ICD-10 kodu: F41.9 Anksiyete bozukluğu, tanımlanmamış
Yaygın anksiyete bozukluğu f41.1 hastanın birçok korku ve endişesinin olduğu hastalık kodunu ifade eder. Bu tür bir tanının konması için hastanın başka sağlık sorunları olup olmadığı çok iyi araştırılmalıdır.
Normalden daha fazla korkuya neden olan veya korkunun makul bir sebep olmaksızın ortaya çıktığı ruhsal hastalıklar vardır. Anksiyete bozukluğunda kişi uzun süre boyunca normalden daha fazla korkar. Bu hastalıkta hastanın birçok korku ve endişesi olabilir. Ayrıca başka çeşitli şikayetler de ortaya çıkabilir.
Anksiyete bozukluğunuz vardır.
Fiziksel ve ruhsal etkiler de bunda rol oynayabilir. Zihinsel hastalığınız vardır. Bu nedenle daha uzun süredir normalden daha fazla korkuyorsunuz. Bu hastalıkta hastanın birçok korku ve endişesi olabilir.
Panikatak söz konusu olduğunda kişi aniden yoğun korku şikayetleri hisseder. Bu durumda çarpıntı, baş dönmesi, titreme veya nefes darlığı gibi şiddetli fiziksel şikayetler görülebilir. Panikatak sırasında kişinin çevresini yabancılaması veya gerçek olmadığını düşünmesi ya da ölüm korkusu yaşaması mümkündür.
İlgili 18 soru bulundu
Çünkü anksiyete, kaygı, endişe nörolojik yani beyinle ilgili hastalıklar değildir. Evet, bu duygular insanın beyin kimyasını etkilemektedir. Ancak yumurta mı tavuk mu durumu gibi insanların kafası karışmaktadır. Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir.
Anksiyete krizi belirtileri nelerdir? Anlık olarak gelen kötü bir şey olacakmış şeklinde endişeli haller, sürekli terleme, ellerde titreme hali, nefes darlığı, odaklanma sorunları, huzursuzluk ve panik hali anksiyete krizi belirtileri arasında yer almaktadır.
F41.9: Anksiyete bozukluğu, tanımlanmamış
F41.3: Diğer karma anksiyete bozuklukları
Sürekli ve aşırı kaygı, stres hormonlarımızın sürekli olarak salgılanmasına sebep olarak kalp ve damar rahatsızlıkları ve stres kaynaklı ülser gibi sorunlara da yol açabilir.
F41.8: Diğer spesifik anksiyete bozuklukları
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Rutin, sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açar.
Anksiyete ile başa çıkmada ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemlerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak ilk sırada yer alır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam anksiyete ile başa çıkmada oldukça önemli rol oynar.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az altı ay boyunca, hemen her gün ve gün boyunca sürer. Genellikle yaşla birlikte kaygı duyarlılığı arttığından en çok yaşlılarda ve bir de ergenlik döneminde görülür.
F40-F48: Nevrotik, stresle ilişkili ve somatoform bozukluklar. F50-F59: Fizyolojik bozukluklar ve fiziksel etkenlerle ilişkili davranış sendromları F60-F69: Erişkin kişilik ve davranış bozuklukları F70-F79: Zeka geriliği.
F42: Obsesif kompulsif bozukluk.
ICD-10 kodu: F41 Diğer anksiyete bozuklukları | gesund.bund.de.
F33: Tekrarlayan depresif bozukluk.
ICD-10 kodu: F33.1 Tekrarlayan depresif bozukluk, halen orta dereceli nöbet.
Anksiyete, gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı kaygı ve korku hissedilen ruhsal bir bozukluktur. Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Panik atak semptomları, şiddeti ne olursa olsun, genellikle diğer sağlık komplikasyonlarını taklit eder. Sıradan bir panik atak dışında var olabilecek sorunlar yaşıyorsanız, acil servise gitmelisiniz. Bunu "başka bir panik atak" olarak kabul etmeden önce diğer tüm tıbbi durumları ve acil durumları elemek önemlidir.
Stres, yorgunluk, ilaç yan etkileri, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, sigara içmek gibi bazı faktörler anksiyete ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca kişinin yaşadığı travmatik olaylar veya yoğun stresli durumlar da anksiyete ataklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri