Psikoterapistinizin uygun bulduğu tedavi yöntemleriyle psikosomatik ağrılardan kurtulmanız mümkün olacaktır. Hasta hikayesinin detaylı bir şekilde dinlenmesinin ardından tedavi bu hikaye doğrultusunda psikoterapi ve gerekirse bir psikiyatrist eşliğinde yürütülecek olan ilaç tedavisi ile sağlanır.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
-Bu hastalar çok fazla ağrı kesici ilaç kullanma eğiliminde olurlar ve bu şekilde ağrılarını dindirmeye/geçirmeye çalışırlar. Ancak sorun psikolojik temelli olduğundan ağrılar geçmez.
İlgili 21 soru bulundu
Psikosomatik ağrılar, fiziksel olarak hissettiğimiz ancak tıbbi literatürde hiçbir açıklaması olmayan rahatsızlıklardır. Zihinsel yorgunluğumuz bazen kendisini bedensel ağrılar olarak dışa vurur.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Genellikle yaşanılan psikolojik sorunlar veya olumsuz olayların vücutta kendini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir. Baş Ağrısı/Migren:Baş ağrısı/Migren genellikle stres kaynaklı psikosomatik ağrılardır.
Sakinleştirici Etki. Kas gevşetici kullanımın son derece rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de bulunuyor. Özellikle spor sonrası için kas gevşetici stresi azaltıyor. Bununla beraber zihni rahatlatma görevi de üstleniyor.
Zamanında tedavi edildiklerinde bu hastalıklar düzelir ve yarattıkları sıkıntılar da ortadan kalkar. Ancak psikiyatrik hastalıkların diğer hastalıklardan farklı olarak tedavi edilmediklerinde kendi başlarına geçmezler ve ilerler.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas ağrısının en yaygın nedeni kasın aşırı kullanımı veya küçük yaralanmalardır; faktörler arasında tenis gibi zor oyunlar, tökezleme, düşme veya kaslarınızın sertleşmesine ve ağrımasına neden olan gerilme / zorlanmalar bulunmaktadır.
Fibromiyalji psikolojik bir hastalık değildir; ağrı eşiğinin düşük olması durumu da değildir. Ancak ağrının algılanmasında bir sorun olduğu düşünülmektedir. Fiziksel veya ruhsal travmalar, infeksiyonlar, bazı romatizmalar ve ilaçlar fibromiyaljinin ortaya çıkışını tetikleyebilir.
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sosyal fobi, anksiyete, panik atak ve fizyolojik belirtiler ile kendini gösterir. Psikolojik bozukluğu olan kişilerin sosyal iletişimi bozulduğu için yoğun stres altındadırlar ve sürekli olarak baş ağrısı çekebilirler. Depresyon psikolojik hastalıklar içerisinde en yaygın görülenedir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri