Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Uyarıcı-Tepki Formülü
Psikolojide davranışların nedenlerine uyarıcı, uyarıcılara karşı meydana gelen davranışlara da tepki denir. Böylece neden-sonuç ilişkileri, uyarıcı-tepki formülü ile açıklanır. Ancak her tepkinin nedenini bulmak kolay değildir. Çünkü davranışlar üzerinde birçok etken söz sahibi olabilmektedir.
Uyaran, bir organizmada bir tepkiyi veya yanıtı tetikleyen herhangi bir olay, nesne veya durumdur. Psikolojide uyaranlar harici (çevreden gelen duyusal girdi) veya dahili (düşünceler, duygular veya fizyolojik değişiklikler) olabilir. Algı, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli psikolojik süreçlerde kritik bir rol oynarlar.
Duygusal tetikleyicileri, güçlü duygusal tepkilere neden olan belirli cümleler, olaylar, anılar veya diğer uyaranlar olarak tanımlayabiliriz.
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı durumlarda ise otizm doğuştan oluşan ancak uyaran eksikliği ise doğumdan sonra eksik yapılan davranışlar sonucu ortaya çıkan bir neden olduğudur.
Uyaran eksikliğine bağlı olarak çocuklarda geç yürüme, konuşma gecikmesi, sosyal iletişim kuramama problemleri meydana gelebilmektedir. Uyaran eksikliğinin fazla olması durumunda otizm ile benzer sorunlar göstermesi sebebi ile otizm ile çok sık karıştırılmaktadır.
Uyaran eksikliği, temel olarak çevresel uyaranlara az kalınması sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu sebeple Anne ve babalar bu dönemde çocuğunu oldukça fazla uyarana maruz bırakmalıdır. Bu sayede çocuk eksik kaldığı uyaranı telafi edebilir. Bunun için de çocuğun telefon ya da telefondan uzak tutulması gerekir.
Bireyin verdiği aynı tepki başka bir uyaran ya da uyaran grubunun (UD) varlığında ya da sunumunda da gösterilirse, verilen bu tepki pekiştirme ile sonuçlandırılmaz. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi uyaran kontrolü ayrımlı pekiştirmeyle sağlanmaktadır.
Uyaran eksikliği, bir kişinin duyularındaki bilgiyi tam olarak işleyememesine veya yeterince fark edememesine neden olan bir durumdur. Bu durum, kişinin algısal süreçlerinde bir sorun olduğunu gösterir ve çevresel bilgiyi doğru bir şekilde işlemekte güçlük çekebilir.
Tepkisel davranış uyandırıcı uyaranın ortaya çıkarttığı davranış olarak tanımlanmaktadır. Tepkinin oluşmasını sağlayan bu uyarana “Uyandırıcı Uyaran” denilmektedir. Tepkinin oluşması için uyandırıcı uyarandan başka hiç bir şey gerekmemektedir. Tepkisel davranışlar, düz kas ve salgı bezleriyle ilgilidir.
Uyarı: Dışardan gelen herhangi bir tepkimeye karşı beyine ileti göndermesi. Uyartı: Beyine gönderilen iletiyi beyin tekrar ilgili hücrelere mesajı iletmesidir. Tepki:Yönetici olan beyinden gelen uyartıları uygulamasıdır.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Belli bir uyarıcı örüntüsüne karşı bir tepki gösterildiğinde bu ikisi arasında çağrışım meydana gelmektedir.
DUYUSAL KAYIT. Çevreden gelen uyarıcılar öğrencinin duyu organlarını etkiler. Örneğin; sınıftaki öğretmenin sesi, kitaptaki sözcükler, tepegöz ya da slâyt projektörle yapılan gösteri, bilgisayarlardan alınan mesajlar, yazı tahtasındaki şemalar, diğer öğrencilerin konuşmaları vb. hepsi birer uyarıcıdır.
Kadınlarda daha fazla salgılanan bu hormonun bozulması çok önemli sorunlara yol açar. Tedavi edilmediği durumlarda ise, kadınların erken menopoza girmeye neden olur. Hormon bozukluğu belirtileri ise, görüldüğü andan itibaren dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir.
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade olan uyaran eksikliği, temelde 0-3 yaş dönemi çocukların yeterli uyarandan yoksun kalması durumunu tanımlamak adına kullanılır. Burada eksikliğe konu olan uyaranın ne olduğu sorusuna yanıt vermek son derece önemlidir.
Çoklu uyaranlar ile çocuk, iki ya da daha fazla özelliği betimlenen bir nesnenin farkında olur ya da bu nesnelere tepkide bulunmayı öğrenir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm hayat boyu devam eder. Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir.
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Bir organizmaya dışarıdan gelen uyarıcılar ise Dış Uyarıcılar olarak isimlendirilir. Örnekler: Koku, gürültü, ışık vs.
Çocuk, çevresine yeterince ilgili değilse, seslenince bakmıyor, belli davranışları sık ve durduramadan yapıyor, komutları almıyor vs ise bu şikayetler OTİSTİK SPEKTRUM BOZUKLUKLARI(OSB) altında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri