Psikoloji Türkiye'de oldukça hızlı gelişen bir meslek dalı. Bölümün mezunları kamuoyu ve pazar oluşturma şirketlerinde rahatrlıkla iş bulabildikleri gibi özel muayenehaneler açarak da hizmet verebilirler. Psikoloji bölümü gelecektede çoğunluğun tercih ettiği bir meslek.
Psikoloji mezunu her yerde çalışabilir.Hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde vs. çalışabilirler.
Psikoloji mezunlarının yalnızca %64'ü tam olarak unvana uygun bir iş yapıyorlar. Geriye kalan %36'sı ise düşük, orta ya da yüksek seviyede nitelik uyuşmazlığı yaşıyor.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Hukuk dersleri Psikoloji derslerinden 5 kat daha zordur.
eleman.net verilerine göre, Psikolog 2023 yılında ortalama 25.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.580 TL maaş alıyordu.
Yılda 12500 civarında PDR ve Psikoloji Mezunu var. Alan dışı bölümlerden de yılda 7-8 bin kişinin bu alana yöneldiği düşünüldüğünde ortalama mezun sayısı 20 bin civarına çıkmış oluyor.
Psikiyatri hastanesi olarak hizmet veren kurumlarda ise maaşlar 3500 ile 4500 civarında. Klinik psikologlar için maaş konusu daha iyi diyebilirim; polikliniklerde çalışan uzman klinik psikologlar 3500 + Prim sistemi ile ayda ortalama 6000 - 8000 bandında ücret alabiliyorlar.
Psikoloji bölümünde mezun öğrenciler, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde psikolojik danışman olarak görev alabiliyor.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne de psikolog olarak atanabilirler. Devlet üniversitelerine, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve diğer pek çok devlet kurumlarına atanabilmektedirler. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ve Milli eğitim kurumları da psikologların atanabildiği kurumlardır.
O yıl hatırladığım kadarıyla “İstanbul, İzmir, Ankara, Bolu ve Sivas”ta bulunan devlet üniversitelerinde psikoloji bölümü vardı. 2023 tarihi ile 37 Şehirde 111 psikoloji bölümü bulunuyor. KKTC ile birlikte YÖK'te kayıt olan psikoloji bölümünün sayısı 132'i buluyor.
Bugün, yurtdışında çalışmak için en popüler alanlar arasında psikoloji bölümü yer alır. Yüksek kazançları ve istihdam imkanları ile dikkat çeken psikoloji bölümü mezunları, özellikle Amerika, Kanada, Avusturya, İtalya, Almanya, Japonya gibi ülkelerde zengin çeşitlilikte psikoloji iş imkanları bulurlar.
Psikoloji Bölümü 2023 taban puanları en düşük 165,20535, en yüksek 509,33219'dur. Psikoloji Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1.774.912, en yüksek 715'tir.
Dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren psikolog, “bilim doktoru” da değildir. Bilim doktoru olabilmesi için önce yüksek lisans yapmalı, ardından da doktora eğitimi almalıdır. Yani normal bir psikolog doktor değildir ancak doktora eğitimi almış bir psikolog, bilim doktorudur.
MADDE 22 – (1) Rehber öğretmen/psikolojik danışman merkezî sınavlarda görev alabilir ve istemesi hâlinde belleticilik görevi yapabilir. Ancak rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara nöbet görevi verilemez.
ÖSYM tercih kılavuzunda belirlenen bir önceki kontenjanlar psikoloji taban puanlarında da başarı ortalamaları göz önünde bulundurulmaktadır. Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı ve Özel Sektörde çalışan yeni mezun ve uzman psikologların maaşları 2023 yılında ortalama 11.740 TL ile 33.250 TL arasında değişirken, özel sektörde uzman klinik psikolog olarak çalışanların maaşları 8.000 TL'den başlayıp 20.000 TL'ye kadar yükselebilmektedir.
Yönetmeliğe göre Haftalık 30 saattir. 657 sayılı Devlet memurları kanunu ve ilgili mevzuata göre haftalık mesai günlere eşit olarak dağıtılır. hükmüne göre günlük 6 saat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir. Ancak tüm bu şartların yanında ofis açmak, süreci sorunsuz yönetmek, zaman ve büyük uğraşlar isteyen bir durum haline gelebilir.
Psikiyatrlar, genellikle kamu hastaneleri, özel hastaneler, özel muayenehaneler ve üniversitelerde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikiyatr maaşı 50.000 TL ile 120.000 TL arasında değişebilir.
İleriye dönük, fayda ve zararlarını bir tarafa bırakarak günümüzde hukuk fakülteleri gibi okullarda okumak, fıkhın yorumsuz hükmüyle caizdir.
Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor. Bu bölümü yüzde 6.8 işsizlik oranıyla matematik ve istatistik, yüzde 8.1'le de hukuk mezunları izledi.
Mezun öğrenciler için de İngilizce Psikoloji oldukça faydalı. Ülkemiz dışında mesleklerini yapmak isteyen mezunlar, dil öğrenmek için ekstra zaman harcamadan mesleklerini ifa edebiliyorlar. Ülkemiz içerisinde de yabancı danışanlarına yardımcı olabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri