Python her ne kadar fonksiyonel bir dil olsa da var olduğundan beri nesne yönelimli bir dil olmuştur. Sınıf oluşturma ve nesne yaratma gibi temel işlemler son derece kolaydır.
Nesne yönelimli programlama, işlevler veya yöntemlerle bir grup veri özniteliğini "nesne" adı verilen bir birimde birleştirir. Tipik olarak, OOP dilleri sınıf tabanlıdır; bu, bir sınıfın veri özniteliklerini tanımladığı ve sınıfın örnekleri olan nesneler oluşturmak için bir plan olarak işlev gördüğü anlamına gelir.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
Nesne-yönelimli modelleme, nesneler şeklinde ayrıştırılan bir sistemde bilginin modellenmesini sağlayan bir metottur. Bu modelleme tekniğinde, bağımsız olarak oluşturulan nesneler bir kimlik, bir durum ve bir davranış belirtirler.
Günümüzde ihtiyaçları karşılamak üzere geliştirilmiş web, mobil ve masaüstü yazılımları örnek gösterilebilir. Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir.
İlgili 23 soru bulundu
C++ dilinin C dilinden en büyük farkı Nesne Yönelimli Programlama yapmaya imkan vermesidir.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
C# Nedir ? C# Microsoft tarafından . Net platformu için geliştirilmiş tamamen nesne yönelimli bir yazılım dilidir.
Javascript, ağırlıklı olarak nesne tabanlıdır ve nesne yönelimli web uygulamaları yazmak için uygun bir dildir.
Java'da OOP Nesne Yönelimli Programlamanın Bize sunduğu Avantajlar. Yapacağımız programları, kodu baştan yazmaya başlamak zorunda kalmadan, birbiriyle iletişim kuran çalışma bağlantıları oluşturabiliriz, bu da program geliştirme süresinde zamandan tasarruf ve yüksek verimlilik gibi avantajlar sağlar.
Python; web uygulamaları, yazılım geliştirme, veri bilimi ve makine öğreniminde (ML) yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Geliştiriciler, etkili ve öğrenmesi kolay olduğu ve birçok farklı platformda çalıştırılabildiği için Python'ı kullanır.
Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP (İngilizce: Object - Oriented Programming, Kısaltma: OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.
Java nesne yönelimli bir programlama dilidir.
Object oriented programming (OOP) ifadesini Türkçe'ye Nesne Yönelimli Programlama ya da Nesne Tabanlı Programlama olarak çevirebiliriz. Aslında gerçek hayattan örnekler ile ilerlemek daha faydalı olacaktır. Gerçek hayatta kullanılan herşey birer nesne (obje) dir.
Nesne yönelimli programlama dillerinde arayüz, değişik sınıflardan nesnelerin kategorize edilmesini sağlayan bir soyut tür çeşitidir.
Java ve Android ile birlikte çalışan Kotlin, nesne yönelimli bir programlama dili olarak karşımıza çıkıyor. Aslında Java ve Kotlin için birbirlerini tamamlayan diller olarak düşünülüyor.
Nesne tabanlı programlama dilleri 1980'li yıllarda C++ ile ortaya çıkmıştır. Nesneye yönelik programlama, programcının kendi sınıfını ve nesnesini oluşturup üzerinde işlemler yapmasını sağlar. Günümüzde yazılımcılar nesneye yönelik olan ve Visual özellikler içeren sürümleri kullanmaktadır.
C# nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama dili denildiği zaman anlamamız gereken şey, etrafınızda baktığınızda gördüğünüz her nesneyi etrafındaki nesnelerle olan ilişkisiyle olduğu gibi yazılıma dökebilmeniz demektir.
Arayüz (interface), OOP'nin en önemli yapılarındandır ve temelde sınıflara sunabileceğiniz, sınıfın hangi isimde ve hangi tipte parametreleri alan bir metoda sahip olacağını söylemenizi sağlayan yapıdır. Bir sınıfa istediğiniz kadar arayüz uygulayabilir / giydirebilirsiniz (implement).
Nesne Yönelimli Programlama (OOP), programcıların işini kolaylaştıran bir teknolojidir. Normal bir işlemi çok daha kısa sürede ve çok daha basit bir şekilde yapmanızı sağlar. Bu işlemler için 4 ana prensip vardır. Bunlar; Encapsulation, Polymorphism,Abstraction ve Inheritance'dır.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
OOP Neden Kullanılır? OOP 1960'lı yıllarda yazılım dünyasının yaşadığı boyutlandırma sorunu sonrasında ortaya çıkmıştır. OOP ile nesne oluşturma bir sınıf içerisinde oluşturulur ve böylelikle tüm projelerde kullanılabilmektedir. Bu sayede sınıflar 1 kez oluşturulur ve uzun kodların tekrardan yazılmasına gerek olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri