Her psikiyatrik tedavi gören kişi için hastalığı boşanma gerekçesi olarak gösterilemez. Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi almış olmak dahi tek başına boşanma için gerekçe olarak gösterilemez.
Ancak eşin rahatsızlığı tedavi edilebilir bir rahatsızlık ise ve eş tedavi olmayı reddetmiyor ise bu rahatsızlık başlı başına bir boşanma sebebi olarak değerlendirilmez. Bu psikolojik sorun akıl hastalığı seviyesine ulaşmış ise, akıl hastalığı özel olarak boşanma sebebi oluşturabilir.
Obsesyon, depresyon veya AİDS, kanser, frengi gibi fiziksel hastalıklar gibi sebepler boşanma sebebi değildir. Buna karşın şizofreni ve paranoya özel boşanma sebebi olabilir. Akıl hastalığının evlilik öncesi veya sonrasında meydana gelmesinin bir önemi yoktur.
Akıl hastalığı olarak kabul edilen depresyon ve anksiyete ise tedavi edilmesi mümkün olan ve hatta bazen kendiliğinden iyileşen hastalıklardır. Tedavi edilmesi, iyileşmesi mümkün olan bu akıl hastalıkları nedeniyle boşanmaya karar verilemez.
İlgili 39 soru bulundu
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir. Keza eşe atılan iftiralar da bu kapsamdadır.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Sosyolojik olarak kadın ve erkek arasında yasal, duygusal ve cinsel bağların bitirilmesi anlamına gelir. Psikolojik olarak baktığımızda ise boşanma, ailenin bölünmesi, kadın ve erkeğin arkadaş çevrelerini ve kök ailelerini de etkileyecek biçimde psikolojik sonuçları olan karmaşık bir durum olarak değerlendirilebilir.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir.
Psikolojisi bozuk ebeveyn rahatsızlığından ötürü çocuğun kişisel ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyecek davranışlarda bulunuyor, bakımını ihmal ediyor, çocukla ilgilenmiyor ve kötü huy edinmesine neden oluyor ise velayet hakkı diğer ebeveyne verilecektir.
Yüksek yargının bildirdiği üzere evlilik insan psikolojisinin bir gereğidir. Hem kadının hem de erkeğin birbirine fizyolojik ve psikolojik olarak ihtiyacı vardır. İhtiyaçlar evlilik kurumunu oluşturmuştur. Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir.
-Toplum tarafından boşanmış kadın algısına maruz kalan kadınlarda; uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahta artış veya azalış, dikkatte bouzlma, içe çekilme, sosyal ilişkilerde azalma gibi depresif belirtiler gözlemlenebilir. -Alışmış olduğu düzenden ayrılacak olmak kadın üzerinde kaygı ve huzursuzluk yaratabilir.
1: DUYGUSAL BOŞANMA: Duygusal isteksizlik ve en azından bir tarafın arzularının azalmasıyla başlar. Aile olmanın işlevleri yerine getirilse de eşlerin birbirine karşı duygusal yoğunluklarının giderek bitmesidir. İlişkinin bitmiş olduğunu kabullenen çiftler boşanma kararı alırlar.
Ayırt etme gücü bulunmayanlar evlenmezler. Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. Bir akıl hastalığı varsa hastalığın tanısı, seyri, tedaviye uyumu, tedaviye cevabı, kişinin sosyal-ekonomik-kültürel durumu birlikte değerlendirilir.
Nitekim bu hastalıklar kişinin hak ve fiil ehliyetlerini ortadan kaldırmayacaktır. Ortaya çıkan hastalığın akıl hastalığı olması da şarttır. Bu sebeple ne denli ağır olursa olsun kanser, frengi, cüzzam, AIDS, epilepsi, veba gibi hastalıklar boşanma sebebi olmayacaktır.
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Boşanan kadınların pişmanlık duygusu, kişisel deneyimlerine, destek sistemlerine ve yaşadıkları sürecin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Her kadının duygusal süreçleri farklıdır ve pişmanlık duygusu zaman içinde ortaya çıkar veya çıkmaz.
Küfürden yola çıkarak, hakaret ya da psikolojik şiddete maruz kalmak Türk Medeni Kanunu'nda özel bir boşanma sebebi olarak düzenlenmediyse de hakaret ve psikolojik şiddete maruz kalmak evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ispat eder ve boşanmaya karar verilir.
Örneğin “Gerizekalı, salak, manyak, hayvan” şeklindeki söz ve söylemler Türk Ceza Kanunu kapsamında hakaret suçunu oluşturur. Buna karşın “Terbiyesiz, allah cezanı versin” gibi söz ve söylemler suç olmamakla birlikte boşanma sebebi olarak kabul edilecektir.
Evlilik birliği içinde bir eşin sırf hınç ya da kaba davranış ile diğer eşin yakınlarına ya da ailesine hakaret etmesi de eşin ağır kusurlu olarak addedilmesine ve bunun boşanma sebebi olarak kabul edilmesine yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri