Elbette bu durum bu şekilde sonsuza kadar devam etmez. İmarı olmadığı için muhtelif taşınmazlara ev yapmak yasaktır. Yapmanız durumunda kaçak bir inşaat gerçekleştirdiğiniz için suç işlemiş olursunuz.
Tapu kaydında özel arsa verisi olmayan bağ, tarla ve bahçe benzeri taşınmazlar “muhtelif” olarak sınıflandırılmaktadır. Bu alanlar yerel belediyelerin imar planlamalarının dahi dışındadır.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir. Birbiri ile tutmayan, birbirinin karşıtı anlamına gelmektedir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
“Çeşitli” anlamına gelen “muhtelif” sözcüğünün bu tip arsalar ya da tapular için kullanılması da tam olarak bundandır. İsminden de anlaşılacağı üzere tarım arazileri, üstünde sadece tarımsal faaliyetlerin yapılmasına olanak tanınan arazileri ifade eder.
Eğer arsanızın imarı yoksa yola cephesi bulunduğu takdirde başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak maksimum %5 imar izni alabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. İmarsız arsa üzerine 250m2 den daha büyük bir ev yaptıramazsınız.
1. “Çeşit çeşit, çeşitli.” 2. “Zıt, birbirini tutmayan.” olarak tanımlanmıştır. Muhtelif, Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
Anlamı: "Muhtelif," "farklı" veya "çeşitli" anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin içinde veya bir arada bulunan farklı türler veya çeşitler ifade etmek için kullanılır. Örnek Cümle: Bu dergide muhtelif konuları kapsayan makaleler bulunmaktadır.
Söz konusu kelime "çeşit, çeşitli" anlamlarına gelir. Ayrıca "çeşit çeşit" ya da "türlü türlü" anlamlarında kullanıldığını da görebilirsiniz. Muhtelif kelimesinin ikinci bir anlamı daha vardır. Kelimenin ikinci anlamı "zıt" demektir.
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor. Arsanızın imar durum belgesini ilgili bağlı olduğu belediye veya il özel idareden almanız durumunda firmamız sizi yönlendirecektir.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Bağ, bahçe gibi pek çok taşınmazlar muhtelif arsaların içerisinde yer aldığı gibi satın alma konusunda herhangi bir engel durumu yoktur. Yeni yasaların devreye girmesiyle ister istemez arsa ve imara ilişkin birçok düzenlemeler de yapılabiliyor.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir.
Ada Nedir? Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. İmar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.
İmar durumu; bir bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren belgeye denir. Söz konusu bölgeye inşa edilecek yapılar, imar durumu belgesindeki detaylar esas alınarak yapılır.
Bir şeyin çeşitleri, türevleri muhtelif sözcüğü ile açıklanabilir. Bu sözcük "türlü türlü" anlamına da gelmektedir. Bazen muhtelif nedir sorusuna sözcüğün diğer anlamı da cevap olarak verilmektedir. Sözcüğün ikinci anlamı zıt, yani birbiriyle tutmayan demektir.
Hırs kelimesiyle aynı kökten türeyen muhteris sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi isteme hususunda ifrata varan, aşırı tutkulu ve hırslı kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Tıpkı hırs kelimesi gibi ihtiras kelimesi de bu sözcükle aynı kökten türemiştir.
Teyakkuza geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dikkatli ve tetikte olmak.
İmarsız Arsa:
Bazı arsalar için imara izin verilmez. Bu tip imara izni olmayan arsalara imarsız arsa denir ve bu arsalar tarla olarak kullanılır. Söz konusu arsaların üzerinde zirai faaliyetler yapılabilir.
Arsa belediye tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen toprak parçası iken arazi, üzerinde imar uygulaması olmayan toprakları ifade etmek için kullanılan tanımdır. Bir arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilebilirken araziler, yapılaşmaya uygun değildir.
Özellikle niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri yapılmış ve imar uygulamasına açık bir arazi anlamına gelir. En sağlıklısı budur. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil demektir.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri