Psikolojik el titremesi; kişinin kontrolü dışında olan ve elin ritmik şekilde sallanması ya da hareket etmesi şeklinde adlandırılabilir. Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir.
Psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar belirti olarak el titremesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Ellerde titreme istirahat halinde veya hareket esnasında görülebilmektedir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
Tremor, titreme anlamına gelir ve farklı birçok hastalıkla birlikte görülebilir. Parkinson hastalığının, Periferik Nöropati gibi beyin ve beyincik hastalıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir veya bir ilacın yan etkisi olarak titreme görülebilir.
Meditasyon ve yoga gibi çeşitli rahatlama tekniklerinin uygulanması; başta titreme olmak üzere stres kaynaklı rahatsızlıkların çözümünde etkili olabilir. Kan şekeri değerinin düzenli takibi bu konuda önemlidir. Masaj; kol ve bacaklardaki titreme şikâyeti için uygulanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle B12 vitamini eksikliğinde el titremesi yaygın olarak görülür. Vücutta DNA sentezi, kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretimi ve sinir dokusunun yenilenmesi gibi önemli görevleri bulunan B12 vitamininin vücutta eksik olması, el titremesinin yanı sıra pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilir.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir. Titremelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Anksiyete krizi belirtileri nelerdir? Anlık olarak gelen kötü bir şey olacakmış şeklinde endişeli haller, sürekli terleme, ellerde titreme hali, nefes darlığı, odaklanma sorunları, huzursuzluk ve panik hali anksiyete krizi belirtileri arasında yer almaktadır.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Hangi vitamin eksikliği el titremesi yapar? El titremesi genellikle birçok farklı nedene bağlı olabilir ancak bazı araştırmalar B12 vitamini eksikliği ile el titremesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Anksiyete, gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı kaygı ve korku hissedilen ruhsal bir bozukluktur. Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Kan şekerinin düşmesi, stres, heyecan ya da ruhsal hastalıklar sebebi ile el titremesi olması mümkündür.
Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler. Örneğin Parkinson hastalığı nedeniyle ortaya çıkan el titremesi için ilaç kullanımı gerekebilir.
ı zikrettikleri zaman kalpleri titrer.” İşte bu kalbin titremesi vücudun titremesi şeklinde tecelli eder. O vücudu titreten Allahû Tealâ'nın kalbe verdiği bu cereyandır, ani bir elektrik sezmesi, ani bir elektrik cereyanı Allah'ın katından kişinin kalbine ulaşır ve kişiyi şiddetle sarsar. İşte böyle bir olaydır.
Fonksiyonel el titremesi genellikle heyecan, stres, korku gibi duygulara bağlı olarak oluşur. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu durum, zaman zaman aile içinde ya da iş hayatında ortaya çıkan stres ve gerilim gibi nedenlere bağlı olarak da görülebilir.
Vitamin Eksikliği ve El Titremesi
Vitamin eksikliği birçok hastalığa sebep olabilir. El titremesinin sebeplerinden bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Yeterli miktarda B vitamini içeren besinler tüketmiyorsanız risk altında olabilirsiniz.
Sürekli olarak yaşanan kaslar ve dokulardaki seğirme, titreme ve kas krampları çoğunlukla magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Özellikle eksikliğin en üst seviyede olduğu zamanlarda kaslarda acı veren bir kasılma durumları görülür. Magnezyum eksikliğinde kişi kendisini daha yorgun ve bitkin hisseder.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Kas yorgunluğu: Kasların uzun süre kullanılması sonucu, kaslarda kalsiyum azlığına bağlı olarak yorgunluk belirtileriyle birlikte kısa süreli titreme ortaya çıkabilir.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri