Bir önermenin niteliğini bozmaksızın öznesini yüklem, yüklemini de özne yaparak anlamca eş değer, aynı doğruluk değerine sahip yeni bir önerme yapmaya, döndürme denir.
Alt-karşıt (veya az-karşıt) iki önerme, kesin olarak birlikte yanlış olamayacak iki önermedir. Verilecek örneklere göre, alt-karşıt iki önermeden biri doğru öteki yanlış veya her ikisi birden doğru olabilir, ama her ikisinin yanlış olduğu bir örnek verilemez.
Düz Döndürme (Evirme): Sadece tikel olumlu (I tipi) ve tümel olumsuz (E tipi) önermelerin evrilmesi olanaklıdır.
Örneğin, “Hiçbir kadın çirkin değildir.” önermesinin düz döndürmesi, “Hiçbir çirkin, kadın değildir.” önermesidir ve bu iki önerme birbirine eş değerdir. Tikel olumlu (I) bir önermenin düz döndürmesi, tikel olumlu (I) bir önermedir.
Döndürme, önermelere eşdeğer yeni bir önerme yapmaktır. Döndürme, önermelerin niteliğini (olumlu-olumsuz) ve doğruluk değerini değiştirmeden yüklemini özne, öznesini yüklem yapmaktır. Yani eşdeğer yeni bir önerme yapmaktır.
İlgili 31 soru bulundu
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Tikel olumlu (I): “Bazı insanlar kâtiptir”, “Bazı canlılar insandır”, “Bazı insanlar âlimdir”, “Bazı cisimler durağandır” gibi önermeler tikel olumludur. Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır – Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktir, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
“Aynı terimlerden yapılmış iki önerme ya nicelik (sayı bakımından) ya nitelik (olumlu/olumsuz olma durumu) veya hem nicelik hem nitelik bakımından birbirinden farklı iseler, bu iki önerme arasında karşı olma vardır.”
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Çıkarım, en genel anlamıyla, verili önermelerden bir sonuç önermesi elde etmektir. Verili önerme bir tane olduğunda, bu önermeden yola çıkarak bir sonuç önermesi elde etmeye doğrudan çıkarım denir.
p ile q önermelerinin “ve” bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye p ve q önermesi denir ve p ∧ q biçiminde gösterilir. p ∧ q önermesi, önermelerin her ikisi de doğru iken doğru, diğer durumlarda yanlıştır.
Karşı olum çıkarımları
Aynı terimlerden yapılmış iki önerme nicelik (tümel-tikel) ve/veya nitelik (olumlu-olumsuz) bakımından farklı ise böyle önermeler arasında karşı olum ilişkisi vardır.
Mantıkta, niceleme, bir açık önermeyi sağlayan örneklerin niceliğini belirten bir yapıdır. Örneğin, aritmetikte, niceleme sayesinde her doğal sayının bir ardılı olduğu ifadesi kurulabilir. Nicelik belirten bir dil öğesi ("her" gibi) niceleyici olarak adlandırılır.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
Ayrık Tasım (Disjunctive Syllogism)
Öncüllerden biri tikel evetleme önermesidir. Diğer öncül ise tikel evetleme önermesinin bileşenlerinden birinin yanlış olduğunu iddia eder ve tikel evetleme önermesinin diğer bileşenin doğru olduğu sonucu çıkarılır. Örneğin; Ahmet'in arabasını ya Mustafa ya da Mehmet çalmıştır.
Bir çıkarımın öncüllerinin hepsinin birden doğru olduğu ama yine de sonucunun yanlış olduğu bir mümkün durum tutarlı bir biçimde tasarlanabiliyorsa, o çıkarım geçersizdir. Geçersiz bir çıkarımda öncüllerin birlikte doğru olması, sonucun doğru olmasını kaçınılmaz kılmaz.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Altık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mantık Konusu ile yüklemi aynı olan, biri tümel olumlu, biri tikel olumlu; biri tümel olumsuz, biri tikel olumsuz iki önerme arasındaki bağlantı durumu: Kimi insanlar fânidir önermesi Bütün insanlar fânidir önermesinin altığı olur.
PQ ( Performans Kalifikasyonu ), amaçlanan operasyonun tüm operasyon alanı için belirtilen sınırlar içinde gerçekleştirilebileceğini ve yeniden üretilebileceğini kanıtlayan yeterlilik sürecinin son kısmıdır.
İki yönlü koşullu önerme bağlacının sembolü ⇔ simgesidir. p ile q önermeleri arasında "ancak ve ancak" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⇔ q şeklinde gösterilir ve "p ancak ve ancak q" şeklinde okunur.
p V q, q yanlış olduğunda da doğrudur (2. satır) • Fakat bunun q, p V q ile mantıksal eşdeğerdir ifadesinin sağlanmasıyla bir alakası yoktur. Mantıkta her önerme ya yanlış ya da doğrudur.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Çıkarım kavramını ararken cümlede ''o halde , sonuç olarak, öyleyse, demek ki , neticede, sonuçta ve —dığını gösterir.'' sözcüklerini aramalıyız. Bu tarz cümleler çıkarımda bulunulduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri