Klinik psikologlar psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans programlarından mezun olan psikoterapi uygulama yetkisine sahip kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olup uzmanlıklarını psikiyatri alanında yapan tıp doktorlardır.
Sonuç olarak, psikoterapi alanında uzmanlaşmış psikologlar, herhangi bir alanda problem yaşayan ve kişisel gelişimi amaçlayan bireylere ya da gruplara tanısal ve danışmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Psikoterapist Kimdir? Psikoterapistler , psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Klinik Psikologlar çok çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi tekniklerini uygulamak ve danışmanlık yapmak üzere kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir.
Bireylerin ruhsal ve davranışsal bozukluklarını teşhis ve tedavi eder. Duygusal ve psikolojik sorunların üstesinden gelmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olur. Depresyon, fobi, anksiyete, fiziksel veya psikosomatik bozukluk ve davranış sorunları gibi birçok hastalığın tedavisinde rol alır.
Bununla birlikte, daha önce de belirtildiği gibi, psikiyatristler, tıp diploması almış tek ruh sağlığı hizmeti sağlayıcısı olduklarından, profesyonel ortamlarda tipik olarak terapist olarak kabul edilmezler.
İlgili 25 soru bulundu
Ruhsal sorunlarla ilgili her türlü teşhisi koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir. Başka hiçbir meslek grubunun, bu uygulamaları bağımsız olarak yapma yetkisi yoktur.
Terapist olmak için 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümünden mezun olmak gerekiyor. Psikoterapi eğitimi veren özel kurumlara başvurarak sertifika almak mümkündür.
Psikologların tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme yetkisi bulunmuyor. Ancak klinik psikologlar, özel eğitimlerden geçerek belirli terapi yöntemleri konusunda yetkinlik kazandıklarında ve profesyonel psikiyatri hekimi sorumluluğunda, onun önerisi ve yönlendirmesiyle psikoterapi uygulayabiliyor.
Klinik psikologlar, psikoterapi ile genellikle ruh sağlığı sorunlarının teşhisinde ve tedavisinde uzmandırlar. Klinik psikologlar, bireylerin zihinsel ve duygusal durumlarını değerlendirmek için çeşitli testler ve değerlendirme araçları kullanabilirler. Psikoterapistler bireylere ve gruplara terapi hizmetleri sunarlar.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Terapi sürecinde olan bir bireyi bazı uzmanlar “hasta” diye tanımlarken bazı uzmanlar ise “danışan” diye tanımlar.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Uzman psikolog veya psikiyatristle konuşarak sorunlarının çözümü sağlanmaya çalışılır. Kişi bu süreçte yaşadığı travmaları, sorunları ve içinde bulunduğu stresli ruh halini terapiste anlatır ve bu duygular hakkında yeni şeyler öğrenmekle birlikte sorunlarıyla başa çıkma konusunda adım atmış olur.
Psikiyatristler, fiziksel semptomların da şiddetli olabileceği majör depresyon, bipolar bozukluk veya şizofreni gibi ciddi zihinsel sağlık sorunları türleri için, daha resmi eğitim ve tedavi seçeneklerine ve yetkilerine sahip oldukları için kesinlikle ilk başta tercih edilmelidir.
görüşme neticesinde psikiyatrist, sizi psikoloğa yönlendiriyorsa, devlet hastanesinden terapi desteği alabilirsiniz.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
eleman.net verilerine göre, Psikolog 2023 yılında ortalama 25.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolog , Ocak 2023 yılında ortalama 19.580 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.144 TL maaş alıyordu.
Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta şudur: Sadece lisanslı ve yetkilendirilmiş klinik psikologlar ve psikiyatristler, resmi bir teşhis koyma yetkisine sahiptir. Teşhis, psikolog veya psikiyatrist tarafından profesyonel bir değerlendirme sonucunda konur ve tedavi planı buna göre oluşturulur.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler.
Psikoterapist, kişinin ya da danışanın şikayetlerine göre tanı koyar ve uygun olan tedavi yöntemini uygular.
Psikoterapi, kişinin duygusal ve davranışsal problemlerini bir uzman eşliğinde çözme ve genel iyilik halini artırma amaçlı bir psikolojik destek sürecidir.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Dil ve Konuşma Terapisi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Sayısal puan türünden tercih edilebilen bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri