Psikolojik Mahremiyet: “Bireyin değerleri, inançları ve onu etkileyen diğer konulardaki bilgileri kontrol etme, düşünce ve duygularını, hangi koşullar altında ve kiminle paylaşacağına karar verme hakkını kapsar.”
Mahremiyet, bir kişiye ya da bir gruba ait olan bir bilginin veya özelliğin saklı tutulmasıdır. Mahremiyet, temelde gizli olma hali anlamı taşıyan bir kavramdır ve kelime anlamı olarak “gizlilik” demektir. Mahremiyet, günümüzde sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla daha önemli bir kavram haline gelmiştir.
Mahremiyetin kelime anlamı ise “bir şeyin, olgunun gizli kalan yanı” demektir. Kişisel mahremiyeti bu bağlamda değerlendirdiğimizde kişinin, kendiyle ilgili gizli kalmasını istediği hususların hepsi olarak karşımıza çıkmaktadır.
TDK'ya göre mahremiyet kelimesinin ilk anlamı, bir kişiye ya da topluluğa mahsus olan bilgi ve özelliktir. Bu kelime aynı zamanda gizlilik manasına da gelir. Örnek Cümle: Herkes başkalarının mahremiyet hakkına saygı duymalı.
Mahrumiyet hakkı sırları gizli tutma hakkını ve onları ancak özel konuşmalarda paylaşmayı kapsar. En önemlisi, mahremiyet hakkı yalnızlık, samimiyet ve anonimliği yaşama hakkı demektir. Mahremiyet kavramının üç özelliğe sahip olduğunu ifade eder. Bunlar mekansal mahremiyet, kişi mahremiyeti ve bilgi mahremiyetidirler.
İlgili 42 soru bulundu
Mahremiyet; bireyin soyut sahiplikleri de dâhil olmak üzere özerkliği kapsamında korunması gereken bir değer, bir hak, bir duygu olarak bireylerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerinde eylemlerine yön veren bir kavramdır.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Çocukların aynı şekilde başka çocukların hassas bölgelerine saygılı ve mesafeli yaklaşmaları anlatılmalıdır. Saygı, sosyal mesafe ve sınırlar kavramı, güvenli dokunma, olumlu davranış gibi konular belirli bir yaşa kadar sürekli anlatılarak empoze edilebilir.
Mahremiyetin bir yönüyle bireyin özel alan algısı ile ilgili olsa da bir başka yönüyle diğer tüm insanlarla ilgili olduğuna vurgu yapan Taştan, "Mahremiyet, insanlar için önemli bir değerdir. Çünkü bu kavram insan hayatını her gelişim döneminde etkilemekte ve ona yön vermektedir.
Erkeğin erkeğe karşı olduğu gibi, kadının kadına karşı örtmesi gereken yerler göbekle diz kapağı arasıdır. Bunun dışında kalan yerlere hem cinsinin bakması mümkün ve caizdir. Ancak, gayrimüslim kadınlar bundan istisna edilmiştir. Onların mümin kadınları bu derece tesettürsüz görmesi sakıncalı sayılmıştır.
Mahremiyetin ihlali, insan hak ve hürriyetine yapılmış bir saldırıdır. Nitekim günümüzde mesken masuniyetini ihlal, telefon dinleme, röntgencilik, internet aracılığıyla yapılan mahremiyet ihlalleri, insan hakları ile ilgili önemli konulardır.
Bakara Suresi, 187. ayet: Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, sizin örtüleriniz, siz de onlara örtüsünüz. Allah, gerçekten sizin, nefislerinize ihanet etmekte olduğunuzu bildi, tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdıklarını dileyin.
Bilişsel Mahremiyet; Bireyin kişisel verilerine ulaşmaması gereken kişiler tarafından ulaşılma durumunun kontrol edebilmesidir. Bireyin kendisiyle alakalı verilere nasıl, ne zaman ve ne miktarda açıklanabileceğine karar verme hakkı olarakta tanımlanmaktadır.
Nevzat Tarhan, çocuğa mahremiyet kavramının iki yaşından itibaren uygun bir şekilde anlatılması gerektiğini söyledi.
Daha sonra on yaşına kadar sadece ön ve arka uzuvları ve bunların çevresi ile uyluklar avret kabul edilir. Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır." [İbn Abidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y), I/378].
Din kültüründe ise yine “gizlilik, özel hayatın gizli tutulması” anlamlarını karşılamaktadır. “Mahremiyet ihlali” ya da “mahremiyetine girmek” tabirleri ise bir kişinin kişisel gizliliğini ihlal etmek, onun saklı tuttuğu özel hayatına dair bilgileri açığa çıkarmak gibi anlamlara gelir.
İfşa etmek '' gizli bir şeyi ortaya dökmek, açığa vurmak, yaymak, ilan etmek, afişe etmek, reklam etmek'' anlamına gelmektedir. İfşa edilen içerik hukuka uygun şekilde ele geçirilmiş olabilir.
Bu noktada mahremiyetin bireysel, mekânsal ve enformasyon olarak 3 boyutu olduğunu söylemek mümkündür.
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
- Özel bölgeler çok hassas bölgeler olduğu için özeldir, hatta iç çamaşırı ve mayo giyilmesinin sebebi de budur. Onları hassas yapan çok ince bir deri ile kaplı olmaları ve sinirlerin yoğun şekilde toplandığı bölgeler olmalarıdır.
Çocuğa "bu konuda bildiklerini bana anlatır mısın?" diye sorulabilir. Cevaplar kısa ve basit olmalıdır. Çocuğun cinsellikle ilgili ilk defa duyduğu kelimeler açıklanmalıdır. Cevap verdikten sonra konuşma açık tutulmalıdır.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir. Evlenilmesi haram olmayanlar, başkalarının hanımları ve bütün yabancı kadınlar namahremdir. Bir erkeğin hanımı, onun mahremi olmadığı gibi, namahremi de değildir.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Kadınların yanına girmekten sakının." Bunlardan başka dede, amca, dayı, süt kardeş gibi kendileriyle sürekli olarak evlenmeleri yasaklanan hısımların yanına da kadın süs yerleri açık olarak çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri