Hertz (Hz) cinsinden ölçülen yenileme hızı, ekranın her saniyede kaç kez yenilendiğini sayar. 60 Hz ekran saniyede 60 kez yenilenir, 90 Hz saniyede 90 kez ve 120 Hz saniyede 120 kez.
Standart: Pil gücünden tasarruf etmek için normal durumlarda 60 Hz ekran yenileme hızı kullanın.
Akıcı bir ekran deneyimi yaşamanıza olanak sağlayan ekran tazeleme hızı, cihazınızın ekranının saniyede kaç kez yenilendiğini veya güncellendiğini tanımlayan bir özelliktir. Yenileme hızının yüksek olduğu bir ekranda pikseller daha sık yenileneceğinden daha düşük gecikmeler meydana gelir.
Standart bilgisayar monitörlerinde 60 Hz olan görüntü değişim sayısı, oyun monitörlerinde yüksek kaliteli ve daha net görüntü sağlaması açısından 144 Hz veya 240 Hz'e kadar çıkmaktadır.
120Hz demek, ekranın saniyede 120 kere yenilenmesi, görüntünün 120 kez yeniden işlenmesi anlamına gelmektedir. Dolayısı ile 120Hz ekranlarda görüntü, 60Hz ekrana göre iki kat daha dinamik ve akıcı oluyor. Bu akıcılık özellikle hareketli görüntülerin bulanıklaşması ve görüntülerde kırılma olmasının önüne geçmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
“60 Hz monitör yeterli mi?” sorusunun cevabı ekranla yapacağınız işlemlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu yenileme hızındaki monitörler genel olarak macera ya da strateji oyunları oynayan acemi oyuncular için ideal olarak nitelendirilir.
Öte yandan PC monitörlerinde 60 Hz değeri, en temel yenileme oranı olarak kabul edilmiş durumda. Çünkü PC monitörlerinde oyun odaklı kullanımlar, oyunun en akıcı hale gelebilmesi adına daha fazla FPS gösterimini mecbur kılıyor.
Monitör Yenileme Hızı 60 Hz vs. 144 Hz
Ancak, oyun veya tasarım gibi daha yoğun görevler için, 144 Hz gibi daha yüksek bir yenileme hızı gereklidir. 144 Hz'lik bir monitör, görüntüyü saniyede 144 kez yeniler ve daha akıcı, daha net bir deneyim sunar.
Hz değeri ile ekran kalitesi bağımsız şeyler gibi düşünülebilir. Hz değeri artıkça kalite artacak veya azalacak diye kural yok.
Özetlemek gerekirse; 75 Hz yenilenme hızı, 60 Hz yenilenme hızından hareket çözünürlüğü açısından daha iyidir ve oyuncunun etkilerine daha hızlı yanıt verir. Bu sebeple oyuncular için 75Hz monitör daha iyi bir seçim olacaktır.
Hertz Sayısının Yüksek Olması Faydalı mıdır? Ekran tazeleme hızı olarak da bilinen Hertz'in yüksek olması, ekrandaki içeriğin daha pürüzsüz şekilde görüntülenmesini sağlar. Örneğin, bir web sitede gezinirken ya da bir oyun oynarken ekranın saniyede birkaç defa yenilenmesi anlamına gelir.
Tüm akıllı telefon ekranları en az 60Hz yenileme hızıyla gelir ve bu, ekranın saniyede 60 kez güncellendiği anlamına gelir. Bu standart bir değer ve bugüne kadar kullanılan tek yenileme hızı idi. Ancak 90Hz, 120Hz ve 144Hz tazeleme hızına sahip akıllı telefonlar da artık mevcut.
FPS performansı açısından, 120 Hz ekranlar yüksek FPS değerleri sunabilir, ancak 240 Hz kadar yüksek değillerdir. Yine de, çoğu oyun için 120 FPS, akıcı bir oyun deneyimi sunar. Ayrıca, 120 Hz ekranlar daha düşük sistem gereksinimlerine sahip olabilir, bu da daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebilir.
Bir ekranın yenileme hızı, bir saniyede kaç karenin ekrana geldiği ifade eder. Bu değer, hertz (Hz) cinsinden ölçülür. 1 Hz'lik bir ekran, ekrana saniyede bir kare getirir. 75 Hz değere sahip bir monitör ise saniyede 75 farklı kareyi ekrana getirir.
120 Hz ekranlar, standart ekranlara göre ne kadar fazla pil tüketir.
Denetim Masası'nda “Görünüm ve Kişiselleştirme” seçenekleri altında bulunan “Ekran” sekmesine tıklayarak yenileme hızını kontrol edebilirsiniz.
Hertz bir saniyede görüntünün kaç adet yenilendiğini ifade eder. Mesela 100 hertz demek tv de yayın görüntünün saniyede 100 defa yenilenmesi ile oluşuyor demektir.
Örneğin, 1ms 75 Hz monitör tavsiyesi çoğunlukla oyun oynayan kişiler için verilir.
FPS, İngilizce Frame Per Second'ın kısaltması, saniye başına düşen kare sayısı anlamına gelmektedir. FPS 1 saniye içerisinde ekranda gördüğünüz görüntünün yinelenme hızıdır. Yenileme hızı ne kadar artarsa görüntü de bir o kadar kaliteli hale gelir.
75 Hz kullandığınız monitör size en basit tanımı ile saniyede 75 kare çizecektir.
Hz yani hertz değeri, ekranın yenilenme hızını ifade eder. Buradaki sayısal değer, ekranın saniyede kaç kez yenilendiğini gösterir. Bu durumda, monitör 120 hz hıza sahipse, saniyede 120 kez görüntü yeniliyor demektir.
Ülkemiz elektrik şebekesinde frekans değeri 50 Hz'de sabit tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi özel frekanslı sistemler haricinde tüm elektrikli cihazların 50 Hz frekansına uyumlu olmasıdır. Bizim dışımızda, Avrupa ülkelerinde 50 Hz kullanılırken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 60 Hz kullanılır.
Şunu da unutmamak lazım, 300 Hz–1 kHz arası insan sesinin en yoğun olduğu aralıktır. Örnek parçamızda da vokallerin en belirgin olarak bu aralalıkta bulunduğunu duyabiliyoruz. Müzik kayıtlarında enstrümanların rezonansları 300–320 Hz civarında üst üste binebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri