BOSTAN PATLICANI. Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar. Bostan patlıcanlı tarifler çeşit olarak patlıcan yemeklerine göre daha az olsa da bostan patlıcanla yapılan yemekler sadece o sebzeye özgü tatlar sunar.
Karnıyarık ( Bostan Patlıcanlı ) Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar alaca doğranır ve boylamasına ikiye kesilir tuzlu suda 15-20 dakika acısı çıksın diye bekletilir. O beklerken iç harcı hazırlanır. Kıyma az yağ ile iyice kavrulur kavrulurken az tereyağ eklenir.
İlgili 44 soru bulundu
Karnıyarık, musakka, imambayıldı, hünkârbeğendi gibi meşhur Türk yemeklerinin ana malzemesini oluşturan patlıcanın közlemesi de birçok mezenin yapımında kullanılıyor. Bazı yörelerde turşusu ve reçeli de yapılan Patlıcan Bostan ile hem aileniz hem de sevdiklerinize muhteşem yemekler hazırlayabilirsiniz.
Patlıcanları güzelce yıkayalım, bıçakla derin yaralar atalım ki içi güzel pissin ardından yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Piştikten sonra kabuklarını soyalım.
Bostan patlıcanlarını alacalı soyup 1 cm. kalınlığında halka halka doğruyoruz. Kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz.
Bostanotu, akkız ve mübarekotu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Kültür bitkisi kapsamına alınmış, sofralarda yer bulan bir bitkidir.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir. yani o kocaman, tombik patlıcanlar. uzun patlıcanlara kemer patlıcanı denir.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Olgunlaşan patlıcan dalından alınır ve kapalı bir mekânda bekletilir. 2 haftada tohumların olgunlaşma sürecidir. Patlıcan soyularak tohum çıkarılır. Tohumlar suyun içinde ayrıştırılır. Ayrıştırılan tohumlar iyi bir şekilde yıkanır ve temizlenir.
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz. Suyunun rengini değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Suyu siyahlaşınca o suyu boşaltıp patlıcanları yeniden sudan geçirin. Sudan geçirip kuruttuktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Ancak her şekilde dikkat edilmesi gereken patlıcanın taze, sağlam, parlak kabuklu ve düzgün şekilli olmasıdır. Eğri patlıcanlar yerine kurutmak için düz şekilli patlıcanları tercih etmelisiniz.
Akdeniz ikliminde yetişen bostan otu, doğada kendiliğinden yetişir. Tarla kenarlarında, çayırlarda ve kırlarda büyüyen bitki, ilkbaharda yetişmeye başlar ve yaz aylarında çiçek açar. Bostan otunun çiçekleri olgunlaşmaya başladıktan sonra yaprakları ise körpeyken toplanmalıdır.
Havaların sıcak olduğu dönemde yapılan ekimlerde 4. gün bitkiler görünmeye başlar, 7-10 gün içinde çıkış büyük oranda tamamlanır. Bu dönemde sulamanın düzenli yapılması çok önemlidir.
Ege'nin meşhur ot yemeklerinden biridir Şevketi Bostan. 1 dönüme (dekar) - 100 gram tohum yeterlidir.
Patlıcan dilimlerimizi ilk önce yumurtaya sonra una bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartıyoruz. Kızaranları kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Yağı çektikten sonra servis tabağımıza diziyoruz.
Alüminyum folyo serdiğiniz tepsiye konulur. Patlıcanlara bıçakla derin yarıklar açılır (içleri çabuk pişsin diye) Ardından 200 derece fırına koyulur ortalama 30-40 dk pişirilir.
Soğuk ve bol tuzlu bir suyun içerisinde bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir. Bu sırada bir tavanın içerisine sıvı yağınızı ilave edin. Bu aşamada zeytinyağı kullanırsanız patlıcanlarınız daha az yağ çekecektir. Zeytinyağı yüksek ısılara dayanabilen en güzel yağlardan biri.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri