Liften fakir beslenme: Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek gibi..
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Patates lifleri ayrıca, bağırsak sağlığı için yararlı olan probiyotik görevi görür. Lifler, kabızlık ve hassas bağırsak sendromunu önlemede fayda sağlayabilir. Hastalıkları Önleme: Patates, antioksidan bakımından zengin bir sebzedir.
Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır. Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.
İlgili 27 soru bulundu
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Patates rendelendikten sonra kalan posa ise cilt üzerindeki ağrılara iyi gelmektedir. Patates püre halinde tüketilmesi sindirimi kolaylaştırarak hastalık durumlarında ve beslenme güçlüğü olan durumlarda faydalı ve doyurucu bir besin olmaktadır.
Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
Bol lifli besinler tüketilmelidir. (Turunçgiller, erik, armut, kayısı, elma, lahana, kabak, kereviz, taze fasulye gibi…) Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler kullanılmalı. Karbonhidrat kaynağı olan makarna ve pirinç pilavı gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Yumurta protein açısından zengin olsa da lif açısından düşük değere sahiptir. Bu nedenle kabızlığa yol açabilir ya da var olan durumun kötüleşmesine neden olabilir. Yumurtanın diyetten çıkarılması yerine, taze ıspanak ve domates gibi lifli gıdalar eklenerek tüketilmesi önerilebilir.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bu durumda kabızlık ve unutkanlık şikayetlerinin her ikisine de çözüm olacak kür; akşam yatmadan önce Taze sıkılmış 1 çay bardağı havuç suyudur. -Kronik kabızlık veya sık sık kabızlık şikâyeti çeken kişilerin; karanfil kürünü uygulanmaması gerekir. ekmek tüketiniz.
Patates Püresi Malzemeleri
Kabuklarını soyduğunuz patatesleri bir karıştırma kabına alın ve bir patates ezici yardımıyla ezin. Tuz, krema ve tereyağını ilave edip bir spatulayla karıştırın. Muskat rendesi, beyaz biber ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın. Ilık servis edin.
Küçük bir kasedeki patates püresi için 3 yemek yaşığı süt ve 1 çay kaşığını geçmeyecek kadar tereyağını tavada yağ eriyinceye kadar ısıtın. Ardından püreyi içine atıp ısıtma işlemine devam edin.
Haşlandıktan sonra patatesler ezilir ve içine patatesler sıcakken tereyağı veya margarin eklenerek iyice karıştırılır. Sosu ve yoğurdu hazırlanır. Patatesler bir küçük boy borcama dökülerek iyice sıkıştırılır. Üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından da sosu dökülerek servis yapılır.
Eğer patates püresi yaptıysanız püreyi uygun bir saklama kabına alıp buzdolabına yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık 4 günü geçmeden tüketmelisiniz.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
175 gr haşlanmış patates şu besin değerlerini içerir:
26.1 gr karbonhidrat. 1.9 gr şeker. 3.1 gr lif.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Zeytinyağı ile birlikte bol su tüketimi dışkı hacmini artırabilir. Zeytinyağı dışkının su tutma kapasitesini yükselttiği için bağırsaklarda daha rahat hareket etmesini sağlayabilir. Kabızlık için zeytinyağı kullanımının günde bir yemek kaşığı olması yeterlidir.
Özellikle erik, armut, kayısı ve incir içerdikleri bol lif sayesinde dışkı kıvamını yumuşatır. Kuru meyveler ve bu meyvelerden hazırlanmış gıdalar tüketilmelidir. Bunun dışında fermente lahana turşusu veya sebze karışımları da yüksek probiyotik içeriği sayesinde kabızlık şikâyeti yaşayanlarda etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri