Amnezi, hafızada depolanmış gerçekler, deneyimler ve bilgilerin unutulmasıdır. Amnezi, genellikle kafa travması veya bir beyin hastalığında görülür. Kişiler geçmişlerine ait bilgileri unutabilirler, yeni bir anı oluşturamazlar ya da her iki sorunu da yaşayabilir.
Bazı hastalıklar beyine zarar vererek hafıza kaybına yol açabilmektedir. Bu hastalıklar; Alzheimer, Frontotemporal demans, Vasküler demans (multi-infarkt demans) ve Lewy cismi demansı hastalıklarıdır.
Amnezi, geçici ve kalıcı olabildiği gibi altta yatan pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında inme, ensefalit (beyin iltihabı), demans, anoksi, hipokampus hasarı, kafa travmaları, psikolojik travmalar ve stres, aşırı alkol kullanımı ve elektro konvülsif tedavi yer alır.
Her stres hafıza için kötüdür. Aşırı stres hafızanızı köreltebilir ama ölçülü miktarda stres aslında hafızayı güçlendirir.
Stres, anksiyete ya da diğer problemlere bağlı bellek kaybı: Stresin yanında anksiyete ve bazı yoğun duygular, kızgınlık ve öfke gibi, bellek kaybına yol açabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir. Maalesef anksiyete ilerledikçe; anksiyeteyi, travmayı ya da stresi destekleyen anılar dışında her tür hatıra sınırlanmaya başlar.
Hafıza kaybı, beyin hasarına bağlı olarak birkaç dakika – birkaç gün – birkaç ay veya yıl sürebilir. Genel olarak travma sonrası hafıza kaybı, koma süresinin 3-4 katı kadar daha uzun sürmektedir. Örneğin 3 hafta boyunca komada kalan bir kişide hafıza kaybı 10 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Hafif kognitif bozukluğa sahip birçok kişi semptomlarını yönetebilir ve bunama geliştirmez. Dolayısıyla stres, kaygı ve depresyon dahil olmak üzere birçok şey hafızanızda sorunlara neden olabilir.
Ayrıca panik atak ve benzeri kaygı bozukluklarında zihin sürekli olarak gerçek olmayan tehditlerle uğraştığından dikkat ve hafıza hep buraya odaklanır. Bunun sonucunda kaygı bozukluklarında da unutkanlık ortaya çıkabilmektedir.
Geçici global amnezi: Ani olarak başlayan, ataklar halinde gelen ve kısa süren hafıza kaybıdır. Atak sırasında, son yaşanan olaylar zihinden kaybolmaya başlar. Kişi nerede olduğunu, bulunduğu yere nasıl geldiğini hatırlayamaz. Aynı zamanda atak sırasında neler olduğunu anlamayabilir.
Disosiyatif/Psikojenik Amnezi: Anlamlı bir travma sonrasında gelişen bir ruh sağlığı bozukluğudur. Kişi hem travmatik olayı hem de kişisel bilgileri bloke eder, hatırlamaz.
Uzun süre ayakta kalmak, yoğun ruhsal stres, aşırı sıcak ortamlar, çok sıcak banyolar, şiddetli bulantı ve kusmalar, bu tür bilinç kayıplarının başlıca tetikleyicileridir. Kan gördüklerinde veya kötü bir haber aldıklarında bayılan kişilerde oluşan senkopların kaynağı da aynıdır.
Geçici hafıza kayıplarının süresi saatlerle sınırlıdır. En sık rastlanan süre 2-10 saat arasıdır. Yani ortalama 6 saattir. Bu tip bir hafıza kaybı 24 saati geçmez.
Alzheimer hastalığı tanısını koymadan önce; alkolizm, beyin damar hastalıkları, depresyon, vitamin B12 eksikliği, enfeksiyonlar ve çeşitli ilaçları da içeren hafıza kaybına neden olabilecek etkenler dışlanır. Nöropsikolojik testlerle hastanının zihinsel fonksiyonları değerlendirilir.
Ortalama 3,5 yaşından itibaren silik de olsa bazı anılar hatırlanıyor. Ancak bu konuda ülkeden ülkeye iki yıla yakın fark görülebiliyor.
Hastayı rahatlatıcı ve destekleyici bir tutum sergilemek gerekir. Hastanın da ilk kez başına gelen böylesi bir olayda, çok fazla üstüne gidilmemeli, ona hatırlatmak için baskı yapılmamalıdır. Onunla tartışmaya girmeden, hastayı rahatlatmaya çalışmak gerekir. Bu durum önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Stres, depresyon, kaygı, üzüntü, dikkat eksikliği, uyku sorunları ve olumsuz yaşam koşulları gibi birçok neden unutkanlık sebebi olabilir.
Örneğin, vücutta tiroit hormon düzeylerinin düşüklüğü hafıza ve öğrenme ile ilgili sorunlara neden olabilir. Hipotiroidi olan kişiler sıklıkla ama hafif derecede zor ve yavaş anlama, konsantre olamama, yakın geçmişe ilişkin hafıza kaybı gibi yakınmalar bildirirler.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişi uzun süren, kontrol etmekte güçlük çektiği bir endişe durumu yaşar. Bu kaygı huzursuzluk veya kendini tetikte hissetme, çabuk yorulma, odaklanma güçlüğü, unutkanlık hissi, sinirlilik, kas gerginliği ve uyku bozukluğu belirtilerinin tamamı yada bir kısmı ile birlikte bulunur.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Hafif bir kafa travmasından sonra baş ağrısı birkaç saat sürebilir, şişlik veya morarma varsa bunların tamamen iyileşmesi birkaç haftayı bulabilir. Kesi oluşmuş ve dikilmiş ise 2'nci gün pansuman yaptırıp, 7'nci gün de dikişler alınabilir.
Yapılan bir çalışmanın sonuçları, yapılan tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, dans, kayak gibi aerobik egzerslerizin erken Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafıza fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilecek diğer bir önlem ise farkındalık meditasyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri