Doğrulanmış Cevap. Hz. Muhammed'i (s.a.v) insanlardan ayıran en önemli özelliği,peygamber oluşu,kendisine vahiy gelmiş olması.
Peygamber olarak gönderilen kişilerle diğer insanlar arasındaki tek fark, onların Allah'tan vahiy almaları ve onu insanlara tebliğ etmeleridir. Peygamberler bu görevlerini yerine getirirken insanî özellikleriyle ön plana çıkmaktadırlar.
Beşer insan demektir. Beşeri yön ise insanların insan olması dolayısıyla sahip olduğu özelliklere verilen isimdir.
İlgili 34 soru bulundu
5. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) İnsani Yönü İle İlgili Ayetler En'am suresi, 50. ayet. Kehf suresi, 110. ayet. Furkân suresi, 7. ayet.
Muhammed (sav)'in insanüstü hiçbir özelliği yoktur. İslam, kutsal. Muhammed'in bir insan olarak doğduğunu, hayatını insanlarla geçirdiğini ve insanların sorunlarına çözüm aradığını öğretir.
Peygamber efendimiz, Peygamberlerin en üstünü ve sonuncusudur. Allahü teâlânın yarattığı varlıkların en şereflisi Muhammed aleyhisselâmdır. Her şey O'nun hürmetine yaratıldı. O, Allahü teâlânın resûlü, son peygamberidir.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hasâis kelimesi, "bir şeye veya bir kimseye sadece onda bulunan bir özellikle üstünlük nisbet etmek" anlamındaki hass (husus) mastarından isim olan hâssıyyetin çoğulu olup "meziyetler ve üstün özellikler" demektir.
Sözlükte “huy, tabiat, seciye, ahlâk” gibi mânalara gelen şemâil kelimesi muhtemelen III. (IX.) yüzyıldan itibaren başta hadis olmak üzere siyer, tarih ve tasavvufa dair eserlerde bir insan olarak Resûl-i Ekrem'in dış görünüşünü, özel hayatını ve ahlâkını ifade eden bir terim halinde kullanılmıştır.
PEYGAMBERİMİZİ DİĞER PEYGAMBERLERDEN AYIRAN ÖZELLİKLER
O, yaratılmışların en üstünü ve Allah'ın en sevgili kuludur. Onun peygamberliği bütün insan ve cinleri kapsar. O, son peygamberdir ve görevi kıyamete kadar sürecektir. Onun getirdiği din son dindir ve en mükemmeldir.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
Yusuf'un son derece yakışıklı olduğu ve bu yakışıklığının Mısır firavununun karısını onu baştan çıkarmak için çektiği söyleniyor. İslam Peygamberi'nin bir zamanlar "Yusuf ve annesine, güzelliğin üçte biri, üçte ikisi ise diğer insanlara verilmiştir." söylediğine inanılır.
Yusuf (as)'un Peygamberimiz (asm)'den de daha güzel olduğu anlaşılabilir. Ancak Tirmizi'nin Hz. Enes'den rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Allah'ın gönderdiği bütün peygamberler güzel yüzlü ve güzel sesli idi.
Peygamberliğin asgari şartı olan “ruh ve beden sağlığı, doğruluk, güvenilirlik, zekâ, tebliğ ve günahsızlık” vasıfları bütün peygamberlerde vardır. Bu vasıfları sebebiyle onlar peygamber olmayan insanlardan üstündürler.
Peygamber Efendimizi örnek alan kimse yalan söylememeli elinden ve dilinden emin olmalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz Muhammed Emin adıyla anıldığı gibi elinden ve dilinden emin olunan kimsedir. Peygamber Efendimizi örnek alan kimse dil aile veya seviye ayrımcılığı yapmamaktadır.
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
1- Hz. Peygamber yaratılmışların en üstünü ve en hayırlısı, Allah'ın en sevgili kuludur. Bir ayette “Siz insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz...”(Ali İmrân Sûresi, 110) buyrulmuştur.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Hz. Peygamber, helva ve balı çok sever, en hoşuna giden içilecek şey soğuk ve tatlı olanıydı. Hz. Peygambere hangi içilecek şey daha iyidir, diye sorulduğu vakit "Soğuk ve tatlı" diye cevap vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri