Punta kaynağı (veya direnç nokta kaynağı) elektrik akımına dirençten elde edilen ısıyla birbirine temas eden metal yüzey noktalarının birleştirildiği sac metal ürünlerine kaynak yapmakta kullanılan bir elektrikli direnç kaynağı türüdür.
Punta kaynağı, en eski kaynak prosedürleri arasındadır. Çok çeşitli işletmelerde kullanılır, ancak özellikle çelik sac otomobil gövdelerinin kaynaklanması için kullanılır. Metal işleme endüstrisi için kaynak en önemli üretim aşamalarından biridir.
| Punta Kaynak Nasıl Yapılır? Punta, diğer kaynak türlerinden farklı olarak; ekstra bir malzeme gerektirmeden, 2 metalin, eriyerek birbirine kaynamasını sağlayan bir kaynak aracıdır. Metallerin ısıtılarak eritilmesi sonucu metaller birleşir ve puntalama işlemi tamamlanır.
Punta kaynak robotları, otomotiv, havacılık, demiryolu ve savunma endüstrileri de dahil olmak üzere birçok farklı endüstride kullanılmaktadır. Punta kaynağı , çeşitli sac ürünleri kaynaklamak için kullanılan bir tür elektrik direnç kaynağıdır.
Mekanik tekstüre tekniklerinden olan puntalama işlemi; daha önce termomekanik tekstüre yöntemleri ile tekstüre olmuş veya olmamış filament ipliğe basınçlı hava ile karmaşıklık vererek filamentlerin birbirlerine tutunmalarını sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
İş parçaları elektrotların uyguladığı basınçla bir arada tutulur. Genelde 0.5–3 mm arası kalınlıklarda saclar kaynatılır. Noktadan büyük bir akımın zorlanması metali eritir ve kaynak yapılır. Punta kaynağının çekici özelliği çok kısa sürede (yaklaşık 10–100 milisaniye) puntaya çok fazla enerjinin iletilebilmesidir.
Operatör, kaynak makinesini kontrol eder ve kaynak işlemlerini gerçekleştirir. Ayrıca, kaynak işlemlerinin kalitesini kontrol etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak da görevleri arasındadır.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
*Punta atmak, kaynak yapmak demektir. Metal olan iki şeyi punta, nokta ile birbirine tutturmaktır.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
TERMAK soğuk puntalama yenilikçi ve kanıtlanmış, metal levhaların birleştirlilme tekniğidir. Ek ve yardımcı parçalar olmadan soğuk birleştirme yöntemiyle yapılmaktadır.
“ŞENSES Pil punta makinesi iki veya daha fazla saç vb. malzemelerin bakır alaşımlı elektrotlar aracılığı ile bölgesel ısı ve basınç uygulayarak yaptığı bir direnç kaynağıdır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Zor şekil alan termoplastik veya metallerin, ısı ve basıncın yardımıyla birleştirilmesine kaynak denirken bu işlem için gereken güce ve elektronik desteğe sahip makinelere de inverter kaynak makinesi adı verilir.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur.
Kaynak Makinasının Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır? Plastik boru kaynak makinesi modellerinin kullanımı için gerek duyulan sıcaklık oranı 260°C şeklindedir. Boru kaynak makinesi çeşitlerinin sıcaklığının 260°C'ye ulaşması beklenmelidir.
Elektrodu kibrit gibi düşünün, sürtmeden yanmaz ama kibrit kadar çok olmayacak. Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır.
Minimum Kaynak Kalınlığı
EN1993-1-8:2003'e göre minimum kaynak için minimum etkili boğaz kalınlığı 3mm olarak verilmiştir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu.
Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır. Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
Kaynak Teknikeri Ne Kadar Maaş Alır? Kaynak Teknikeri olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaynak Teknikeri maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri