Farklı psikoterapi ekolleri nelerdir? Günümüzde sıklıkla kullanılan terapi yaklaşımları Psikanalitik, Psikodinamik, Bilişsel Davranışçı, Şema terapi, Varoluşçu terapi ve Sistematik yaklaşımdır.
Psikoterapi ekolü, bir psikoloji alanında çalışan ve benzer yaklaşımları paylaşan bilim insanlarının oluşturduğu bir grubu ifade eder aynı zamanda psikolojik bir kuramın, yaklaşımın veya öğretilerinin bir gruplaşmasıdır.
Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Bunlar; 1) Psikodinamik yaklaşım; 2) Bilişsel davranışçı yaklaşım; 3) Hümanistik-varoluşçu yaklaşım. Terapi yöntemlerinde bu üç yaklaşımın ardından birçok terapi metodu dördüncü yaklaşım olduklarını ilan ettiler.
İlgili 26 soru bulundu
Bireysel terapi, çiftler terapisi, aile ve grup terapileri uygulanır. Bazen psikoterapi çeşitli tedavi yöntemleri ile karıştırılarak uygulanabilir; örneğin ilaç tedavisi.
Grup psikoterapisi, uzman bir terapist liderliğinde, gruptaki her birey ve grubun kendisi için maksimum tedavi edici etkiyi hedefleyen, bu amaçla en uygun bireylerin bir araya getirilerek çalışıldığı özel bir psikoterapi yöntemidir.
Psikanaliz, Sigmund Freud tarafından geliştirilen ve psikolojinin en önde gelen ekollerinden biridir. Psikanaliz, insan davranışlarının bilinçdışı dürtüler tarafından kontrol edildiğini savunur. Bu ekol, insan davranışının anlaşılması için rüyaları, serbest çağrışımı ve diğer teknikleri kullanır.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Tüm bu modellerin tedaviye yönelik farklı bakış açıları bulunmakla beraber bu çalışmada psikoterapinin temel bileşenleri olarak hemen hemen tüm ekollerde kabul gören vaka formülasyonu, terapötik çerçeve, terapötik ittifak, direnç, aktarım ve karşı aktarım kavramları ele alınacaktır.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Cevap : Psikologlar, uzmanlık alanlarına göre farklı kategorilere ayrılabilirler. Bu kategorilerin içinde klinik psikolog, endüstri ve örgüt psikolog, spor psikologu ve eğitim psikologları gibi birçok farklı alt alanı vardır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Anksiyete, depresyon, fobiler ve bağımlılık gibi sorunların tedavisinde etkili bir yöntemdir. BDT, bireylerin daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıpları geliştirmelerine yardımcı olur.
Psikodinamik ekole göre, insan zihni çok yönlü, katmanlı ve karmaşıktır. Farkında olmadığımız içsel süreçler her birimizin tepkilerini, inançlarını ve hayat seçimlerini etkiler, hatta belirler. Bu sebeple, insan sık sık “rasyonel” olmayan duygular yaşar, prensiplerine ya da hedeflerine ters düşen eylemlerde bulunur.
Gestalt psikolojisi (Geştalt psikolojisi şeklinde okunur) veya gestaltizm (Almanca'da şekil ve form anlamlarına gelmektedir), bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Almanya'da ortaya çıkmıştır.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
Bir psikoloji alanında çalışan ve benzer yaklaşımları paylaşan bilim insanlarının oluşturduğu bir gruba ekol denir. Psikoterapi Ekolü, bir terapi modelini benimseyen bireyleri ifade eder. Aynı zamanda psikolojik bir kuramın, yaklaşımın veya öğretilerinin bir gruplaşmasıdır.
Psikanaliz Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir terapi ekolüdür. Hatta psikoloji denilince çoğunlukla da psikanaliz akla gelir. Freud, daha önce de çeşitli şekillerde bilinçdışından bahsedilse de onu sistematik bir şekilde ifade eden ve terapide kullanan ilk kişidir.
EMDR yöntemi, 1987 yılında ortaya çıkan bir psikoterapi yöntemidir. Travmaya maruz kalan kişilerin göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltmak için kullanılmasıyla farklı bir terapi ekolü ön plana çıktı.
Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır.
Yapısalcılık, 1950'lerde dilbilimden doğmuş; sanat, antropoloji ve psikolojiyi de etkilemiş bir eleştirel analiz biçimidir. Yapısalcılığa göre, kültürel olaylar sözlü ve sözsüz işaret sistemlerinden oluşur.
Yaygın psikoterapi türleri
Bilişsel davranşçı tedavi, Kişisel tedavi, Psikodinamik psikoterapi, Diyalektik davranış terapisi, Kabul ve taahhüt tedavisi, Aile terapisi, Grup tedavisi, Evlilik danışmanlığı, Sixtus V Sanat terapisi, Pozlama tedavisi, Oyun terapisi, Psikoeğitim.
Freud'a göre bu terapi yönteminde kişinin davranışlarının altında yatan psikodinamik nedenler bulunmaya çalışılır, yani terapi aslında bilinç dışı/bilinç altı üzerine kurgulanır. Freud'un burada amacı kişide bulunan semptomları yok etmekten ziyade bilinçaltına kadar uzanıp sorunu kökten halletmektir.
Yani psikoterapi süreci, yakınlarımızla yaptığımız dertleşme veya sohbetlerden farklı olarak, kişisel farkındalığı arttırmaya yönelik kuramsal bilgi ve uygulama deneyimlerine dayanan bilimsel bir süreçtir. İyi bir psikoterapi süreci öncelikli olarak terapist ile danışan arasında kurulan ilişkinin kalitesine bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri