Mental sağlık yani ruh sağlığı kişinin psikolojik, davranışsal ve duygusal bütününü ifade eder.
Mental sağlık, kişinin hayatında sosyal, psikolojik ve duygusal olarak iyilik halinde olması durumudur. Kimi zaman ruh sağlığı da denir. Mental sağlık, beden sağlığı ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle mental sağlık konusunda bilgi sahibi olmak beden sağlığı için de oldukça önemlidir.
Zihnin ürettiği düşünceler ve beceriler mental kavramıyla incelenmektedir. Tıp alanında yapılan mental incelemeler bulunmaktadır. Bu incelemeler insanın bilincini daha iyi anlamakta kullanılır. Zeka ve akıl gücü ile ilgili her şey mental kavramına dahil edilmektedir.
Mental durum, bir kişinin zihinsel işlevlerini değerlendirmek için kullanılan bir terimdir. Bu değerlendirme, bir kişinin düşünme, algılama, bellek, dikkat, oryantasyon ve dil yeteneklerini içerir. 2. Duygusal durum ise bir kişinin duygusal ifadesini ve içsel duygusal durumunu ifade eder.
'Zihinsel' anlamına gelen mental kelimesi zihin ve akıl ile ilgili faaliyetleri ifade etmekte kullanılmaktadır. Dikkat eksikliği ya da kendisini tükenmiş hissedenler genellikle mental yorgunluktan şikayetçi oluyorlar.
İlgili 32 soru bulundu
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Türkçe karşılığı olarak ele alındığında 'Akıl, zeka, ruhsal ya da zihinsel' şekildeki anlamlar bütünü olarak öne çıkıyor.
Kaygı bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk, yeme bozuklukları, öğrenme güçlükleri, fobiler ve obsesif kompulsif bozukluklar mental bozukluklara verebileceğimiz başlıca örnekler. Mental bozukluk, psikolojik işlev bozukluğuna sebep olabiliyor.
Depresyon Nedir? Kişilerin kendini iyi hissetmediği, uzun süre boyunca devam eden, günlük hayatı ciddi anlamda etkileyen psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Motivasyon eksikliği, değersizlik, karamsarlık, suçluluk hissi gibi durumların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
Bazı zamanlar beyin o kadar çok şeyi kafaya takmaktan yorgun düşer ki hayat akışına adaptasyon sürecinde zorlanmalar meydana gelebilir. Sürekli yapılan işleri dahi zihin yapmakta zorlanır. İşte zihni sürekli meşgul eden yorgunluk ve durulma aşamasına mental yorgunluk denebilir.
Kısacası mental sağlık; bireyin zihinsel ve davranışsal olarak kendini hayata karşı iyi hissetmesidir. Kişinin içinde bulunduğu yaşamdan keyif alması, gereken sorumlulukları yerine getirmesi ve hayatta karşılaştığı sorunlara yönelik olarak mücadele edebilmesi mental sağlığın iyi olmasına bağlıdır.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Ölüm ve kayıplar, iş hayatının zorlukları, maddi zorluklar, aile hayatında yaşanan sıkıntılar, ilişkilerin bozulması, manevi değerlerin değişmesi, güvensizlikler, çaresizlikler, köşeye sıkışmış hissetme gibi durumlar mental sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Düzenli uyumak, kafein alımını sınırlamak, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi kesmek, düzenli egzersiz yapmak, yatak odasını sessiz, karanlık ve hafif serin duruma getirmek basit uyku hijyeni düzenlemeleridir.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Majör Depresif Bozukluk artık depresyonun klinik olarak gözlenebilir hale geldiği durumdur. Depresyon çeşitleri içeresinde en şiddetli olanı Major Depresyondur. Depresyona ait bütün olumsuz duygular, düşünceler ve davranışlar yoğun olarak hissedilir.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Ağır Mental Retardasyon
Çalışmamızda zeka geriliği anlamında “zeka yetersizliği”, “zeka özür “, “normal alt zeka”, “oligofreni” ve yakın zamanda “gelişimsel engellilik” ve “gelişimsel gecikme” gibi terimler kullanılmaktadır.
Hafif mental retardasyon nedir sorusu, normale yakın ve düşük zihinsel yetersizlik olarak tanımlanabilir. Bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Orta düzey zeka geriliğine sahip olan bireyler, basit metinleri okuyabilir ya da temel akademik becerilere sahip olabilirler.
Mental sağlık, bireyin duygusal, psikolojik ve sosyal iyi oluşunu ifade eder. Bu, bireyin stresle başa çıkma, üretken ve verimli olma ve toplum içinde kendi potansiyelini gerçekleştirme kapasitesi ile ilgilidir.
Psikolojik stres, bireyin yaşamında karşılaştığı olaylara karşı verdiği duygusal ve zihinsel tepkilerin bir yansımasıdır. Bu durum, kişinin iç dünyasıyla dış dünya arasındaki karmaşık etkileşimlerin bir sonucudur.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
İngilizce kökenli bir kelime olan 'Mental'; zihinsel olarak kabul edilmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Mental' kelimesi, zihne ait olan tüm beceri ve çeşitli kavramlar olarak anlamlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri