Bir psikoloji alanında çalışan ve benzer yaklaşımları paylaşan bilim insanlarının oluşturduğu bir gruba ekol denir. Psikoterapi Ekolü, bir terapi modelini benimseyen bireyleri ifade eder. Aynı zamanda psikolojik bir kuramın, yaklaşımın veya öğretilerinin bir gruplaşmasıdır.
Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Farklı psikoterapi ekolleri nelerdir? Günümüzde sıklıkla kullanılan terapi yaklaşımları Psikanalitik, Psikodinamik, Bilişsel Davranışçı, Şema terapi, Varoluşçu terapi ve Sistematik yaklaşımdır.
"Düşünce ekolü", ideolojik ve bazen coğrafi olarak ilişkilendirilen bir grup psikolog ve bir hareket anlamına gelir. Bir çalışma konusu, kullanılacak yöntemler ve psikolojiye yaklaşımlar üzerinde anlaşırlar.
Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır.
İlgili 28 soru bulundu
Psikodinamik, danışan merkezli, davranışçı, bilişsel, aile terapisi, gestalt terapisi, beden psikoterapileri, nesne ilişkileri teorileri, psikanalitik kendilik psikolojisi ve transaksiyonel analiz yaklaşımlarının tümü dinamik sistemler perspektifinde ele alınır.
sıf. Sese, aksetmiş hissi verecek şekilde kısa aralıklarla tekrarlamalar yaptıran, eko etkisi meydana getiren: “Ekolu mikrofon.” “Ekolu düzenek.”
Bilişsel psikoloji, insan zihninin işleyişini anlamaya odaklanan bir ekoldür. Bu yaklaşım, insanların düşünce süreçlerini, problem çözme ve karar verme yeteneklerini, hafıza ve öğrenme yöntemlerini inceler. Bilişsel psikoloji, psikolojik tedavi alanında da sıklıkla kullanılır.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
EMDR yöntemi, 1987 yılında ortaya çıkan bir psikoterapi yöntemidir. Travmaya maruz kalan kişilerin göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltmak için kullanılmasıyla farklı bir terapi ekolü ön plana çıktı.
Psikodinamik ekole göre, insan zihni çok yönlü, katmanlı ve karmaşıktır. Farkında olmadığımız içsel süreçler her birimizin tepkilerini, inançlarını ve hayat seçimlerini etkiler, hatta belirler. Bu sebeple, insan sık sık “rasyonel” olmayan duygular yaşar, prensiplerine ya da hedeflerine ters düşen eylemlerde bulunur.
Gestalt psikolojisi (Geştalt psikolojisi şeklinde okunur) veya gestaltizm (Almanca'da şekil ve form anlamlarına gelmektedir), bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Almanya'da ortaya çıkmıştır.
Ekol olmak, bir harekete, bir oluşuma önderlik yapacak ve örnek olacak düzeyde bulunma durumuna denmektedir.
Psikanaliz Sigmund Freud'un çalışmalarıyla ortaya çıkmış bir konuşma tedavisidir. Bu teoriye göre psikolojik rahatsızlıkların sebebi bastırılmış bilinçdışı çatışmalardır. Psikodinamik terapiler ise psikanalitik teoriyi temel alan fakat daha genişletilmiş ve güncel bir tedavi sunar.
Psikanalitik Psikoterapi
Bu ekol, bilinçaltının önemini vurgular. Terapi sürecinde, danışanların rüyalarını analiz etmek, serbest çağrışım tekniklerini kullanmak ve bilinçaltındaki süreçleri incelemek yaygın olarak kullanılır. Bu sayede danışanlar, bilinçaltında bulunan içsel çatışmaları keşfedebilirler.
BDT tedavisi genellikle; başlangıçta haftalık devamında azalan sıklıklarla devam ederek 8-16 seans arası sürer. Ancak hastanın içinde bulunduğu durumun (çevresel stres faktörleri gibi), hastalığın şiddetine, hasta terapist uyumuna göre aylar ve bir yıla kadar sürebilir.
Bilişsel psikoloji, adını bilme ve bilgiye atıfta bulunan Latince cognoscere'den almıştır, bu nedenle bilişsel psikoloji, kısmen düşünce ve problem çözme araştırmalarının önceki geleneklerinden türetilen bir bilgi işleme psikolojisidir.
Ultrasonik ses dalgalarının kullanıldığı ekokardiyografi (EKO) , kalbin işlevi hakkında bilgi edinmemizi sağlayan bir tanı yöntemidir. Bu tanı yönteminde kalp ve çevresinde bulunan damarlar görüntülenir.
Mezhep veya anlayış (Arapça: مذهب), bir dinin çeşitli görüş ayrılıkları nedeniyle ortaya çıkan kollarından her birine verilen isimdir. Düşünce ekolü olarak da bilinir. Dini terimlerde doktrin ise akide altına girer.
bir düşünce akımı, görüş ekol, okul haline gelmek, takipçileri olmak.
Cevap : Psikologlar, uzmanlık alanlarına göre farklı kategorilere ayrılabilirler. Bu kategorilerin içinde klinik psikolog, endüstri ve örgüt psikolog, spor psikologu ve eğitim psikologları gibi birçok farklı alt alanı vardır.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Modern Psikoterapinin kökleri Avusturya'dadır: Viyana'da 1900 tarihinde. 19.Yüzyılın ilk üç on yılında Viyanalı Nörolog Sigmund Freud Psikanalizi ilk sistematik temeli olan Psikoterapi metodu olarak geliştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri