Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır. 1- Duyusal Algı: İşitsel algı - Daha yüksek çıkan seslerin diğer sesleri bastırması, işitsel algının en temel özelliklerinden biridir.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır. Kavramaları biçimlendirirken problemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır.
➢Duyum daha çok duyu organları aracılığı ile alınan fiziksel bilgilere karşılık gelen fizyolojik bir süreçtir. ➢Algı (perception) ise, duyusal bilginin yorumlanması için gerçekleşen daha yüksek düzeyde bir bilişi kapsamaktadır. Duyum, uyaranın ilk olarak tespitini; algı ise hissettiklerimizin yorumlanmasını içerir.
Algı, duyularımızın aldığı bilgileri yakalayan, işleyen ve aktif olarak anlam kazandıran bir kabiliyettir. Duyusal organlarımız aracılığıyla bize ulaşan uyarılarla çevremizi anlamamızı sağlayan bilişsel süreçtir.
İlgili 17 soru bulundu
Kişisel algılama, bir kişinin kendine ve çevresine yönelik düşünceler, inançlar ve duygularının bir bütün olarak ifade edilmesidir. Bu algılamalar, kişinin geçmiş deneyimleri, öğrenilmiş inançlar ve kültürel etkiler gibi faktörler tarafından etkilenir.
Algılama bir çeşit duyumsal bir bilgilenmedir. Böyle bir süreçte, dış dünya dan, duyma, tatma, görme, koklama ve dokunma duyuları yardımı ile bilgiler toplarız.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır. Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
Kişinin, gerçekte bir fiziksel kusuru olsun olmasın veya hafif derecede bir fiziksel kusuru olduğu durumlarda, kusur olarak gördüğü beden bölgesi ile zihinsel olarak aşırı derecede uğraşması ve meşgul olması hali şeklinde betimlenebilir.
duyusal algı ile karıştırılmaması gereken bu kavram, dünyayı ve olayları mantık süzgecinden ziyade duygu süzgecinden geçirerek yorumlamak şeklinde tanımlanabilir. bu sürecin sonunda histerik bir davranış biçimi` : tepki` sergilenmesi beklenebilir.
Algının ve algı yönetiminin önemli olmasının nedeni, algı dediğimiz şey kişinin tüm davranış kalıplarını etkiler.
Mekansal Uyarımı Etkileyen Algılar
Mekansal uyarımları etkileyen algı türleri bulunur. Boyutsal algı bunlardan birisidir. Mekanın gerçek boyutları değişmezken, çeşitli renkler ya da form özellikleri sayesinde mekana bilinenden farklı boyutsal bir illüzyon katılır.
Bir ses duymak duyum iken, kimin ya da neyin sesi olduğunu anlamak algıdır. Duyum fizyolojik bir olaydır. Algı ise karmaşık zihinsel bir olaydır. Duyumda uyarıcılar tek tek değerlendirilir.
Bu aşamalar; uyaran, duyu, izlenim, geribildirim ve anlamadır. Algılamanın başlaması için iç veya dış çevreden bir uyarıcının olması gerekir. Duyu organları yoluyla insanın iç ve dış çevreden aldığı uyaranlara duyu denir. Duyular algıya temel oluşturur.
Derinlik algısı: Görme duyusuyla alakalı algıyı ifade eder. Nesnelerin üç boyutlu algılanmasına derinlik algısı denir. Örneğin: bir nesnesin yakınlığı veya uzaklığıyla beraber algılanmasını ifade eder.
İç algı (propriosepsiyon) bize bedenlerimizde neler olup bittiğini söyler; uzuvlarımız nerede, oturuyor muyuz, ayakta mıyız, depresyonda mıyız, aç mıyız, yorgun muyuz vb. Dış veya duyusal algı (dış algılama), beden dışındaki dünya hakkında bilgi verir.
Duyum , iç veya dış dünyadan gelen uyarımların beyne ulaşmasıdır. Algı ise beyne ulaşan bu duyumlara anlam verilmesi, onların tanınması demektir.
Algıda seçicilik, seçici dikkat veya seçici maruz kalma, kişinin görmek istediklerini görüp, duymak istediklerini duyup, diğer örnekleri veya uyaranları görmezden gelmesine dayalı bir bilişsel çarpıtmadır.
Algısal sabitlik, beynimizin, aldığımız duyusal girdi değiştiğinde bile bir nesnenin özelliklerine ilişkin istikrarlı bir algıyı sürdürme yeteneğini ifade eder. Bu istikrar, nesneleri ışık, mesafe ve açı değişimleri gibi farklı koşullar altında aynı olarak tanımamızı sağlar.
Oysa algı yaratmak, yarattığımız etkiyi gözetmek anlamını taşıyor. Yani yaptığımız veya yapmadığımız şeylerin başkaları üzerindeki etkisinin ne olduğunun farkında olmak, bunu önemsemek ve bunu yönetmek anlamına geliyor.
Tıpkı bir manzaraya farklı açılardan, önünden, arkasından baktığımız zaman farklı şeyler görüldüğü gibi ,her insanın da aynı olaya tepkisi nereden baktığına ve o anki ruh haline bağlı olarak değişir. Bu durumda ne kadar insan varsa o kadar çok bakış açısı ve algılama biçimi vardır diyebiliriz.
İnsanoğlu algılama sürecini hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Algılama, çevresel ve içsel uyaranların biri veya birçoğu ile herhangi bir nesneye veya algılanacak olan şeye dikkat etmek, ilgilenmek ile başlayan, yorumlama ile devam eden tepki verme ile sonuçlanan bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri