Klasik bir psikodrama oturumu ortalama 1 ½ saat sürer, en uygun grup üyesi sayısı 8-10 arasındadır (Özbek,1976). Psikodramanın beş temel öğesi vardır: Sahne, protogonist, yönetici/terapist, yardımcı egolar ve grup.
Temel eğitim aşaması en az iki, en çok dört yılda bitirilir.
Grupta, ortak amaçlar, uyum, ait olma duygusu vb. özellikler ile sürekli olan ve gelişen grup kohezyonu söz konusudur (Özbek ve Leutz, 2003; Dökmen, 1995 ). Bir psikodrama oturumunun üç temel aşaması vardır: Isınma, oyun aşaması ve grup görüşmesi.
Psikodrama spontanelik, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.
Bu psikoterapi, kişisel gelişim ve eğitim kuramını insan psikolojisi bilimlerinin temel eğitimini alan bölümlerin mezunları öğrenebilmekte ve uygulayabilmektedirler. Bu alanların dışından gelen kişilerin ve yardımcı dallardan mezun olanların bu eğitimleri alması uygun değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Psikodrama faydaları kişilerin pek çok konuda ileriye gitmesine yardımcı olur. Öncelikle psikodrama bireylerin kişisel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Bu da kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar. Psikodrama grup halinde yapılıyorsa, gruptaki üyelere sorunlarla başa çıkmalarında katkı sağlar.
Jacob L. Moreno tarafından geliştirilen psikodrama dramatik eylemlerden yararlanarak sorunları inceleyen ve çözüm arayan bir psikoterapi yöntemidir. Moreno, psikodramayı "gerçeğin dramatik yöntemle bilimsel olarak araştırılması" olarak nitelendirmiştir.
Psikodrama teknikleri; eşleşme, aynalama ve rol değiştirmeden oluşur. Eşleşme, yönetici ya da yardımcı oyuncuların baş karakterin arkasında durup duygu ve düşüncelerini söylemesidir. Aynalama; yardımcı oyuncuların protagonistin yerine geçip onun hayatını canlandırmasıdır.
Psikodrama yaşantı grupları, ısınma oyunları, güven çalışmaları gibi kişilerin sorunlarına ısınmasını sağlayan aktivitelerle başlayıp, ısınan kişilerin bireysel çalışmalarının yapıldığı yaşantısal gruplardır.
Psikodrama; spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.
Haftada bir olmak üzere toplam 12 oturum olarak düzenlenir. Psikodrama sahnesinde rüyalar, geçmişte yaşantılar, gelecekle ilgili hayaller, ilişkiler, günlük yaşantılar, korkular gibi aklınıza her ne gelirse çalışılabilir. Psikodramada işlenen konu ve sorunlar geçmiş, şimdi ve gelecekle ilgili olabilirler.
Psikodrama, Jacop Levi Moreno'nun 1920' lerde geliştirdiği bir yöntemidir. Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
Bir terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Seansların gerçekleşme sıklığı ve terapinin ne kadar süreceği ise danışanın ihtiyacına ve durumuna göre belirlenir.
Isınma, oyun ve değerlendirme aşamalarından oluşan psikodrama oturumunda ayna, eşleme ve rol oynama teknikleri vardır. Psikodrama eğitimi uzmanların gözetiminde uzun bir eğitimi gerektirir.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans, duruma göre, daha uzun sürebilir.
Hazırlık aşamasını geçen Psikiyatri, Psikoloji, Psikolojik Danışman, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Doktoralı Psikiyatri Hemşireliği alanı mezunları temel aşamaya katılabilirler. Terapistlik aşamasını bitiren uzmanlar enstitünün ilan ettiği 1 yıllık programlara katılarak psikodrama eğitimcisi olabilirler.
Psikodramanın beş temel öğesi vardır: Sahne, protogonist, yönetici/terapist, yardımcı egolar ve grup.
Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama tiyatro tekniklerini ruh sağlığı ile birleştiren doğaçlama ve yaratıcılık üzerine kurulu bir psikoterapi yöntemi olarak da tanımlanabilir. Bireyin sıkıntılarının grup terapisi formatında, oyun eylemiyle canlandırılması üstüne kuruludur.
Yaratıcı drama ve psikodramayı birbirinden ayıran özellik kişilerin yaşam deneyimlerini hangi amaçla kullandıklarında gizlidir. Belirttiğim gibi psikodrama kişilerin duygu durumlarını merkeze alırken, yaratıcı drama bundan özellikle kaçınır.
Antagonist: Protagonistin oyunundaki en önemli kişi, genellikle eşi veya çat›şma halindeki kişidir. Yard›mc› Ben: Psikodrama yöneticisi ve protagonistin yan›nda rol alan kişidir.
Psikodrama tiyatro tekniklerini ruh sağlığı hizmetleriyle birleştiren doğaçlama ve yaratıcılık üzerine kurulu bir psikoterapi metodudur. Psikodrama birey tarafından ortaya konulan problemleri ve meseleleri incelemek için kullanılan rehberlik dramatik eylemdir (bpa).
Hiyerarşik sıralama, aile üyelerinde huzur ve istikrarı sağlar. Aile üyelerinden birinin sıradanlıktan ayrılması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar nesiller boyu sürebilir. Yani aile dizimindeki bir bozulma psikolojik bozukluklara yol açabilir.
Drama yönteminde tüm duyular kullanıldığı için çocukların dikkat, algılama, dinleme, konuşma, ifade etme ve bedeni kullanarak yorumlama gibi iletişim becerileri gelişmektedir. Bu sayede, sorunlarını ifade etmeyi ve açıklamayı öğrenirler.
Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur. Çok kuvvetli bir teknik olan ''Rol Değiştirme'' yi kullanarak iç görü kazanmaya, algıları değiştirmeye ve daha yaratıcı, spontan bir gelecekle karşılaşmaya götürür. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri