Grup terapisi, bir terapistin rehberliğinde küçük bir grup içinde bireylerin bir araya gelerek zihinsel, duygusal veya davranışsal sorunlarını paylaştığı ve destek aldığı bir terapi yöntemidir.
Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir. 3. Karşılıklı bağımlılık ilişkisi içerisinde olan bireylerden oluşan bir topluluktur.
Grup terapisi, belirli sayıda kişinin ortak bir tema çerçevesinde sorunlarını, sıkıntılarını, yaşadıklarını paylaştıkları bir terapi sürecidir. Grup terapi, ilk olarak bireysel terapinin yüksek ücretlerine bir çözüm bulabilmek ve daha çok insanın terapiden yararlanabilmesini sağlamak amacı ile yapılmaya başlanmıştır.
Tedavi Grupları
Gelişme, terapi, eğitim, sosyalleştirme ve destek grupları tedavi gruplarının beş türüdür.
Grup psikoterapisi, uzman bir terapist liderliğinde, gruptaki her birey ve grubun kendisi için maksimum tedavi edici etkiyi hedefleyen, bu amaçla en uygun bireylerin bir araya getirilerek çalışıldığı özel bir psikoterapi yöntemidir.
İlgili 33 soru bulundu
Grup Terapi ne kadar sürer? Grup terapileri haftada bir toplanacak şekilde yapılandırılır ve ortalama 90 dakika ya da 120 dakika olarak düşünülebilir.
Grup danışmanlığı duygusal bir takım sıkıntılar yaşayan ya da kendini daha iyi tanımak ve daha farkında bir yaşam sürmek amacıyla bireylerin, bir grup lideri ya da bir ya da iki yardımcının liderliğinde bir araya gelerek aldığı danışmanlık hizmetidir.
Grup terapisi destekleyici bir ortamda, benzer şikâyetleri olan bireyler arasında etkileşimi sağlayan bir tekniktir. Grup terapisi kişilerarası öğrenme ve ilişkiler açısından en doğal ve etkili terapi yöntemlerinden biridir.
Büyüklük: En az 3 en çok 20 üye ile yürütülür. Bazı orta ve geniş grup uygulamaları da olabilir (20'den fazla; 60'tan fazla) Çoğu grup psikoterapisti 8- 12 üye ile çalışır. Seans sıklığı: Çoğunlukla haftada bir (45 dakika- 3 saat) uygulanır.
Grup psikoterapisi aynı anda birden çok hastayı tedavi etmek amacını taşır. Bu amaçla destek grupları, kendine yardım grupları, kriz grupları, bilişsel-davranışsal gruplar, kişiler arası ilişkiler grupları ve çözüm yönelimli gruplar kurulabilir.
Grup terapileri, yukarıda da belirtildiği gibi haftada bir kez, 90 dakika sürer. Grup üyelerinin sürece katılımları, gördükleri faydalar, grubun ihtiyaçlarına göre minimum 12 hafta olarak grup süreçleri belirlenir.
Psikodrama, Jacop Levi Moreno'nun 1920' lerde geliştirdiği bir yöntemidir. Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
Tartışma yerine, faaliyetlerin, yaparak öğrenmenin daha ağırlıklı olarak kullanıldığı bir grup tipidir. Çeşitli faaliyetler sosyal beceri kazandırmada araç olarak kullanılır. Sosyal grup çalışmasını grup psikoterapisinden ayıran özellik, uğraşısının sadece ruhsal sorunlarla sınırlı olmamasındadır.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
1) Grup Zihni Yaklaşımı:
Grup zihniyeti bireylerin normalde kontrol altında tuttuğu bilinçsiz dürtüleri ön plana çıkartır. Kişiler kalabalık içerisinde hareket ve hislerini karşılıklı taklit etmek suretiyle çok kısa zamanda coşkun ve önü alınmaz bir hareketin içerisine girebilirler.
Psikodrama, tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Psikodrama spontanelik, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır.
10) Günaydın Toplantısı: Günün ilk etkinliği olarak tüm ekibin ve hastaların toplanarak gecenin nasıl geçtiğinin değerlendirildiği ve gün boyu yapılacakların planlanmaya çalışıldığı kısa bir güne başla- ma toplantısıdır.
Aşılama (IUI) yöntemi genellikle nedeni açıklanamayan infertilite ya da erkeğe bağlı sebeplerle kısırlık söz konusuysa tüp bebek tedavisi öncesinde uygulanıyor. Çocuk sahibi olmak istediği halde uzun süre doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftler için aşılama tedavisi umut olabiliyor.
Grup tipik olarak haftada bir veya iki kez bir veya iki saatlik bir süre için bir araya gelir. Grup terapi toplantıları kapalı veya açık olarak yapılabilir. Açık oturumlara yeni katılımcılar her zaman katılabilirler. Kapalı oturumlara davet edilen sadece bir çekirdek üye grubu vardır.
Pozitif Aile Terapisi (PAT), Pozitif Psikoterapi kavram ve ilkeleri ile aile içi çatışmaların çözümünün sağlanmasını hedefleyen bir psikoterapi yöntemleri bütünüdür.
Psikoterapistler, danışanın şikayet ve beklentilerine göre gereken tanısal yöntemleri uygulayan, bu yönde gelişim planları hazırlayan ruh sağlığı uzmanlarıdır. Genellikle danışmanlık merkezlerinde, kliniklerde ya da hastanelerde çalışırlar.
Grup rehberliği bir öğretmen tarafından yürütülebilirken, grupla psikolojik danışma ancak bu alanda yetişmiş bir eleman tarafından yürütülebilir (Kuzgun, 2000: 168). Psikolojik danışma grupları, rehberlik gruplarından daha küçük gruplardır ve üyeler arasında daha yoğun etkileşim sağlar.
Bel ve boyun fıtıkları basta olmak üzere diz, omuz, kalca ve diğer kas iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde, tek bir tedavi yöntemiyle iyileşmeyen dirençli ağrılarda en az üç ayrı tedavi yönteminin uygun sırayla, uygun doz ve karışımla seçilmiş hastalara uygulanmasına Kombine Ağrı Tedavisi denmektedir.
Psikodrama, Jacop Levy Moreno'nun geliştirdiği ve sosyometri olarak adlandırdığı bir psikoterapi uygulamasıdır. İnsanların duygu ve düşüncelerini eyleme dökerek ifade edebilmeleri oldukça önemlidir, bu yüzden de bir tedavi yöntemi olan psikodrama ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri