Psikologlar öncelikle sorduğu sorularla hastasını yönlendirir. Genelde 1 saat olan seanslar boyunca hastalarının anlattıklarını özenle not alır. Psikologlar kesinlikle hasta gizliliği kuralına uymalıdır. Terapi boyunca aldığı notları kimseyle paylaşamaz.
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Bir psikoloğun önemli özelliklerinden bazıları empati, aktif dinleme becerileri, güçlü iletişim becerileri, nesnellik, yargılayıcı olmayan bir tutum ve başkalarına yardım etme tutkusunu içerir. Buna ek olarak, psikolog bilgili olmalı ve psikoloji alanındaki en son gelişmelerden ve ilerlemelerden haberdar olmalıdır.
Psikiyatriste her şey anlatılır mı? Psikiyatriste her şey anlatılabilir. Bu sadece hasta ve psikiyatr arasında kalacak bir durumdur.
İlgili 34 soru bulundu
Sorunun alanları belirlendikten sonra tedavi hedefleri danışanla beraber saptanır. Görüşmenin sıklığı, süresi, ücreti, temel ilkeleri belirlenir. Cinsel bölge anatomisi, fizyolojisi, cinsel yanıtların işleyişi, cinsel mitler, cinsellik kavramı anlatılır.
Psikoterapi tedavim ile ilgili hangi bilgileri paylaşabilirim? Danışan olarak gizlilik sizin hakkınızdır. Bir psikologa gittiğinizi arkadaşlarınıza ya da aile üyelerinize söylemeyi tercih edebilirsiniz. Ne kadar bilgi paylaşacağınız size kalmıştır.
Öncelikle psikolog veya psikiyatriye Gitme kararını vermekten ziyade terapi şekliyle bir tedavi olmak ile ilaç kullanmak arasında bir karar vermesi gerekir bir psikolog gördükten sonra gerekli gördüğünde psikiyatriye yönlendirebilir. Bu sadece panik atak için geçerli değil Diğer ruhsal durumlarda da geçerlidir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Psikolog maaş beklentisi aylık ortalama 24.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Bir psikolog görüşmesi ne kadar sürer? Psikolog görüşmeleri genellikle ortalama olarak 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ancak, süre bireyin ihtiyaçlarına, terapi türüne ve terapistin tercihlerine bağlı olarak değişebilir.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Önerilen sıklık nedir? Danışanın kendini daha rahat ifade edebilmesi, psikoloğun danışanın ihtiyacını daha iyi anlaması, güvenli bağın daha hızlı oluşması açısından ilk 2 hafta ya da 3 hafta, haftada bir şeklinde olup daha sonra bu sıklığın değişmesi süreç için daha verimli olacaktır.
Psikolog seansları sayesinde duygularımızı etkili ve tatmin edici bir şekilde yönetmemiz kolaylaşır. Aynı şekilde, günlük stresin yanı sıra zorluklarla veya sorunlarla yüzleşmek için neler yapabileceğimizi sadece psikologla yaptığımız görüşmeler sayesinde öğrenebiliriz.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Cevap : Psikologlar sadece şizofreni hastası ile ilgilenemezler. Şizofreni tedavisinin temelini oluşturan ilaç tedavisini ve koordinasyonunu psikiyatristler verir.
Bu durum danışanın yaşadığı sorunlar, terapi sürecinde konuşulanlar ve kişisel bilgiler dahil olmak üzere tüm bilgiler için geçerlidir. Psikoloğa gitmek, bireyin siciline işlenmez ancak bazı özel durumlarda, özellikle adli vakalarda, psikolog veya psikiyatrist rapor vermek zorunda kalabilmektedir.
Kişilerin zekâ seviyesi uzman bir psikolog tarafından ve belirli kurallar çerçevesinde ölçülmektedir.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor.
Beck Depresyon Testi, kişinin depresyon seviyesini ölçmek için tasarlanmış, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir. Testi çözerken gördüğün her önermenin bugün de dahil olmak üzere son bir hafta içinde seni ne düzeyde etkilediğini düşünerek cevap vermelisin.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Psikolojik danışmanlar ise “hasta” kelimesini kullanmayı tercih etmemektedirler ve kendi unvanlarına uygun olarak danışan kelimesini kullanmaktadırlar.
Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri