Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansı alarak lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar ise 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar.
şeklindeki sorular bu açıklamayı gerekli kılmıştır. Psikolog 4 yıllık psikoloji eğitiminin ardından klinik (uygulamalı) psikoloji alanında 2 ya da 3 yıllık lisansüstü eğitim alan kişidir. Lisansüstü eğitim uzmanlık eğitimidir. Psikolojinin herhangi bir alanında yüksek lisans yapan kişi uzman psikologtur.
Klinik psikologların üzerinde çalıştığı duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlar, ergenlik problemleri, yetişkinlik dönemi öz-saygı problemleri, yaşlılık kayıpları gibi gelişim dönemlerine bağlı “normal” krizler olabileceği gibi, depresyon ve şizofreni gibi diğer uçtaki ağır psikolojik bozukluklar olabilir.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
aslında anlatım bozukluğudur. klinik psikolog olmak için klinik psikoloji yüksek lisansını bitirmek gerekmektedir. dolayısıyla her klinik psikolog aynı zamanda uzmandır. bu nedenle uzman klinik psikolog demek yerine klinik psikolog demek yeterlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Klinik psikologlar da psikologlar gibi bağımsız ve bireysel olarak tanı koyamaz ve tedavi yapamazlar. Standart hemşirelik eğitiminin üzerine psikiyatri hemşireliği yüksek lisansı yaparak uzmanlaşmış hemşirelerdir.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
çalışırken hizmetiçi eğitimden geçiyorlar. onun dışında psikolojik değerlendirme, danışmanlık ve bireysel görüşme yapıyorlar atananlar. bunların içlerinde klinik psikolog olanlar terapi yapabilir.
Klinik psikolog olmak için toplam 6 yıl üniversitede lisans ve yüksek lisans eğitimi almak gerekir. Lisans eğitimi 4 sene, yüksek lisans eğitimi ise 2 sene sürer. Yüksek lisansa kabul edilmek için ALES ve YDS sınavlarından geçerli bir puan almak gerekir. Bu sınavlara hazırlanma dönemi ise ortalama 1 yıl sürer.
Klinik psikoloji, uygulamalı psikolojinin tüm alt alanları arasında en çok tanınan ve tercih edilen alandır. Klinik psikologlar bilimi, kuramı ve uygulamayı bir araya getirerek insanların sağlığını ve uyumunu iyileştirirken sorunları da önlemeyi ve azaltmayı amaçlamaktadırlar.
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler.
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Bazen tek bir seans bile yapılabilir. Ancak bir seansta belirli bir konu ancak çözülebilir. Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir.
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Psikolog Danışanına Sarılabilir mi? Bu, terapist ve danışan arasındaki dinamiğe, terapinin türüne ve kültürel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, herhangi bir fiziksel temasın, özellikle de sarılmanın, danışanın rahatlığını ve sürecin etik yönünü etkilememesi için son derece dikkatli olunmalıdır.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Psikoterapi yapabilmek için, psikiyatri uzmanlarının, hekimlerin, psikologların, psikolojik rehber danışmanların (PDR) kabul edilmiş bir psikoterapi eğitimini tamamlamış olması ve süpervizyon alması yeterlidir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri