“Böbrek iltihabı” veya “böbrek enfeksiyonu” adını verdiğimiz durum bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Böbrek enfeksiyonu tıbben “piyelonefrit” adı ile tanımlanır.
Pyelonefrit ya da böbrek enfeksiyonu böbreklerimize mikroorganizmaların gelip yerleşmesi ve çoğalması neticesinde iltihap oluşturmasıdır. Oluşan iltihabın şiddetine göre böbrek yetmezliği ve ürosepsis dediğimiz duruma kadar ilerleyerek ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekli bir hastalıktır.
Piyelonefrit tedavisi için öncelikli seçenek ilaç uygulamasıdır. Ateşli vakalarda hastanın ateşi düşürülür. İdrar tahlili ve kültürü yapılarak kültürde üreyen mikroorganizmanın hassaslık gösterdiği antibiyotikler ile tedaviye devam edilir. Antibiyotik tedavisi yaklaşık 15 gün uygulanır.
Piyelonefrit erken tanı ile hızlı şekilde tedavi ediliyor!
Piyelonefrit oluşma nedeni, idrar yoluna girmiş olan bakterilerdir. Piyelonefrit bulaşıcı değildir ve belirtileri arasında ateş, titreme, karın ağrısı, mide bulantısı, idrara çıkarken ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı bulunmaktadır.
Tanı Tipik semptomlara sahip hastaların idrarında nitrit ve lökositlerin bulunması piyelonefrit tanısı için yeterlidir ve tedavi için de yol göstericidir. Kesin tanı, idrar kültürü ile yapılır; eğer enfeksiyonun nereden kaynaklandığı konusunda şüphe varsa kan kültürü de gerekebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tedavi edilmezse ne olur? Böbrek enfeksiyonları tedavi edilmez ise böbrekte hasar, böbrek absesi, böbrek yetmezliği, sepsis (enfeksiyonun kana geçmesi), hipertansiyon gibi ciddi durumların gelişmesine neden olabilirler.
Böbrekler ile ilgili yaşanılan sorunlar için devlet hastaneleri veya özel hastaneler gibi sağlık kuruluşlarının nefroloji veya üroloji bölümlerinden randevu alınmalıdır.
Böbrek iltihabı, idrar tahlili ile anlaşılabilmektedir. İdrar tahlilinde enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücrelerinin ve bakterinin fazla görülmesi, nitrit + saptanması değerlidir. Kan tahlilinde ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekliği görülür.
tedavisi 5-7 gün diğer seçeneklerde 10-14 gün tedavi !
Piyelonefrit-nefrit tekrar eder mi? Piyelonefrit ve nefrit tekrarlaması bazı hastalarda görülebilir. Özellikle kronikleşme durumunda piyelonefrit ve nefritin tekrar edeceği söylenebilir. Çocuklukta oluşan piyelonefrit kronik özellik gösterebilir.
Piyelonefrite bakteriler veya virüsler neden olur. Uzman doktorlar çoğu böbrek enfeksiyonunun, böbreklerden birini veya her ikisini enfekte etmek için yukarı doğru hareket eden bir mesane enfeksiyonu olarak başladığına inanırlar. En sık olarak, enfeksiyon normalde bağırsakta bulunan bakterilerden kaynaklanır.
Böbrek Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir? Böbrekleri üşütme, beraberinde spesifik belirtiler getirir. Bunlar yüksek ateş, kusma, ağrılı idrar, mide bulantısı, idrarda kan, baş dönmesi, kabızlık, yorgunluk, ishal, ağızda metal tadı, titreme, nefes darlığı ve şişkinlik gibi böbrek üşütmesi belirtilerdir.
Dehidrasyon, böbrek ağrısının olası bir nedenidir. Gün içerisinde yeterli su içme alışkanlığına sahip olmamak böbrek ağrısına neden olabilir.
Pyelonefriti (böbreklerin tutulması) olan hastalarda; idrar yaparken yanma, ağrı, ateş, titreme, bel ağrısı veya bulantı-kusma görülür. Tubulointertisyel nefritler ise kendilerini ateş, vücudun özellikle göğüs kısmı ve kolların üst dış kısımlarındaki kaşıntılı döküntülerle gösterirler.
Günlük aktiviteler, beslenme şekli, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, sistemik hastalıklar, antibiyotikler, romatolojik hastalıklar, ağrı kesiciler böbrek iltihaplanmalarına sık neden olan etmenlerdir.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Genellikle kendi kendine iyileşir, bazen antibiyotiklerle tedavi ihtiyacı olmaktadır. Özellikle kadınlarda olmak üzere bazı insanlarda idrar yolları enfeksiyonu daha sık görülmektedir, bu hastalarda uzun süreli ilaç ihtiyacı gerekebilmektedir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Dr. Canan Acar Demir, 'İdrar yapma esnasında ve sonrasında ağrı ve yanma varsa kendiliğinden geçmesini beklemeyin. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbreklere zarar verebilir.
Böbrekler ayrıca kanınızı filtreler ve fazla suyu ve atık ürünleri günün 24 saati vücuttan temizler. Fazla vücut sıvısı ve atık ürünler, idrar yoluyla atılır.
Antibiyotik kullanımının geç kalındığı noktalarda idrar yollarında ve mesanede oluşan bakterileri temizlemek zorlaşabilir. Bu nedenle antibiyotiğin etkisiz olduğu idrar yolu enfeksiyonlarında bol su tüketimi ve sık idrara çıkma, enfeksiyonu temizleyecek en etkili yöntemlerden biridir.
Böbrek ağrısı bazen kasığın iç yüzüne ve karnın alt kesimine yayılabilir. Bel ağrısı ise bu bölgelere pek yayılmaz. Eğer belde, yan tarafta ağrı olmadan sadece karın ağrısı varsa böbrek kaynaklı olma ihtimali azdır. Böbrek ağrısı çok şiddetli veya orta şiddette olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri