Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumudur. Aynı zamanda bir iş hayatı stresi türüdür.
Modern zamanların en yaygın psikolojik vakalarından biri olan tükenmişliksendromu; stres, iş dünyası, ev ve sosyal yaşantı gibi birçok parametrenin de etkisiyle kişinin enerjisinin bittiğini hissetmesi olarak açıklanabilir.
Kişinin sürekli kaygı ve stres yaşaması, bunlarla başa çıkamayacak hale gelmesi zihni yorar. Çoğu kişi bunun farkına varmasa da bazı dönemler mental yorgunluk yaşar. Ekonomik sıkıntılar, yaşanan kayıplar, çalışma stresi, yaşanan ortamlar mental yorgunluğu tetikleyici nedenler arasında gösterilebilir.
Belirtileri ve tedavisi. Yoğun ve uzun süreli stresin sebep olduğu, fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenme hali tükenmişlik sendromu olarak adlandırılır. Gelen talepleri karşılayamadığınızı düşünüp, aynı zamanda bunalmış ve duygusal açıdan tükenmiş olarak hissettiren duygudur.
İlgili 26 soru bulundu
Tükenmişlik Sendromu Kimlerde Görülür? Tükenmişlik sendromu, genellikle özel hayat ve iş hayatı arasında sağlıklı denge kuramayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Genelde yoğun ve stresli iş temposu olan bireylerde daha sık görülmekle birlikte bunun dışında ev hanımlarında dahi bu sendroma rastlanmaktadır.
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler genellikle çevrelerine sağlayabilecekleri ya da verebilecekleri bir şeyleri kalmadığını hissederler ve hatta sabahları yataktan kalkmaktan bile korkabilirler. Hatta hayata karamsar bir bakış açısı benimseyebilir ve sürekli kendilerini umutsuz hissedebilirler.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Başlar? Bilhassa aşırı yoğun tempoda çalışan ve çok stres altında olan kişilerde görülen bu rahatsızlık, bir süre sonra kendini göstermeye başlar. Eğer zor koşullar altında çalışma devam ederse, belirli bir evrenin ardından çöküş başlar. Böylece hastalık kendini belli eder.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Hafif egzersiz yapmak, sinemaya gitmek, dini, sosyal veya diğer türlerde aktivitelere katılmak size yardımcı olabilir. Ruh halinizin birden bire değil de, gitgide daha iyi olacağını düşünün. Kendinizi iyi hissetmeniz biraz zaman alabilir. Depresyon hali geçinceye kadar, önemli kararlar alma işini erteleyin.
Kısaca özet geçmek gerekirse duygusal çöküşler kontrol etmesi mümkün olmayan ve stres kaynaklı durumlar olurken, tutturma krizleri daha istemli yapılabilen ve duruma göre çok stresli olmayabilen durumlar.
Kişinin mesleğine karşı ilgisinin azalması her meslekte görülse de insanlarla yüz yüze çalışan kişilerde daha sık karşılaşılır. Doktorlar, hemşireler, öğretmenler, polisler, psikologlar da tükenmişlik sendromuna daha sık rastlansa da herkes de görülebilir.
Tükenmişlikte dört evre göze çarpar; İlk evrede, kişi çok heyecanlı, motive ve isteklidir. Kariyer planları yapar ve var gücüyle çalışır. İkinci evrede, istek ve mutluluk azalır.
FDA (U.S. Food and Drug Administration) doktorlardaki tıbbi tükenmişlik sendromunun (medical burnout) tedavisi için Peaceaudi (idongivafumab) injeksiyonunu onayladı.
Tükenmişlik Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Tükenmişlik sendromu tedavi edilmediği takdirde depresyon gibi birçok psikolojik hastalığa yol açabilmektedir. Tedavi edilmediği sırada belirtiler giderek ağırlaşabilir, yaşanan süreç kişiyi intihara sürükleyebilir.
Temel ve en büyük fark depresyonda kişinin olumsuz hayat görüşü kendisine, geleceğe ve dünyaya yönelikken tükenmişlik sendromunda ise sadece işine veya uğraş alanına yöneliktir.
Can Ateş, Merm Uzerli'nin hamile kaldığını öğrenince “İstemiyorum, çabuk aldır” diye baskı kurdu. Uzerli'nin iddiasına göre; suratına tükürecek kadar da ileri gitti. Bu süreç 'tükenmişlik sendromu'nu tetikledi.
Rekabet odaklı iş ortamları, mobbing, gelecek kaygısı tükenmişlik sendromunun temel sebepleri arasındadır. Hayır diyemeyen mükemmeliyetçi kişilik özelliğine sahip olmak, kişinin aşırı sorumluluk yüklenmesi ve iş yerindeki organizasyonel problemler tükenmişlik sendromunun oluşmasında neden olan faktörler arasındadır.
Tükenmişlik sendromu duygusal tükenme, duyarsız- laşma ve kişisel başarı olmak üzere üç temel boyuttan oluşmakta ve bu boyutlar tükenmişliği yaşayan bireyin hayatında gerçekleşen değişimleri ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri