psikolog ile görüşmeniz için herhangi bir ücret talep edilmez. Fakat devlet hastanesinde psikolog ile görüşmek için randevu alabilmek biraz meşakatli olabilmekte. İlk yolumuz MHRS sisteminden psikiyatrist randevusu alıp uzman doktora bir psikolog ile görüşmek istiyorum demektir.
* Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği'nde 10-13 yaş arası çocukların hekim istemine göre refakatçileri bulunabilmekte, diğer psikiyatri kliniklerinde ise refakatçi bulunmamaktadır.
İstemsiz yatış: Klinik değerlendirme sonucu zorunlu yatış koşulları oluştuğu belirlenen bir hastanın kendi istemi dışında bir psikiyatri kliniğine yatırılmasını ifade eder.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi.
Madde bağımlılığı olan bir hastanın zorla hastaneye yatırılmasının temel gerekçeleri, hastanın uyuşturucu madde kullanımını engellemek ve kamu düzeni ile güvenliği sağlamaktır. Hastanın zorla hastaneye yatırılmasıyla birlikte tedavi süreci de başlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri